Verbeter je gemiddelde e-mail click through rates

13/4/2023

Conversie Optimalisatie
Geplaatst op:
13
April
,
2023
| Laatste update op:
23
August
,
2023

Click rate - of CR, kort gezegd - is een van de belangrijkste metrics voor het evalueren van e-mail performance, naast de omzet.

Dit komt doordat het een 3-in-1 metric is. Deliverability, opens en kliks hebben allemaal impact op de click rate. Dit maakt het een efficiënte metric om je gehele e-mail marketing performance te meten.

Denk aan alles wat goed moet gaan voordat iemand op een link kan klikken in je e-mail.

 • De e-mail landt in hun inbox - dat is e-mail deliverability.
 • Het onderwerp moet interessant en relevant zijn voor de abonnee - dat is je open rate.
 • En uiteindelijk moet de e-mail zelf inhoudelijk interessant genoeg zijn om de ontvanger tot actie over te laten gaan - dat is je click rate.

Het optimaliseren van deze metric zal er snel voor zorgen dat je omzet door e-mailmarketing zal verhogen - zo ook voor  SMS-marketing, omdat dit kanaal geen open rates heeft. 

In dit artikel leer je exact hoe je deze metrics kunt verbeteren. Om te beginnen met benchmarking door e-commerce-industrieën. Lees verder en ontdek:

 • Wat is een click rate?
 • Hoe bereken je jouw CR?
 • Wat is het verschil tussen click rate en click-to-open rate?
 • Wat is een gemiddelde CR?
 • Wat is een goede click rate?
 • Wat betekent een lage CR?
 • Hoe verhoog je jouw e-mail click rates?

Wat is een click rate?

Een e-mail click rate is het percentage van ontvangers dat heeft geklikt op een link in jouw e-mail, van alle mensen die jouw e-mail hebben ontvangen. Wanneer een ontvanger op de link in de e-mail klikt, zal jouw marketing tool deze actie bijhouden.

Je kunt de click rate gebruiken om te meten hoe effectief jouw e-mail was. Wilde de ontvanger meer informatie of een actie ondernemen op jouw website? Als ze hebben geklikt, is het antwoord ja.

Omdat de click rate een percentage is in plaats van een totaal aantal, is het een slimme manier om performance te meten zonder dat factoren zoals de totale lijstgrootte of open rates je gegevens vertroebelen.

Hoe bereken je de click rate?

Om de click rate te berekenen gebruik je deze formule:


Het valt je op dat het belangrijkste metric het totale aantal unieke kliks is. Je hebt vast ook wel eens gehoord van totaal cumulatieve kliks, wat meetelt als een gebruiker meerdere keren in een mail klikt. Neem bijvoorbeeld een gebruiker die vijf keer op de link klikt. Het zal zich laten zien als 1 unieke klik, maar vijf cumulatieve kliks.

Aangezien de click rate het aantal gebruikers meet dat klikt, tellen ze het aantal keren dat ze klikken niet mee. Daarom maakt de formule gebruik van totale unieke kliks.

Dus, als je bijvoorbeeld een e-mail verstuurt naar 1.000 mensen, waarvan 500 deze openen, en 100 mensen klikken op de link in de e-mail, dan zal je CR 10% zijn. Dat zijn 100 unieke kliks / 1.000 verzonden e-mails.

Wat is het verschil tussen click rate en click-to-open rate?

Het is moeilijk om de verschillende statistieken duidelijk te houden, zelfs als ze niet identiek klinken, dus het is geen verrassing dat dit een veelvoorkomende vraag is.

Click-to-open rate (CTOR) is echter een heel andere maatstaf. CTOR meet het percentage waarop mensen hebben geklikt op basis van wie de e-mail heeft geopend.

Gebruik deze formule om het click-to-open-rate te berekenen:

Laten we teruggaan naar hetzelfde voorbeeld dat ik eerder deelde. Stel dat jij je e-mail naar 1.000 mensen hebt gestuurd en dat 500 unieke mensen deze hebben geopend, en dat 100 unieke mensen op een link in die e-mail hebben geklikt. Je CTOR zou dan 20% zijn, berekend als 100 unieke klikken / 500 geopende e-mails.

De CTOR zal hoger zijn dan de CR, tenzij het aantal unieke opens gelijk is aan het aantal e-mails dat je hebt verzonden.

Dat gezegd hebbende, door de privacy-updates van Apple en het feit dat open rate-statistieken niet meer betrouwbaar zijn, is CTOR niet langer zo betrouwbaar als vroeger.

Wat is de gemiddelde click rate voor e-commerce e-mail?

De gemiddelde click rate voor e-commerce e-mail is 3,62% voor merken op Klaviyo. Verschillende e-mails hebben echter verschillende click rates.

