WhatsApp Automations: Ontdek de kracht van geautomatiseerde berichten

17/8/2023

E-commerce Strategie
Geplaatst op:
17
August
,
2023
| Laatste update op:
23
August
,
2023

WhatsApp Automations biedt je de mogelijkheid om klantcommunicatie te automatiseren en gepersonaliseerde berichten te verzenden. Door de integratie van WhatsApp met platforms zoals Klaviyo en Trengo kunnen bedrijven WhatsApp gebruiken als een effectief kanaal voor marketing en klantenservice. In dit artikel zal ik uitleggen wat WhatsApp Automations zijn en hoe je ze kunt gebruiken om jouw klantcommunicatie te verbeteren.

Wat is WhatsApp automation?

Met WhatsApp Automations stuur je geautomatiseerde berichten op basis van specifieke triggers, zoals aankopen, aanmeldingen of andere gebeurtenissen. De integratie van WhatsApp-automation is het proces van het koppelen van WhatsApp met andere platforms of systemen om je communicatie te automatiseren. Je kunt hierdoor WhatsApp als marketingkanaal en klantenservice inzetten.

Wie kan deze Whatsapp automations gebruiken?

Of je nu een kleine onderneming bent dat orderupdates wilt geven of een groot bedrijf die gepersonaliseerde marketingberichten wil versturen, WhatsApp Automations bieden waardevolle mogelijkheden. Iedereen kan WhatsApp-automations gebruiken, maar het wordt voornamelijk gebruikt door bedrijven die hun klanten willen bereiken via WhatsApp. 

Waarvoor gebruik je de WhatsApp X Klaviyo integratie?

Het doel van de WhatsApp-integratie naar Klaviyo is het vergroten van klantbetrokkenheid en het verbeteren van communicatie met klanten. Door WhatsApp te integreren met Klaviyo kunnen bedrijven gerichte en gepersonaliseerde berichten sturen, zoals bestel updates, promoties en klantenservicemeldingen. Dit stelt bedrijven in staat om direct contact op te nemen met klanten via hun favoriete berichtenplatform, waardoor de kans op engagement en conversie toeneemt. 

Door WhatsApp Automations te gebruiken, kunnen bedrijven hun klantcommunicatie opschalen en tegelijkertijd een persoonlijke touch behouden. Het is handig voor:

 • Realtime meldingen: Door gebruik te maken van Klaviyo webhooks kunnen bedrijven realtime meldingen ontvangen van Klaviyo, zoals aankoopgebeurtenissen of orderupdates. Dit maakt directe en proactieve klantbetrokkenheid mogelijk, wat de algehele klantbeleving verbetert.

 • Personalisatie en targeting: De integratie stelt bedrijven in staat om hun communicatie met klanten aan te passen. Door de segmentatie- en targeting opties van Klaviyo te combineren met Trengo, kunnen bedrijven gepersonaliseerde berichten, aanbiedingen of meldingen sturen naar specifieke groepen klanten op basis van hun eerdere aankopen, voorkeuren of gedrag. Dit helpt bij het creëren van een meer op maat gemaakte en relevante klantbeleving.

 • Verbeterde klanttevredenheid: Door Trengo en Klaviyo te integreren, kunnen bedrijven tijdige, gepersonaliseerde en efficiënte klantcommunicatie bieden. Dit leidt tot verbeterde klanttevredenheid, aangezien klanten relevante informatie, updates en ondersteuning ontvangen wanneer ze dit nodig hebben. Dit draagt uiteindelijk bij aan het opbouwen van sterkere relaties en loyaliteit.

Wat heb je nodig voor de WhatsApp integratie?

Voor de integratie heb je vier dingen nodig:

 • WhatsApp Business-account: Een WhatsApp Business-account is vereist om te integreren met Klaviyo en andere systemen. Dit is een zakelijk account dat specifieke functies en mogelijkheden biedt voor bedrijven.

 • Klaviyo-account: Een actief Klaviyo-account is vereist. Klaviyo is een e-mailmarketingplatform dat integratie met andere kanalen zoals WhatsApp mogelijk maakt.

 • Trengo-account: Trengo is een platform voor klantcommunicatie dat alle communicatiekanalen, inclusief WhatsApp, in één gecentraliseerde inbox brengt. Een Trengo-account is nodig om de integratie tussen Klaviyo en WhatsApp in te stellen.

 • Klaviyo Flow: Zet de gewenste flow op die WhatsApp campagnes activeert wanneer specifieke gebeurtenissen zich voordoen. Het configureren van een specifieke flow zorgt ervoor dat je een specifieke WhatsApp automation kunt activeren.

Hoe doe je de integratie?

