Hoe herstel je jouw sender reputation?

26/7/2023

Klaviyo
Geplaatst op:
26
July
,
2023
| Laatste update op:
20
November
,
2023

Je leert hoe je stappen kunt nemen om je sender reputation te herstellen als je problemen ondervindt met de aflevering van e-mails en een daling ziet in de prestaties. Sender reputation verwijst naar je vermogen om succesvol in de inbox van je klanten terecht te komen.

Schakel lower-engagement flows uit

Winback, re-engagement en sunset flows kunnen risicovollere flows zijn om ingeschakeld te hebben als je je sender reputation wilt verbeteren, omdat ze doorgaans lagere engagement rates hebben. Het wordt niet aanbevolen om deze flows ingeschakeld te hebben tijdens het herstellen van je sender reputation. Als deze flows actief zijn, kun je ze tijdens het herstelproces in conceptmodus zetten.

Stop met externe marketingactiviteiten

Tijdens het herstellen van je sender reputation wil je alle externe marketingactiviteiten stopzetten die namens je merk worden uitgevoerd, of het nu via Klaviyo is, via een andere marketinggroep of ESP.

Klaviyo biedt je alles wat je nodig hebt om gegevens te verzamelen, te analyseren en campagnes of flows op te bouwen met behulp van first-party data die op eenvoudige manieren zoals formulieren voor het vastleggen van e-mailadressen wordt verzameld.

Verstuur volgens een goed opwarm schema

Bij het herstellen van je sender reputation is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste cohort benadert op basis van jouw voorkeur voor sending frequency. Let er op dat de frequency geen rekening houdt met flows die worden verzonden als reactie op een actie van de subscriber.

Kies het juiste schema voor je sending frequency om de timeframe en  het aantal engagements in je engaged segments te bepalen. Je wilt voorkomen dat je de aanbevolen engagement periode voor je verzendfrequentie overschrijdt.

De structuur van het segment blijft hetzelfde voor alle opties, op basis van het aantal klikken of opens binnen het relevante engagement venster:

Inklapbare tabellen

Week 1
Verstuur naar very highly engaged users met 5 of meer engagements in de afgelopen 30 dagen

Week 2
Verstuur naar highly engaged users met 3 of meer engagements in de afgelopen 30 dagen

Week 3
Verstuur naar engaged users met 1 of meer engagements in de afgelopen 30 dagen

Week 1
Verstuur naar very highly engaged users met 5 of meer engagements in de afgelopen 60 dagen

Week 2
Verstuur naar highly engaged users met 3 of meer engagements in de afgelopen 60 dagen

Week 3
Verstuur naar engaged users met 1 of meer engagements in de afgelopen 60 dagen

Week 1
Verstuur naar highly engaged users met 5 of meer engagements in de afgelopen 90 dagen

Week 2
Verstuur naar highly engaged users met 3 of meer engagements in de afgelopen 90 dagen

Week 3
Verstuur naar engaged users met 1 of meer engagements in de afgelopen 90 dagen

Week 1
Verstuur naar very highly engaged users met 5 of meer engagements in de afgelopen 180 dagen

Week 2
Verstuur naar highly engaged users met 3 of meer engagements in de afgelopen 180 dagen

Week 3
Verstuur naar engaged users met 1 of meer engagements in de afgelopen 180 dagen

Week 1
Verstuur naar very highly engaged users met 5 of meer engagements in de afgelopen 275 dagen

Week 2
Verstuur naar highly engaged users met 3 of meer engagements in de afgelopen 275 dagen

Week 3
Verstuur naar engaged users met 1 of meer engagements in de afgelopen 275 dagen

Als je in de toekomst weer een daling ziet in het aantal opens, dien je onmiddellijk terug te gaan naar het versturen naar highly of very highly engaged users om je reputatie te herstellen.

Manually suppress unengaged subscribers

Bij het herstellen van je reputatie als verzender is het belangrijk om je minst engaged e-mail subscribers te identificeren, zodat je ze niet benadert. Zodra je je niet betrokken abonnees hebt geïdentificeerd, overweeg dan om ze uit te sluiten van je marketinginspanningen of ze manually te suppressen (dus niet verwijderen!) tijdens het opschonen van je lijst.

Daarnaast is het belangrijk om alle abonnees die in 365 dagen geen bericht hebben geopend of erin hebben geklikt, te archiveren en ze niet te benaderen tenzij ze zich opnieuw abonneren. Probeer nooit abonnees opnieuw te activeren na 365 dagen van inactiviteit.

Opzetten van dedicated infrastructure

Opzetten en opwarmen van een dedicated sending domain

Een dedicated sending domain stelt je in staat om e-mails te versturen die lijken alsof ze van je merk afkomstig zijn en geeft je meer controle over je sender reputation. Het stelt je ook in staat om een sender reputation op je domein op te bouwen om eventuele negatieve invloeden op je afleverbaarheid van andere verzenders op een gedeeld domein te beperken.

