Sunset flow handleiding

Klaviyo flows
Geplaatst op:
,
| Laatste update op:
20
November
,
2023

Overzicht

Een sunset flow is bedoeld om klanten die niet langer met je merk bezig zijn, uit te faseren. Je kunt deze flow gebruiken als een laatste poging om hun klandizie terug te winnen om vervolgens iedereen die niet reageert, te verwijderen of suppressen. Dit zal je helpen een ‘schone’ lijst te onderhouden en te voorkomen dat je naar niet-betrokken abonnees verzendt en daarbij mogelijk je deliverability schaadt.

Wanneer moet je jouw abonnees ‘Sunsetten’?

Voortdurend e-mails verzenden naar abonnees die ze nooit openen of op klikken, geeft aan e-mailproviders (Gmail, Hotmail, enz.) aan dat je geen betrouwbare afzender bent. Uiteindelijk zullen deze providers jouw e-mails in de spam folder plaatsen. Om dit te voorkomen, moet je regelmatig je lijsten opschonen. Voordat je deze contacten volledig opgeeft, probeer je ze opnieuw te engagen met behulp van een Winback-flow en bied je hen vervolgens een laatste kans om abonnee te blijven via een Sunset-flow.

Voordat je een sunset flow creëert, stel je een winback flow in, die probeert om vervallen klanten weer binnen te halen. Meestal biedt deze flow promoties en content van hoge kwaliteit om de aandacht van de lezer te trekken, evenals een prominente link voor afmelden/beheren van voorkeuren. Raadpleeg voor meer informatie deze gids voor het maken van een Winback-flow.

In tegenstelling tot een winback-flow, die doorgaans alleen gericht is op eerdere klanten, wordt een sunset-flow vaak verzonden naar elke niet-betrokken abonnee, dat wil zeggen iemand die zich heeft aangemeld voor berichten van jou maar al een bepaalde tijd geen interactie met die berichten heeft gehad. De laatste flow biedt dergelijke contacten een laatste kans om je berichten te blijven ontvangen. Door je sunset segment en -flow in te stellen, is het ook eenvoudig om je lijst op te schonen van iedereen die geen interactie meer heeft met je merk.

Voor deze flow moet je weten wie als "inactief" wordt beschouwd voor je bedrijf. Dit hangt grotendeels af van je Sending Schedule. Als je dagelijks verzendt, is drie maanden inactiviteit een goede indicator dat iemand niet betrokken is, terwijl zes maanden beter is als je een maandelijkse afzender bent.

Een Sunset Segment instellen

Een sunset flow wordt geactiveerd door toegevoegd te worden aan een bepaald segment. Je segment moet worden gedefinieerd op basis van de volgende engagement criteria:

2018-04-17_09-40-55.png

Deze voorwaarden zijn bedoeld voor degenen die dagelijks naar hun abonnees sturen. Als je niet elke dag verzendt, verleng dan het timeframe van 90 dagen naar een groter aantal, bijvoorbeeld 180 dagen.

Als je een winback flow hebt, moet je een andere voorwaarde aan dit segment toevoegen. Welke voorwaarde je gebruikt, hangt er echter van af of je wilt dat mensen de winback en sunset flows samen of afzonderlijk gebruiken. Als je ze samen wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat ontvangers de tijd hebben om volledig door de winback flow te gaan voordat ze de sunset flow ingaan. Voeg daarnaast een voorwaarde toe om alleen degenen op te nemen die het laatste bericht in de winback flow hebben ontvangen.

2020-07-30_09-32-01.png

Als alternatief kan je degenen die de winback flow zijn binnengekomen, uitsluiten van de sunset flow. Voeg in dit geval een AND connector toe en geef op dat iemand in de loop van de tijd nul keer een e-mail met een winback flow heeft ontvangen.  

2020-07-29_16-53-26.png

Door mensen vast te leggen die in het verleden engaged waren, maar niet recentelijk, kan je iedereen filteren die totaal niet engaged is en waarschijnlijk niet op je content zal reageren. Iedereen die meer dan 90 dagen op je nieuwsbrieflijst staat en nog nooit een e-mail heeft geopend of erop heeft geklikt, moet gewoon suppressed worden. Ze hoeven geen Sunset flow te doorlopen, omdat het zeer onwaarschijnlijk is dat ze zullen reageren en het sturen van meer e-mails een negatieve invloed kan hebben op je deliverability.

