Hoe gamificeer je e-mails voor meer website traffic?

9/11/2023

E-commerce Strategie
No items found.
Geplaatst op:
09
November
,
2023
| Laatste update op:
20
November
,
2023

Als e-commerce merk wil je natuurlijk elke kans pakken om in contact te komen met potentiële klanten. In deze blog geef ik je tips om meer traffic te genereren door transactionele e-mails te “gamificeren”. Deze strategie werkt het beste in de eerste 30 dagen na aankoop. Herhaalaankopen zijn in deze periode namelijk het hoogst.

De 30 dagen periode

Het is belangrijk om je klanten te begrijpen. Een van de meest opvallende trends die we hebben ervaren, is dat de kans veel kleiner wordt dat je klant iets koopt na 30 dagen vanaf de eerste aankoop. Dit bewijst dat de eerste fase na eerste aankoop klantengedrag en loyaliteit veel beïnvloedt.

Wat betekent dit voor jou? De eerste 30 dagen nadat een klant een aankoop heeft gedaan, moet je niet verwaarlozen. Je hebt de grootste kans om klanten naar een tweede aankoop te leiden. In deze periode staat een klant namelijk meer open voor communicatie van jouw merk.

Je moet alleen niet je klanten bombarderen met berichten. Dat wordt vaak als vervelend ervaren. De kwaliteit en relevantie van je e-mails doen ertoe. Informatie die waarde toevoegt aan de ervaring zal het verschil maken tussen een eenmalige en loyale klant.

Gamificeer de post-purchase flow

Door je post-purchase flow te gamificeren verbeter je de klantervaring en genereer je meer traffic. Dit is hoe je dat effectief doet:

Wees er vroeg bij

Zoek direct contactpunten na aankoop. In de periode van bestellen en ontvangen is de klant het meest enthousiast over hun beslissing. Dit zorgt ervoor dat de klant zich gewaardeerd voelt.

Maak er een spel van

Quizvragen zijn een fantastisch hulpmiddel. Door een leuke quizvraag naar klanten te sturen kun je twee doelen tegelijkertijd bereiken:

  1. Engagement: Je houdt ze betrokken bij jouw merk, waardoor ze eerder terugkeren naar jouw website.
  2. Education: Je informeert ze over jouw product. Dit verlaagt de kans op retourzendingen of ontevreden klanten.

Interessante content werkt

Het doel van de post-purchase flow is om klanten naar je website te sturen en aanvullende aankopen te doen. Biedt boeiende content aan zoals blogs, video’s of tutorials. Deze content moet eenvoudig te vinden zijn. Misschien via een speciale categorie op je website of via e-mails in de post purchase flow.

Het gamificeren van de post-purchase flow gaat over meer dan alleen spelletjes. Het is een manier om engagement, loyaliteit en herhaalaankopen te creëren.

Verwaarloos transactionele e-mails niet

Transactionele e-mails zijn een goudmijn voor het verbeteren van de customer experience en het terugleiden van verkeer naar je website. Maar waarom?

  • Vertrouwen opbouwen: Klanten verwachten transactionele communicatie. Door tijdige en nauwkeurige informatie te leveren, kun je vertrouwen en geloofwaardigheid opbouwen.
  • Hoge open rates: In vergelijking met promotionele e-mails hebben transactionele e-mails veel hogere open rates. Dit is een kans om klanten te betrekken wanneer hun aandacht er is.

Realtime updates en communicatie

Klanten waarderen realtime updates over hun bestellingen. Het vermindert angst of een bestelling wel aankomt. Geef proactief informatie over de status van het bestelde product. Zo verlaag je het aantal klantenservice vragen over de orderstatus.

Specifieke trackpagina's

In plaats van klanten door te sturen naar websites van externe koeriers, kun je specifieke trackpagina's maken. Dit biedt niet alleen een betere ervaring, maar ook de mogelijkheid om cross-selling of upselling te doen. Als Shopify gebruiker kun je Wonderment integreren om zo’n trackpagina in je klantenreis te verwerken.

Voeg productaanbevelingen, tutorials of zelfs UGC toe aan deze pagina’s. Zo betrek je de klant zo veel mogelijk bij jouw merk terwijl ze hun bestelling volgen.

Transactionele contactpunten informeren de klant niet alleen. Het zijn kansen om te betrekken, verrassen en extra waarde te geven. Benut ze en zet interacties met de klant om in een betere customer experience.

Extra tactieken voor meer traffic

Wedstrijden

Iedereen houdt van winnen. Met een winactie genereer je spanning, engagement en meer traffic. Je kunt een eenvoudig spelletje zoals “Zoek de verschillen” of “Raad het nieuwe product” opzetten. Combineer de winactie met exclusieve aanbiedingen voor deelnemers en je zult meer engagement krijgen.

Betere deliverability door engagement

Je wilt niet dat jouw e-mails in de spammap terecht komt. Door veel engagement ga je dat tegen. Focus je op deze 4 punten voor meer engagement in je e-mails:

  1. Haal regelmatig een bezem door je e-mails om relevant te blijven. 
  2. Gebruik pakkende onderwerpregels (Lees hier 7 geheimen voor goede onderwerpregels)
  3. Creëer gepersonaliseerde productfeeds.
  4. Voeg interactieve elementen zoals GIF's of video's toe.

Onthoud, een geopende e-mail is een kans op een klik naar je website.

Quiz op de website

Een quiz is een goed hulpmiddel voor educatie en promotie. Bijvoorbeeld, een huidverzorgingsmerk kan een "Vind Je Huidtype" quiz hebben. Dit leidt tot productaanbevelingen op maat voor de gebruiker. Het zorgt niet alleen voor meer verkeer, maar biedt ook waarde aan de klant. Hierdoor is de kans groter op een aankoop.

Je hebt creativiteit, timing en begrip voor je klanten nodig om dit goed op te zetten. Uiteindelijk is de kans op loyalere klanten onvermijdelijk als je met alle strategieën uit deze blog experimenteert.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over hoe je meer traffic genereert met e-mails? Neem contact op voor meer advies.


No items found.

Polaris Growth

Meer weten?

Neem contact op