 • Geautomatiseerde e-mails en workflows, wat Klaviyo flows noemt, hadden in het eerste kwartaal van 2022 een gemiddelde click rate van 5,82%.
 • Campagnes, of eenmalige e-mails, hadden in het eerste kwartaal van 2022 een gemiddelde click rate van 1,42%.
 • SMS-campagnes hadden in het eerste kwartaal van 2022 een gemiddelde click rate van 8,33%.

Maar om nauwkeuriger te benchmarken hoe jouw e-mailcampagne of workflows presteren, volgt hier een overzicht van de gemiddelde e-commerce click rates per e-mail per branche:

Houd er rekening mee dat deze uitsplitsing de click rates weergeeft voor e-mailcampagnes, sms-campagnes en voor e-mail automatiseringen en workflows in het eerste kwartaal van 2022.

Wat is een goede click rate voor e-commerce?

Oké, dus als dat gemiddelde CR's zijn, wat is dan een goede click rate voor een e-commerce merk? Ligt het net boven het branchegemiddelde?

Soort van. Ik kan je geen exact aantal vertellen zonder jouw e-commerce bedrijf te kennen. Als je regelmatig ver boven het gemiddelde presteert, zal het streven naar CR's die net boven het gemiddelde ligt, waarschijnlijk geen opvallende groei voor je bedrijf opleveren.

Gebruik in plaats daarvan deze methoden om te begrijpen hoe een goede click rate eruit zou zien voor jouw bedrijf:

 • Ontdek de benchmarks van de e-commerce-industrie: gebruik de bovenstaande lijst (of vergelijkbare benchmarks) om vertrouwd te raken met de gemiddelde CR's in verschillende branches. Gebruik zo actueel mogelijke benchmarks om jouw performance te vergelijken met vergelijkbare merken.
 • Sluit jouw verwachtingen aan op basis van de gemiddelde performance van jouw merk: als jouw gemiddelde CR's in de onderste vijf procent liggen, verwacht dan niet dat je meteen doorgroeit naar de top vijf procent. En als je net boven het gemiddelde presteert, neem dan geen genoegen met het gemiddelde! Probeer altijd jouw eigen gemiddelde CR's te verbeteren.
 • Kijk hoe verschillende segmenten en e-mail types presteren: jouw CR's voor de e-mails die je naar jouw 30 dagen betrokken publiek stuurt, presteren anders dan de CR's die je naar een lijst met niet-betrokken abonnees stuurt. Geautomatiseerde e-mail flows zijn niet te vergelijken met normale campagnes. Door te kijken naar de gemiddelde CR's van jouw merk naast industriestandaarden, kun je bepalen hoe succes eruit ziet voor jouw campagnes.

Wat betekent een lage click rate?

Omdat CR zo'n uitgebreide maatstaf is, kan een lage click rate een van de vele oorzaken hebben. Dit zijn de drie belangrijkste oorzaken van een lage click rate:

 1. De e-mails komen niet in de inbox: als je deliverability rate laag is, heeft dit invloed op zowel je open rate als je click rate.
 2. De onderwerpregel spreekt de ontvangers niet aan: Je weet dat dit het probleem is als de open rate en click rate laag zijn, maar de deliverability hoog is. Dit betekent niet alleen dat de onderwerpregel niet al te best is, maar het kan ook gericht zijn op de verkeerde doelgroep. Een onderwerpregel over koffie kan een lage open rate opleveren bij theeliefhebbers, maar dat betekent niet dat je niet moet testen op een koffiedrinkend publiek.
 3. De inhoud van de e-mail inspireert niet tot actie: Ten slotte, als je deliverability en open rates hoog waren, maar je click rate laag was, is het waarschijnlijk dat de inhoud van je e-mail niet resoneert met je ontvangers.

Hoe je jouw e-mail click rates kunt verhogen

Het verhogen van je click rates is een kunst op zich. Wat het meest effectief is voor jouw bedrijf, hangt af van de huidige status van je e-mails. Als bijvoorbeeld de deliverability al gegarandeerd is, dan heeft het geen zin om te proberen de inbox placement te verhogen van 99,99% naar 99,999%.

Hieronder vind je 8 tactieken die je kunt gebruiken om de CR van jouw e-commerce merk te verhogen.

1. Oefen gezonde gewoontes op het gebied van e-mails - en ook sms'en!

Een hoge e-mail deliverability hangt af van gezonde lijsten. Door je lijst regelmatig op te schonen - door niet-actieve abonnees te verwijderen voordat ze e-mails als spam markeren - kun je daadwerkelijk in de inbox van je ontvangers landen.

Als je denkt dat de deliverability de oorzaak is van je lage click rate, bekijk dan deze 6 tips om je e-mail deliverability te verbeteren.