Misschien wil je een OR connector toevoegen aan het hierboven beschreven segment waardoor het mensen bevat die ten minste één keer een bestelling hebben geplaatst. Hierdoor lijkt het segment meer op een winback flow, en als je deze voorwaarde toevoegt, overweeg dan om de twee flows te combineren tot één enkele re-engagement flow.

2020-01-03_14-39-59.png

Een Sunset Flow instellen

Bouw een flow die wordt geactiveerd door te worden toegevoegd aan je sunset segment.

2018-04-17_09-44-58.gif

Voeg vervolgens een flowfilter toe om iedereen uit te sluiten die een e-mail opent of erop klikt sinds de flow is gestart. Iedereen die interactie heeft met je sunset e-mail (of elke andere e-mail die je hen verzendt terwijl ze zich in de flow bevinden) wordt automatisch uit de flow verwijderd en wordt niet getagd voor suppression.

2019-03-08_15-23-17.png

Voeg één tot drie e-mails toe die klanten vragen zich af te melden als ze niet langer geïnteresseerd zijn in het ontvangen van jouw e-mails. Het is het beste om deze flow te beperken tot niet meer dan drie e-mails, omdat je niet herhaaldelijk contact wilt opnemen met mensen die niet engaged zijn, omdat dit je deliverability kan schaden. Iedereen die zich uitschrijft, wordt automatisch suppressed, zonder dat jij (of zij) verdere actie hoeft te ondernemen.

Sleep na de laatste e-mail een korte Time Delay om ontvangers de tijd te geven om de e-mail te openen of erop te klikken. Hier is die periode drie dagen, uitgaande van een dagelijkse verzendfrequentie. Als je minder regelmatig verzendt, stel je een langere periode in, bijvoorbeeld 7-10 dagen.

2019-01-10_16-25-25.png

Sleep ten slotte een Update Profile Property flow action. Hiermee worden degenen getagd die niet met de e-mail engagen en dus passief aangeven dat ze zich willen uitschrijven. Configureer de tag om aan te geven dat deze contacten moeten worden suppressed. Je kunt dit doen door een nieuwe boolean profile property te maken waarbij de waarde "Suppress" "True" is.

2019-03-08_15-25-51.png

Dankzij de flow filters verlaat iedereen die een e-mail opent of erop klikt, de flow vóór deze actie en wordt de tag niet aan zijn profiel toegevoegd.

Zodra unengaged abonnees zijn getagd als Suppress = True, zullen ze de flow verlaten.

Maak een Suppression Segment

Maak een nieuw segment dat gebruikmaakt van de tag die je geeft aan niet-engaged abonnees die je sunset flow doorlopen. Hier is de tag Suppress

2018-10-10_15-30-19.png

Je moet dit controleren en periodiek dit segment suppressen. Doe dit telkens wanneer je je lijst regelmatig schoonmaakt - het wordt aanbevolen om dit minstens twee tot drie keer per jaar te doen. Klik hiervoor op de dropdown Manage Segment en selecteer Export Segment to CSV.

2020-01-02_11-25-05.png

Ga naar het tabblad Profiles en klik in de rechterbovenhoek op Suppressed Profiles en upload dit CSV-bestand.  

2020-01-02_11-54-55.png

Je kunt dit segment ook tussentijds uitsluiten van al je campagnes om ervoor te zorgen dat je niemand e-mailt die niet engaged is.

Content Best Practices

We raden aan om platte tekst te gebruiken en zo persoonlijk mogelijk te zijn in de e-mail door de {{first_name}} tag en een van-adres zoals "Omar van Polaris" te gebruiken. Voeg content toe over nieuwe producten die zijn uitgebracht sinds ze niet meer engaged zijn en overweeg een korting aan te bieden om ze te verleiden tot het doen van een aankoop. 

Je wilt prominente links voor afmelden en beheren van voorkeuren toevoegen, voor het geval abonnees hun instellingen willen bijwerken in plaats van zich volledig af te melden. 

2018-10-10_15-43-49.png

Geef ontvangers in de e-mail(s) de mogelijkheid om door je website te bladeren of anderszins met je te communiceren als ze geabonneerd willen blijven. Hieronder zie je een voorbeeld van Princess Awesome.

image__7_.png

Geef bovendien in de onderwerpregel van de e-mail aan dat je afscheid neemt van deze abonnees als ze niet engagen (bijv. "Is het tijd om afscheid te nemen?" Of "We missen je nu al"). De onderstaande e-mail van Framebridge heeft bijvoorbeeld de onderwerpregel: " Goodbyes are hard..."

Aanvullende bronnen

Lees meer over vergelijkbare flows in het Klaviyo Help Center:


Polaris Growth

Meer weten?

Neem contact op