Hoe bouw en warm je jouw verzendinfrastructuur op?

25/5/2023

Klaviyo
Geplaatst op:
25
May
,
2023
| Laatste update op:
20
November
,
2023

In dit artikel leer je...

Hoe je het juiste proces kiest om je profiel in Klaviyo op te warmen om je abonnees te bereiken (en niet in spam te belanden).

Elke nieuwe verzender moet zijn verzend infrastructuur opwarmen bij de overstap naar een nieuwe e-mailserviceprovider, zoals Klaviyo. Het opwarmen omvat meestal het opbouwen van een sender reputation (d.w.z. opwarmen) en het geleidelijk verhogen van het e-mailvolume dat wordt verzonden vanaf een nieuw domein of verzend-IP. Het opwarmen is vaak een bijproduct van het opvoeren, aangezien alle verzendingen en gerelateerde e-mailprestaties bijdragen aan de sender reputation en afleverbaarheid.

In deze handleiding zullen we elke stap in het warm-up proces doorlopen die bij jouw scenario van toepassing kan zijn.

Alle onderstaande gebruiksscenario's zijn voor accounts op gedeelde IP-adressen. Voor meer informatie over het opwarmproces voor toegewijde IP-adressen, raadpleeg Klaviyo resources.

Hoe kies je jouw warm-up proces? (indien van toepassing)

Afhankelijk van wat voor type Klaviyo klant dat je bent, of je engagement event data hebt, een nieuw domein gebruikt en andere mogelijke overwegingen, kan jouw warm-up proces verschillen. Gebruik onderstaande richtlijnen om te beslissen welk proces je moet volgen.

Let op dat als je samenwerkt met een Onboarding Specialist of Customer Success Manager, je jouw behoeften eerst met hen moet bespreken voordat je een warm-up proces start.

Te volgen use cases voor het opwarmen van je profiel 

Klaviyo-klanten die verhuizen naar een dedicated verzenddomein

Bestaande Klaviyo-klanten die naar een dedicated verzenddomein verhuizen, hoeven hun infrastructuur niet opnieuw op te warmen, zolang ze:

 • Een domein hebben dat minstens 30 dagen geregistreerd is EN
 • het domein al gebruikt hebben om e-mails te versturen (bijv. je hebt dit domein in het verleden gebruikt met een vorige e-mailserviceprovider of met Klaviyo in je afzenderadres)

Nieuwe Klaviyo-klanten volgen het standaard warm-up proces hieronder als ze:

 • Engagement-gegevens hebben (d.w.z. opens, kliks, enz.) OF
 • Een door Klaviyo gebouwde integratie gebruiken die open- en klik activiteiten synchroniseert

Nieuw geregistreerde domeinen die door nieuwe of bestaande klanten in gebruik zijn genomen, kunnen het beste ook het standaard warm-up proces volgen, als het nieuw geregistreerde domein in de afgelopen 30 dagen is aangemaakt en/of nooit is gebruikt om e-mails te versturen.

Klaviyo-klant zonder engagement activiteiten of -gegevens

Je kunt het beste het introductieproces van het platform gebruiken als je:

 • Niet in een van de bovenstaande gebruiksscenario's past OF
 • Geen Klaviyo-built integratie gebruikt die open- en klikgebeurtenissen synchroniseert OF
 • Simpelweg geen engagement activiteiten hebt die je naar Klaviyo brengt (bijv. je hebt alleen op datum gebaseerde eigenschappen zoals "laatst geopend", "laatst geklikt", enz.).

Standard guided warming process

Als je binnen de categorie van het standard guided warming proces van Klaviyo valt, kunnen er meldingen in je account verschijnen terwijl je opwarmt met Klaviyo of zodra je voldoet aan de vereisten voor het opwarmen (zie hieronder). Tijdens het guided warming proces verschijnt er een banner in je campaign editor die je instructies geeft over de beste werkwijzen op basis van het stadium van opwarmen waarin je je bevindt.