Naast de deliverability is het een goede gewoonte om je clicks te verhogen door je lijst te segmenteren op basis van betrokkenheid en interesses.

“Please, please don’t blast your list", zegt Katherine Burlock, CLV-strateeg bij &BAM. "Zelfs als het geen invloed heeft op de deliverability - wat zeker het geval zal zijn - schaad je mogelijk je reputatie door de e-maillijst keer op keer te spammen. Segmenteer klanten versus niet-klanten, en per merk/collectie waar gebruikers interesse in hebben getoond. Er zijn een miljoen manieren om te segmenteren en te personaliseren, zodat je de inbox niet overbelast.”

There are are a million ways to segment and personalize so you don’t overwhelm the inbox.

Katherine Burlock, CLV strategist at &BAM

Je kunt klantgedrag gebruiken om allerlei campagnes te segmenteren. Bijvoorbeeld, sluit klanten uit die net het product hebben gekocht via grote e-mail campagnes, omdat het waarschijnlijk alleen maar frustratie en een mogelijk probleem met de prijsafstemming kan veroorzaken als ze een aanbieding krijgen voor het product dat ze net hebben gekocht.

2. Begin bij de onderwerpregel

Een onderwerpregel overtuigt de ontvanger om de e-mail te openen. Een goede onderwerpregel overtuigt de ontvanger om de e-mail te openen en door te klikken naar de website.

Een van de grootste fouten die mensen kunnen maken bij het schrijven van onderwerpregels, is het gebruik van flitsende maar irrelevante teksten om iemand te stimuleren het bericht te openen.

"Houd je onderwerpregels kort", zegt Ashley Ismailovski, CRO operations manager bij SmartSites. “Ik weet dat je zojuist de meest verbazingwekkende e-mail hebt gemaakt en je kunt niet wachten om deze met je abonnees te delen, maar als de onderwerpregel niet overtuigend is, openen ze het bericht gewoon niet. De meeste mensen lezen tegenwoordig e-mails op hun telefoon. Dit betekent dat lange onderwerpregels kunnen afbreken voordat de lezer bij belangrijke informatie komt!"

If the subject line isn’t compelling, your subscribers just won’t open the message. 

Ashley Ismailovski, CRO operations manager at SmartSites

Wees duidelijk in de onderwerpregel om de ontvanger te helpen begrijpen wat ze openen. Als je twijfelt over de effectiviteit van een onderwerpregel, voer dan een A/B-test uit. Kies de winnende versie niet alleen op basis van de open rate, maar ook op de click rate.

3. Maak een content test

Herinner je je de click-to-open rate? Het is de metric van wie op een link heeft geklikt - gebaseerd op wie de e-mail heeft geopend. Het is niet hetzelfde als een click rate, maar het kan nuttig zijn om te begrijpen of een content test de beste manier is om het aantal klikken te verhogen.

CTOR meet de reactie van mensen die de daadwerkelijke e-mail hebben gezien, dus het is een goede manier om te evalueren wat er in de e-mail staat.

Als je CTOR laag is, is dit een teken dat je e-mailinhoud wat aandacht nodig heeft, en je click rate zal je daarvoor dankbaar zijn. Maak een content test om content aanpassingen door te voeren die de click rate daadwerkelijk verhogen.

Als je stapsgewijze wijzigingen wilt aanbrengen, kies dan één element van je e-mail dat je wilt wijzigen. Dit helpt je een enkele variabele te isoleren en iets specifieks te leren, bijvoorbeeld of een groene of witte knop effectiever is. Een andere geweldige test met één variabele is het vergelijken van lifestyle en productafbeeldingen. Het zal je misschien verbazen waar je publiek de voorkeur aan geeft!

"Een gemiste kans voor veel merken is het A/B-testen van key flow berichten met zowel een e-mail als een sms-versie", zegt Ryan O'Connor, director of growth, SmartBug Media. "Vaak presteert één kanaal anders, afhankelijk van het merk en waar de klant zich in zijn reis bevindt."

Oftentimes one channel performs differently depending on the brand and where the customer is in their journey.

Ryan O’Connor, director of growth at SmartBug Media

Je kunt ook een conceptueel andere e-mail en/of aanbieding testen. Reageren recente kopers beter op refer-a-friend-incentive-e-mails of soortgelijke product-e-mails?

Als je voor de laatste methode kiest, houd dan zoveel mogelijk variabelen gelijk. Plan twee e-mail versies om op dezelfde dag en tijd naar een willekeurige groep te sturen. Probeer de opmaak van de e-mails vergelijkbaar te houden om te voorkomen dat er extra variabelen worden geïntroduceerd die ervoor kunnen zorgen dat de ene e-mail beter presteert dan de andere omwille van de opmaak.

De e-mails zullen onvermijdelijk anders zijn, dus het zal geen perfect wetenschappelijke test zijn, maar je krijgt direct gegevens over je publiek die je vervolgens in verdere tests kunt gebruiken.

