Winback Flow

Gemiddeld is het vijf keer duurder om een nieuwe klant te werven dan om bestaande klanten te behouden en herhaal bestellingen te stimuleren. Met het oog op klantbehoud en lifetime value is het verstandig om de winback flow onderdeel van je marketingstrategie te laten worden.‍

Wat is het?

Zoals je misschien eerder op onze website hebt gelezen is het ontzettend belangrijk om te investeren in bestaande klanten.

Een winback flow is een reeks e-mails die wordt verzonden naar klanten die eerder aankopen hebben gedaan in je webshop, maar gedurende een bepaalde tijd geen interactie hebben gehad.

De beste manier om klanten te overtuigen is om ze in de eerste e-mail een korting aan te bieden. Uit de tweede e-mail moet de urgentie van de eerste mail blijken: de kortingscode verloopt bijna! In de derde e-mail kun je een hogere korting aanbieden, of nogmaals de eerste korting articuleren.

Het mooie aan de flow is dat deze geautomatiseerd is, zodat je niet steeds terug hoeft te grijpen naar dure advertenties om bestaande klanten opnieuw actief te maken. Dit zorgt ervoor dat je uiteindelijk een hoop kosten bespaart op advertenties.

No items found.
%

%

%

Voordelen

Heel simpel gezegd: wanneer je géén winback e-mails stuurt, negeer je een grote groep klanten die in het verleden al interesse in je webshop hebben getoond en mis je dus inkomsten.

Er is een reden waarom klanten ooit maar één aankoop hebben gedaan, of waarom klanten eerst regelmatig een aankoop deden maar nu niet meer. Winback e-mails zorgen ervoor dat je deze reden wegneemt en klanten overtuigd om nóg een aankoop te doen. Daarnaast zijn er natuurlijk klanten die je webshop simpelweg vergeten waren. De winback flow is een mooie manier om deze klanten terug te halen.

Winback e-mails werken dus om klanten terug te winnen, maar ook om bijvoorbeeld je klantenbestand bij te werken.

Winback e-mails hebben een conversion rate, die gemiddeld drie keer zo hoog is als andere e-mail flows. Wanneer je het gemiddelde tussen verschillende bedrijfstakken neemt, heeft de winback flow een conversion rate van 0,49%. Deze geautomatiseerde flow kan dus makkelijk zorgen voor meer inkomsten.

Tips & Tricks

Winback flows werken het beste wanneer ze zijn gespecialiseerd op basis van klantsegmenten. Je wil bijvoorbeeld een speciale winback flow hebben voor je VIP-klanten, of klanten die een X bedrag in je webshop hebben uitgegeven. De tone-of-voice in deze berichten verschilt per segment. Door gebruik te maken van segmenten voelt een klant zich meer aangesproken dan in bijvoorbeeld een algemene e-mail.

Een andere optie is om je flow te splitsen, of afzonderlijke flows te maken voor verschillende productcategorieën. Als één van de items kan worden vervangen binnen een vaste koopcyclus, wil je ze misschien uitsluiten van je winback flow en in plaats daarvan een afzonderlijke replenishment flow creëren voor deze klanten. Dit kan bijvoorbeeld zoals op onderstaande afbeelding.

Wie er in je winback flow behoort te stromen kun je berekenen door de average time between orders te berekenen. Deze data kun je gemakkelijk uit Klaviyo verzamelen. Heb je hier hulp bij nodig? Bij Polaris Growth helpen we je graag verder. Neem contact op via onderstaand formulier.

Conditionele split

Conclusie

Investeren in bestaande klanten is ontzettend belangrijk. Wanneer je van een slapende klant weer een actieve klant kan maken, genereer je veel extra omzet op een goedkope manier.

Het laten terugkeren van deze "slapende klant" is redelijk eenvoudig te bewerkstelligen met een geautomatiseerde winback e-mail flow.

Winback e-mails hebben een conversion rate die gemiddeld drie keer zo hoog is als andere e-mail flows. Deze geautomatiseerde flow kan dus makkelijk zorgen voor meer inkomsten.

No items found.

Andere funnels

Cart/Checkout Abandonment

Bekijk funnel

Customer Thank You Flow

Bekijk funnel

CONTACT

Contact Polaris Growth

Omar Lovert
Send me an email
Call us: 020 244 31 81
E-commerce tips?
Bedankt voor je bericht!
Oops! Er is iets misgegaan.

Controleer je bericht en probeer het opnieuw