Om guided warming meldingen te zien, moet je aan de volgende vereisten voldoen:

 • Een nieuw account hebben of een account dat recent naar een dedicated infrastructure is overgestapt.
 • Ten minste 5.000 actieve profielen hebben.
 • Engagement event data gesynchroniseerd hebben met Klaviyo; voor nieuwe klanten. Dit kan worden gesynchroniseerd vanuit een vorig ESP met behulp van een van onze vooraf gebouwde integraties.

Als je niet in aanmerking komt voor een volledig guided warming, kun je nog steeds meldingen van Klaviyo zien die aandringen op actie voor optimale succes terwijl je je account opwarmt. Voor meer informatie over begeleid opwarmen ga je naar dit artikel over begeleid opwarmen.

Let op: als je in aanmerking komt voor een warm-up, maar de afgelopen 45 dagen geen e-mail hebt verzonden, worden de warm-up meldingen genegeerd. Als je je account wilt opwarmen (wat we sterk aanbevelen), volg dan de instructies.

 1. Migreer historic engagement data

Als je je infrastructuur aan het opwarmen bent omdat je van een andere e-mailserviceprovider (ESP) naar Klaviyo overstapt, is het belangrijk om historic engagement data in aanmerking te nemen zodat je betrokken segmenten nauwkeurig kunt opbouwen.

Dit stelt je in staat om je nieuwe relatie met Klaviyo op een positieve manier aan de mailboxproviders (MBP's) te introduceren, omdat je contact zult opnemen met degenen die al betrokken zijn bij je merk, terwijl je contact met degenen die mogelijk niet van je willen horen, beperkt.

Klaviyo heeft handleidingen voor het migreren van je gegevens vanuit verschillende ESP's om de import van engagement criteria te vergemakkelijken, waaronder:

 • Mailchimp
 • Constant Contact
 • Campaign Monitor
 • Listrak
 • Sailthru
 • Salesforce Marketing Cloud

Als je een ESP gebruikt dat hierboven niet wordt vermeld, gebruik dan ons introductieproces van het platform hieronder om op te warmen.

2. Creëer engaged segments voor het versturen van campagnes

Het versturen van e-mails naar highly engaged segments helpt om te voorkomen dat een enkele slecht presterende e-mail de deliverability van je e-mails schaadt. Als je een gloednieuw domein gebruikt dat nog nooit eerder is gebruikt voor het verzenden van e-mails, onthoud dan dat de eerste e-mails een grote invloed kunnen hebben op je reputatie.

Met de release van iOS15, macOS Monterey, iPadOS 15 en WatchOS 8 heeft Apple Mail Privacy Protection (MPP) de manier waarop we open rate-gegevens ontvangen over je e-mails veranderd door onze tracking pixel vooraf op te halen. Met deze verandering is het belangrijk om te begrijpen dat open rates worden overdreven.

Als je campagne analytics een groot aantal iOS-openers laat zien, raden we aan om deze opens te identificeren in je individuele subscriber segmenten.

Voor volledige informatie over MPP-opens, bekijk onze iOS 15: How to Prepare for Apple's Changes guide.

Creëer segmenten op basis van engagement gedurende 30, 60, 90, 120 en 180 dagen. Je zult deze gebruiken bij het versturen van e-mails over tijd, te beginnen met je 30-daagse segment. Als je e-mails stuurt naar inactieve subscribers, loop je het risico dat je e-mails naar de spam folder worden verplaatst door MBPs (bijv. Google, Hotmail, etc.).

Als je net begint met Klaviyo of overstapt van een ander platform, gebruik dan historic engagement data van je vorige platformen om deze segmenten te maken.