Om de integratie uit te voeren, volg je de volgende stappen:

 1. Log in op je Klaviyo-account en ga naar de instellingen.

 1. Zoek naar de opties voor integraties of verbonden accounts en zoek naar Trengo.

 1. Volg deze stappen om de webhook te configureren:

a. Ga naar de Trengo for developers-pagina.

b. Vul de URL in die te vinden is op deze pagina, onder de titel van de API Call die je wilt activeren.

c. Typ het woord 'Authorization' in het veld 'Key'.

d. Typ het woord 'Bearer' in het veld 'Value' en plak je Trengo API-sleutel.

e. Deze API-sleutel kan worden (her)gegenereerd door naar Trengo > Instellingen > App en integraties > Rest API te gaan en op 'API-token opnieuw genereren' te klikken. Houd er rekening mee dat het opnieuw genereren van je API-token het huidige token ongeldig maakt.

f. Plak de JSON-body van je API-oproep en zorg ervoor dat je de aanhalingstekens rond getallen in je parametervariabelen verwijdert.

Het is belangrijk op te merken dat de JSON-body van API-oproepen bij configuratie aandacht vereist. De JSON-body bevat de nodige parameters en variabelen om WhatsApp-berichtinhoud te definiëren.

Let op: Om ervoor te zorgen dat de integratie correct is, moet je controleren of de verbinding tussen Klaviyo en Trengo tot stand is gebracht. Dit kan worden gedaan door het testen van de communicatie tussen beide platforms, zoals het verzenden van een testbericht vanuit Klaviyo naar WhatsApp via Trengo.

Benutten van Trengo's WhatsApp-sjablonen:

Binnen het integratieproces is het cruciaal om WhatsApp-sjablonen in Trengo te creëren. Deze sjablonen moeten de berichten bevatten die bedrijven naar hun klanten willen sturen. Door een unieke sjabloon-ID te associëren met Klaviyo, kunnen bedrijven de juiste berichtinhoud koppelen aan specifieke triggers in Klaviyo. Dit zorgt voor consistente en gepersonaliseerde berichtgeving en waarborgt een samenhangende klantervaring.

Let op: Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste beleidsregels van WhatsApp en de betrokken platforms om naleving en optimaal gebruik te waarborgen.

Hoe maak je een Whatsapp flow en wat heb je er voor nodig?

Om een WhatsApp-flow te maken, heb je het volgende nodig:

 1. Definieer je doelen: Bepaal specifieke doelen voor je WhatsApp-automatisering, zoals welkomstberichten, gepersonaliseerde aanbiedingen of orderupdates. Respecteer de privacy van je klanten en vermijd het sturen van ongewenste berichten.

 1. Breng je klantreis in kaart: Identificeer de contactpunten en bepaal hoe je wilt reageren op interacties via WhatsApp. Maak een customer journey map om een overzicht te krijgen.

 1. Stel rules en triggers in: Creëer rules en triggers om berichten te verzenden op basis van specifieke acties of activiteiten. Gebruik hiervoor Klaviyo of de automatiseringen van Trengo.

 1. Maak relevante berichten en content: Ontwikkel inhoud die aansluit bij je doelgroep. Personaliseer berichten op basis van klantgegevens en -voorkeuren. Bied waardevolle content, zoals exclusieve aanbiedingen en gepersonaliseerde aanbevelingen.

 1. Test en optimaliseer: Test je WhatsApp-flow om ervoor te zorgen dat berichten correct worden verzonden. Optimaliseer op basis van feedback en analyse van de resultaten. Blijf experimenteren en testen om de prestaties te maximaliseren.

Continue testen en optimaliseren

Om ervoor te zorgen dat de integratie correct functioneert en de gewenste resultaten levert, zijn continu testen en optimalisaties van essentieel belang. Test regelmatig de flows, triggers en reacties om mogelijke problemen of verbeterpunten te identificeren. Door klantfeedback te monitoren en de prestatie-indicatoren te analyseren, kan je jouw flows verfijnen en de voordelen van de integratie maximaliseren.

Kijk vanuit de ogen van je klant

Bij het gebruik van WhatsApp Automatisering is het belangrijkste aandachtspunt om de waarde voor de klant centraal te stellen. Denk na over hoe je automations kunnen bijdragen aan het oplossen van problemen, het verstrekken van relevante informatie en het verbeteren van de algehele klantervaring. Houd altijd in gedachten dat je klanten jouw toestemming hebben gegeven om hen te bereiken via WhatsApp, dus zorg ervoor dat je berichten persoonlijk, gericht en waardevol zijn.

WhatsApp Automations hebben een veelbelovende toekomst, vooral wanneer het wordt gecombineerd met transactionele e-mails. Denk aan het automatiseren van berichten wanneer klanten een bestelling plaatsen, zoals orderbevestigingen, verzend updates en facturen. Deze geautomatiseerde benadering zorgt voor een vlotte en gestroomlijnde communicatie met je klanten, waardoor de klanttevredenheid en betrokkenheid worden vergroot.

Met deze tips kun je een sterke basis leggen voor het opzetten van effectieve WhatsApp-flows die waarde toevoegen aan je bedrijf en je klanten. 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over Whatsapp automations? Neem contact op voor meer advies.


Polaris Growth

Meer weten?

Neem contact op