Als je een nieuw Klaviyo-account hebt dat begint met een dedicated sending domain, of als je een nieuw geregistreerd domein gebruikt (geregistreerd binnen de laatste 30 dagen), is het essentieel om je dedicated sending domain gedurende de eerste 2 tot 4 weken na het toepassen op te warmen. Het opwarmen van je domein versterkt je sender reputation. Afhankelijk van welke gegevens je overbrengt naar Klaviyo en de gebruiksscenario's die je hebt, dien je het opwarm- of platformintroductieproces te volgen dat op jou van toepassing is.

Dedicated IP-adres

De meeste kleine bedrijven of degenen die net met Klaviyo beginnen, gebruiken gedeelde IP-adressen. Afhankelijk van je e-mailpraktijken en -volumes is een gedeeld IP-adres voldoende voor je verzending en reputatiebehoeften. Als je echter een dedicated IP-adres gebruikt, wordt de bijbehorende sender reputation alleen beïnvloed door het enkele account dat het gebruikt. Hierdoor heb je volledige controle over je sender reputation, vooral als je grote hoeveelheden e-mail verstuurt. Bovendien geeft een toegewezen IP-adres je volledige controle over de verzendvolumes, zodat je niet wordt beïnvloed door mogelijke volume-spikes op een gedeeld IP-adres tijdens drukke periodes. Je kunt bij problemen met de deliverability gemakkelijker de oorzaken achterhalen met een toegewezen IP-adres.

Dedicated click tracking

Dedicated click tracking stelt je in staat om je eigen domein weer te geven op click tracking-links in plaats van de standaard Klaviyo-codering.

Dit is gunstig omdat het je klanten in staat stelt om de e-mails van je merk meer te vertrouwen, want de links zijn gemakkelijk herkenbaar. In plaats van een lange reeks letters en cijfers van een gecodeerde trk.klaviyomail-link, zien ze de naam van je merk wanneer ze met hun muis over de links in je e-mail zweven. Dit kan de kans vergroten dat ze op je links klikken.

Het is ook goed om SSL in te stellen voor dedicated click tracking, zodat je je eigen domein kunt beveiligen en authenticeren voor het volgen van klikken.

Domain alignment

Als de root domain dat wordt gebruikt in je afzender e-mailadres (bijvoorbeeld friendly-from adres) niet overeenkomt met het hoofddomein dat wordt gebruikt in de dedicated sending domain, kan dit van invloed zijn op de plaatsing in de inbox.

DMARC is een protocol dat domeineigenaren de mogelijkheid geeft om hun domein te beschermen tegen ongeautoriseerde gebruikers die e-mails versturen, ook wel bekend als e-mail spoofing.

Misalignments hebben meestal invloed op accounts die Klaviyo's standaard gedeelde verzenddomein gebruiken om e-mails te versturen met een from-adress-domain met een DMARC-beleid. Zorg ervoor dat er overeenstemming is tussen je sending domain en je from-adress in Klaviyo. Als je bijvoorbeeld een e-mail verstuurt met sales@example.com als het from-adress, waarbij example.com wordt beschermd door DMARC, dan moet je account een toegewezen verzenddomein zoals send.example.com gebruiken voor alle e-mails die vanuit Klaviyo worden verstuurd om aan de DMARC-authenticatievereisten te voldoen. Het kan echter ook gevolgen hebben voor accounts met toegewezen verzenddomeinen als er geen overeenstemming is met het afzender e-mailadres.

Zonder DMARC is je merk kwetsbaarder voor e-mailfraude, maar het is belangrijk om voor uitlijning te zorgen om afleverproblemen te voorkomen.

BIMI

Als je merk een DMARC-beleid heeft, kun je ook BIMI (Brand Indicators for Message Identification) instellen. BIMI maakt gebruik van je DNS-instellingen om je visuele merkidentiteit in e-mails die je verstuurt te authenticeren. Het implementeren van deze technologie kan de herkenning van je merk vergroten, je bedrijf legitimeren en de afleverbaarheid verbeteren door het opbouwen van vertrouwen bij je ontvangers en het verbeteren van de engagement rates. Voor informatie over het configureren hiervan, raadpleeg deze handleiding over BIMI.

Monitor prestaties

Terwijl je blijft versturen naar abonnees nadat het opwarmproces is voltooid, is het belangrijk om je prestaties voor belangrijke e-mailstatistieken te monitoren om ervoor te zorgen dat je verzend publiek betrokken is en dat je een goede deliverability behoudt.

Je kunt de prestaties van je eigen verzendingen vergelijken met key ranges voor deze metrics. Als je merkt dat je prestaties afnemen of verbetering nodig hebben, kun je je strategie aanpassen.

Als je na 4 weken geen verbetering ziet, neem dan contact op met de Klaviyo Community of Polaris Growth voor meer advies.

Dit artikel is vertaald van het Engels naar het Nederlands. Kijk voor het origineel op deze pagina.


Polaris Growth

Meer weten?

Neem contact op