Als je echter probeert een campagne naar meer ontvangers te sturen dan het aanbevolen aantal tijdens de warming-up, dan geeft Klaviyo je een waarschuwing en moedigt je aan om deze handleiding te bekijken en het aantal ontvangers van je campagne te verlagen. Voor je eerste campagne raden we aan om deze naar minder dan 10.000 ontvangers te sturen. Dit aanbevolen aantal ontvangers zal vervolgens dynamisch groeien naarmate je meer mensen bereikt, dus de waarschuwing zal vervolgens worden aangepast, zoals hieronder getoond.

Verzend campagnes naar betrokken segmenten

3. Naarmate je engagement creëert bij je segmenten van 30, 60, 90, 120 en 180 dagen, is het belangrijk om te streven naar de open rates die in elke sectie hieronder worden vermeld. Het is echter belangrijk om op te merken dat open rates per afzender en branche kunnen variëren, dus je focus zou de richtlijnen hieronder moeten volgen en streven naar zo hoog mogelijke engagement voor jouw specifieke bedrijf. Lees meer in onze bron over het monitoren van deliverability-prestaties.

30 dagen segment (initiële warm-up fase en dagelijks verzenden)

Voor je eerste verzending is het streven om open rates van boven de 30% te behalen mogelijk. Om een zo hoog mogelijke open rate te behalen, kun je het beste een e-mail verzenden naar een segment van iedereen die in de laatste 30 dagen heeft geklikt, of naar degenen die zich binnen de laatste 15 dagen hebben ingeschreven.

Als je 30 dagen engagement segment leidt tot een grote groep profielen, overweeg dan het volgende:

 • Gebruik smart send time om verzendingen te verdelen

Door gebruik te maken van smart send time, worden je e-mails automatisch verdeeld en verzonden over een periode van 24 uur. Hierdoor kun je naar kleinere groepen abonnees sturen en je IP-adres blijven opwarmen. Bovendien leer je op welk tijdstip van de dag je in de toekomst het beste naar deze abonnees kunt sturen. (Let op: Slimme verzendtijd vereist minimaal 12.000 abonnees in Klaviyo.)

 • Gebruik batch sending om verzendingen te verdelen

Gebruik batch sending om je e-mail verzendingen op te splitsen in kleinere groepen gebruikers.

 • Neem willekeurige steekproeven van het engaged segment

Door een willekeurige steekproef van je segment te nemen, kun je grotere verzendingen in kleinere groepen verdelen.

Wees voorzichtig bij het verzenden tijdens deze periode en streef naar zo hoog mogelijke engagement. Richt je gedurende de eerste twee weken op het sturen naar het 30-daagse engaged segment. Zolang je openingspercentages boven de 20% blijven, kun je tijdens de 3e en 4e week de engagement criteria overzetten naar 60 dagen. Na vier weken van verzending met minimaal 20% open rates, kun je de engagement criteria overzetten naar 90 dagen. Ga zo nog twee weken door en bereid je engagement criteria verder uit. Je optimale engagement timeframe kan variëren afhankelijk van de behoeften van jouw bedrijf.

Als je openingspercentages onder de 20% dalen, blijf dan verzenden naar het huidige engaged segment, maar pauzeer de opbouw naar het volgende engaged segment. Dit kan een teken zijn dat je reputatie negatief wordt beïnvloed en je mogelijk je reputatie moet verbeteren.

60 dagen segment (om tot 3 keer per week te verzenden)

Na twee weken sturen naar een 30 dagen engaged segment en consistent hoge engagement te zien, kun je je publiek verbreden naar een 60 dagen engaged segment, zolang dit de omvang van je verzendlijst niet aanzienlijk vergroot. Blijf tijdens deze periode voorzichtig met het aantal e-mailverzendingen. Zorg ervoor dat je openingspercentages boven de 20% blijven. Zo niet, keer dan terug naar je 30 dagen segment.

90 dagen segment (om maximaal 2 keer per week te verzenden)

Als je verder kunt gaan dan 60 dagen, maak dan in plaats daarvan een engaged segment van 90 dagen. Zorg er opnieuw voor dat de open rates 20% of hoger zijn, en als dat niet het geval is, dan moet je je tijdlijn aanscherpen.

