Loyaliteitsprogramma

De wereld van e-commerce is erg competitief. Je moet er dan ook alles aan doen om de retentie van klanten naar een zo hoog mogelijk niveau te krijgen. Het loyaliteitsprogramma helpt hierbij.

Wat is het?

Je hoopt dat jouw klanten loyaal worden aan jouw merk en zo blij zijn dat ze hun vrienden er van overtuigen om bij jouw onderneming te kopen. Gratis marketing, beter kan niet.

Bij loyaliteitsprogramma's, ook wel klant retentie programma's genoemd, geef je beloningen, kortingen en andere speciale aanbiedingen aan je klanten op basis van hun aankopen om hen te verleiden tot het doen van extra aankopen.

Mensen die al iets bij je hebben gekocht, kennen je merk en vertrouwen je hopelijk, zodat ze al ontvankelijker zijn voor je berichten. De kans is groot dat je veel tijd en geld hebt besteed aan het overtuigen van hen om die eerste aankoop te doen en door ze te blijven stimuleren met een loyaliteitsprogramma zorg je uiteindelijk dat je meer haalt uit deze inspanningen.

Loyaliteitsprogramma's bieden je klanten een toegevoegde waarde en om hen een extra stimulans te geven om bij je te blijven winkelen is het belangrijk dat ze ook duidelijk het gevoel krijgen en inzien dat ze voordeel hebben en het voor hun nuttig is (naast het aanbieden van je geweldige producten en klantenservice natuurlijk).

Het moet voor hen ook relatief makkelijk of leuk zijn om beloningen te verdienen en te verzamelen - anders kunnen ze hun interesse verliezen.

Klant Loyaliteitsprogramma's kunnen je ook helpen je omzet, retentie en je Customer Lifetime Value (CLV) te verhogen, wat natuurlijk geweldig nieuws is voor jou en de gezondheid van je bedrijf op de lange termijn.

No items found.
%

%

%

Voordelen

Het inzetten van een loyaliteitsprogramma heeft voornamelijk een rol in het verhogen van de retentie en lifetime value van je klanten. Daarnaast kan het ook voor mond tot mond reclame zorgen waardoor bestaande klanten nieuwe klanten aandragen.

De acquisitiekosten voor het aantrekken van (nieuwe) klanten via betaalde marketingkanalen drukken vaak op de winst van je onderneming, zeker als het om eenmalige aankopen gaat. Hierdoor is het zeer de moeite waard om ervoor te zorgen dat deze klanten tevreden zijn en herhaalaankopen doen. Dit is precies waar een loyaliteitsprogramma mee helpt.

Een kanttekening hierbij is wel dat voor sommige niches het meer of minder interessant kan zijn om een loyaliteitsprogramma op te zetten. Het kan zijn dat voor jouw niche, het belangrijker is om te focussen op de acquisitie van klanten. Dit is vaak het geval bij een niche waar weinig herhaalaankopen plaats vinden, bijvoorbeeld de auto industrie of matrassen leveranciers.

Tips & Tricks

Je 'VIP'-klanten zijn de mensen die een bepaald bedrag bij je hebben uitgegeven of die een bepaald aantal producten hebben gekocht gedurende een periode.

Door een VIP-klantenlijst te maken, kan je strategisch hogere beloningen aanbieden wanneer deze de grootste impact hebben op de klantenloyaliteit. VIP-aanbiedingen geven een gevoel van exclusiviteit aan mensen die al van je merk houden - daarnaast kan het een sporadische shopper aanmoedigen om extra aankopen te doen om toegang te krijgen tot de club.

Je kunt zelfs je VIP-segmenten koppelen aan een gelaagd loyaliteitsprogramma waarbij wanneer klanten meer geld bij je uitgeven of hoe meer bestellingen ze doen, hun beloningen waardevoller worden. De uitstekende mogelijkheden tot segmentatie van Klaviyo ondersteunen dit zeer goed.

Bij beloningen kun je denken aan kortingen of je kunt een cashback aanbieden als een klant een bepaald bedrag bij je uitgeeft of een X aantal bestellingen plaatst. Je kunt er ook nog preciezer mee omgaan en verschillende beloningen, voordelen en incentives aanbieden wanneer je klanten een bepaalde actie ondernemen, zoals het plaatsen van een bestelling, het aanmelden voor een (webshop)account, het doorverwijzen naar een vriend, het plaatsen van een bericht op social media of b.v. je vertellen wanneer hun verjaardag is.

Daarnaast kan je ook nadenken over andere manieren om een loyaliteitsprogramma in te zetten waarbij je klanten b.v. met dit programma goede doelen of initiatieven kunnen steunen.

Er zijn verschillende tools die je kunt integreren met Klaviyo om een loyaliteitsprogramma op te zetten. Heb je hier hulp bij nodig? Het ervaren team van Polaris Growth kan hulp bieden bij het opzetten van Klaviyo flows. Neem via onderstaand formulier contact op met ons.

Conditionele split

Conclusie

Niet alle beloningen hoeven op geld gebaseerd te zijn. Toegang tot een testpanel, vroege toegang tot producten en promoties en exclusieve uitnodigingen voor evenementen kunnen ook erg waardevol zijn voor het binden van klanten. Voor niches met het potentieel voor herhaalaankopen is het zeer waardevol om moeite te steken in een loyaliteitsprogramma. Het bepalen van de juiste strategie en het correct opzetten van de structuur kan wel een uitdaging zijn. Heb je hier hulp bij nodig? Dan staan de experts van Polaris Growth voor je klaar.

In deze 8-delige e-mailcursus ontvang je iedere dag tips & inzichten om jouw omzet te verhogen in 2023. In praktische tips lopen we door de groei van je webwinkel heen.

Wat je kunt verwachten

Dagelijks een e-mail met praktische tips voor e-commerce groei. In de e-mailcursus leggen we de 3x 30% groei methode uit en geven we praktische tips om er zelf mee aan de slag te gaan.

Download resource

No items found.

Andere funnels

Customer Thank You Flow

Bekijk funnel

Cart/Checkout Abandonment

Bekijk funnel

CONTACT

Contact Polaris Growth

Omar Lovert
Send me an email
Call us: 020 244 31 81
E-commerce tips?
Bedankt voor je bericht!
Oops! Er is iets misgegaan.

Controleer je bericht en probeer het opnieuw