120 dagen segment (Om wekelijkse e-mails te verzenden)

Na het verzenden naar je engaged doelgroepen van 30-90 dagen gedurende enkele weken, kun je je engagement criteria versoepelen naar 120 of 180 dagen. Streef nog steeds naar open rates van boven de 20%.

180 dagen segment (om maandelijks te verzenden)

Volg onderstaande stappen om uit te breiden naar je 180 dagen engagement. Verklein je time frame tot 120 dagen of lager als de engagement onder de 20% komt.

 1. Schakel high engagement flow emails in

Nu je alle engaged segmenten hebt gecreëerd en verzonden, is het tijd om je automations of flows in te schakelen. Het is cruciaal dat je alleen flows inschakelt die in het verleden goed hebben gepresteerd.

Er zijn drie soorten flows die je zou moeten bekijken voor hoge betrokkenheid:

 1. Welcome series
 2. Abandoned cart
 3. Browse abandonment

Het bepalen van je high engagement flows

We raden aan om je vorige prestaties op deze specifieke flows te bekijken en deze alleen in te schakelen als ze goed hebben gepresteerd. Hieronder staan de getallen waar je naar moet kijken wat betreft hoge engagement en goed presterende flows:

 • Open rates boven de 40%
 • Click rates boven de 1%
 • Unsubscribe rates onder de 0,1%
 • Complaint rates onder de 0,1%

Wat te doen als je slecht presterende flows hebt?

Als je flows in het verleden niet goed hebben gepresteerd, volg dan de onderstaande richtlijnen wanneer je ze moet inschakelen:

 1. Welcome series: 2 weken na het verzenden van campagnes vanuit Klaviyo
 2. Abandoned cart: 30 dagen na het verzenden van campagnes vanuit Klaviyo
 3. Browse abandoned: 30-60 dagen na het verzenden van campagnes vanuit Klaviyo

High risk flows om later te verzenden

Winback en sunset flows kunnen risicovol zijn om in te schakelen, omdat ze over het algemeenweinig engagement wekken. Het wordt aanbevolen om niet met deze flows te beginnen totdat het opstarten en opwarmen volledig is voltooid.

Voor meer details over het implementeren van deze flows, zie de onderstaande bronnen:

5. Monitor je prestaties

Deze tools zullen je helpen om je prestaties te monitoren terwijl je je verzenddomein opwarmt:

 • Beoordeel de flow analyses

Controleer periodiek de open-, unsubscibe- en spam complaint rates van je flows om de engagement bij deze e-mails te beoordelen.

 • Monitor campagnes met behulp van het trendrapport

Dit rapport laat je veranderingen in de belangrijkste e-mail engagement statistieken zien. Monitor vooral de grafiek met de percentages die als spam en hard bounce zijn gemarkeerd, en onderzoek campagnes die verantwoordelijk zijn voor eventuele pieken in gedrag.

Platform introductie proces

Als je dit proces niet kunt gebruiken (bijv. omdat je alleen datum  based eigenschappen zoals "laatst geopend" of "laatste klik" hebt), of als je geen historische engagement data hebt, gebruik je een aangepaste versie van guided opwarming (d.w.z. platform introductie). Platform introductie vereist geen historische engagement data. In plaats daarvan is het een handmatig proces waarbij je segmenten maakt of willekeurige steekproeven gebruikt.

Platform introductie begint met kleinere doelgroepen, zodat je de hoeveelheid geleidelijk over de loop van ongeveer 30 dagen kunt vergroten. In de onderstaande grafiek geeft de tweede kolom de abonneegrootte of -volume aan dat je dagelijks zou moeten gebruiken.

Na je eerste verzending stroomt Klaviyo vol met engagement datas . Voor de beste prestaties wordt aanbevolen om betrokken segmenten op te nemen tijdens deze opstartperiode.

De twee onderstaande gidsen geven de volgende informatie:

 • aanbevolen dagelijkse verzend volumes (tweede kolom)
 • en voorgestelde engagement segmenten zodra beschikbaar (derde kolom)

De twee onderstaande gidsen geven details voor merken die dagelijks verzenden vs. merken die wekelijks verzenden.

Let op: de wekelijkse verzendgrafiek hieronder bevat mogelijke suggesties voor 1, 2 en 3 keer per week.

Aanbevolen e-mailvolume en engagement voor dagelijkse verzenders

Dag Dagelijkse subscriber volume (max.) Voorgestelde engagement om te gebruiken
1 2.000 Clicks van de laatste 30 dagen
2 4,000 Clicks van de laatste 30 dagen
3 8.000 Clicks van de laatste 30 dagen
4 12,000 Clicks en opens van de laatste 30 dagen

Aanbevolen e-mailvolume en engagement voor wekelijkse verzenders

Week Weekly subscriber volume (max.) Suggested engagement to use
1 Als je 3 keer per week verzend:
2.000 voor de eerste e-mail
4.000 voor de tweede e-mail
8.000 voor de derde e-mail
Als je 2 keer per week verzend:
2.000 voor de eerste e-mail
4.000 voor de tweede e-mail
Als je 1 keer per week verzend:
2.000
Clicks van de laatste 30 dagen
2 Als je 3 keer per week verzend:
14.000 voor de eerste e-mail
21.000 voor de tweede e-mail
Op volle capaciteit voor de derde e-mail
Als je 2 keer per week verzend:
8.000 voor de eerste e-mail
14.000 voor de tweede e-mail
Als je 1 keer per week verzend:
4.000
3 keer per week: klikken en opens van de laatste 30 dagen.
2 of 1 keer per week: klikken van de laatste 30 dagen
3 Als je 3 keer per week verzend:
Klaar om op volle capaciteit te verzenden
Als je 2 keer per week verzend:
21.000 voor de eerste e-mail
32.500 voor de eerste e-mail
Als je 1 keer per week verzend:
8.000
3 of 2 keer per week: klikken en opens van de laatste 30 dagen.
1 keer per week: klikken van de laatste 30 dagen.
4 Als je 3 keer per week verzend:
Klaar om op volle capaciteit te verzenden
Als je 2 keer per week verzend:
Klaar om op volle capaciteit te verzenden
Als je 1 keer per week verzend:
14.000
3, 2 of 1 keer per week: klikken en opens van de laatste 30 dagen.
5 Als je 3 keer per week verzend:
Klaar om op volle capaciteit te verzenden
Als je 2 keer per week verzend:
Klaar om op volle capaciteit te verzenden
Als je 1 keer per week verzend:
21.000
3 keer per week: klikken en opens van de laatste 60 dagen.
2 of 1 keer per week: klikken en opens van de laatste 30 dagen.
6 Als je 3 keer per week verzend:
Platform introductie proces voldaan
Als je 2 keer per week verzend:
Klaar om op volle capaciteit te verzenden
Als je 1 keer per week verzend:
31.500
2 keer per week: klikken en opens van de laatste 60 dagen.
1 keer per week: klikken en opens van de laatste 30 dagen.
7 Als je 3 keer per week verzend:
Platform introductie proces voldaan
Als je 2 keer per week verzend:
Platform introductie proces voldaan
Als je 1 keer per week verzend:
47.250
1 keer per week: klikken en opens van de laatste 30 dagen.
8 Als je 3 keer per week verzend:
Platform introductie proces voldaan
Als je 2 keer per week verzend:
Platform introductie proces voldaan
Als je 1 keer per week verzend:
65.000
1 keer per week: klikken en opens van de laatste 30 dagen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over hoe je je sending domain migreert naar Klaviyo? Neem contact op met Polaris Growth voor meer advies.

Dit artikel is vertaald van het Engels naar het Nederlands. Kijk voor het origineel op deze pagina.


Polaris Growth

Meer weten?

Neem contact op