Opmerking: als je CTOR gebruikt om een content test te maken, zorg er dan voor dat je Klaviyo gebruikt om iOS-gebruikers te segmenteren, zodat je geen betrokkenheid meet op basis van het openen van spam-e-mails.

4. Optimaliseer je e-mails voor mobiel

Veel e-mail creators (waaronder ikzelf) bouwen e-mails in desktopmodus, zelfs al gebruiken steeds meer mensen mobiele apparaten om hun e-mails te lezen.

"Benader je e-mails vanuit een mobile-first perspectief", zegt Ismailovski. "Het overgrote deel van de e-mails die merken versturen, wordt geopend op smartphones in plaats van op een computer of laptop. Zorg er bij het testen van je e-mail ontwerp voor dat het er naast de standaard desktop lay-out ook op kleine schermen goed uitziet."

Zelfs als je begint met desktop voorbeelden, vergeet dan niet om het mobiele voorbeeld te bekijken. 

Stel jezelf de volgende vragen:

 • Staan de modules goed op elkaar?
 • Worden afbeeldingen aangepast zonder de leesbaarheid van de tekst te verliezen?
 • Staan links te dicht bij elkaar, waardoor mensen moeite hebben om erop te klikken?

Visualiseer vervolgens hoeveel informatie de ontvanger in een keer op zijn scherm kan zien. Het kleinere scherm verkort vaak de tekstregels, dus houd de tekst beknopt om te voorkomen dat een tekstblok het hele telefoonscherm vult.

Voeg geen overmatige call-to-action (CTA's) toe binnen hetzelfde gebied. Eén CTA op een telefoonscherm is vaak het enige waar consumenten zich op kunnen concentreren.

5. Rangschik je CTA's​​​​​​​

Het lijkt misschien dat meer call-to-actions leiden tot meer klikken. Dat is meestal niet het geval. Te veel links kunnen ontvangers verwarren en overweldigen. Daarom is een duidelijke CTA-hiërarchie essentieel om ontvangers te helpen weten wat ze moeten doen.

"Gebruik de squint test om je e-mail ontwerp te controleren", zegt Nichelle Hubley, oprichter en CEO van &BAM. "Kijk tot het ontwerp vervaagt en kijk of je kunt zien waar de klant moet klikken. Het zou super duidelijk moeten zijn. Als je CTA niet opvalt, dan scrolt de klant verder."

If your CTA doesn’t stand out, then the customer will scroll on by.

Nichelle Hubley, founder and CEO at &BAM

Met de juiste CTA-hiërarchie kun je nog steeds meerdere links in de e-mail opnemen. Als je e-mail bijvoorbeeld meerdere producten bevat met individuele aankooplinks, neem dan een primaire CTA op om door alle producten te bladeren. Mensen die anders misschien niet op een specifiek product zouden hebben geklikt, hebben dan toch een prikkel om te klikken.

The Fish Society gebruikt drie verschillende visuals om de CTA-hiërarchie weer te geven. De blauwe knoppen richten ontvangers op de primaire CTA's - een algemene ("Valentine's Seafood") en een specifieke ("10% OFF CAVIAR") - om maximale aandacht te trekken.

De witte knoppen zijn duidelijk secundair om niet af te leiden, maar toch relevante productpagina's te bieden aan geïnteresseerde klanten.

Ten slotte zijn de hyperlinks in de alinea eenvoudigweg onderstreept om klanten niet af te leiden van de primaire CTA's en toch nuttige informatie te verstrekken.

Duidelijke CTA's helpen klanten begrijpen waarom ze moeten klikken, wat leidt tot betere klantervaring en hogere click rates.

6. Voeg urgentie toe

Klanten een reden geven om op een e-mail te klikken is essentieel. Het inspireren van urgentie is een beproefde manier om klanten te laten zien dat nu klikken in hun belang is.

Het tonen van een aanbieding die binnenkort afloopt, is een van de beste manieren om urgentie toe te voegen aan je e-mails. Maar pas op dat je geen valse urgentie creëert door deals te "verlengen" die eigenlijk nooit aflopen. Anders zou je klanten het vertrouwen in je merk kunnen verliezen.

Heb je geen korting om uit te lichten? Zet dan een bericht op om uit te leggen waarom je klant jouw product niet nog een dag zou moeten missen. Urgentie hoeft niet alleen voor sales te zijn!

7. Kies verstandig je verzendtijd

Weet jij wat het beste moment is om een e-mail te sturen? Er is geen tekort aan data-driven onderzoeken die duizenden datapunten verzamelen om deze vraag te beantwoorden.

Als je zoekt naar de "beste tijd om e-mails te verzenden", krijg je een goede steekproef van onderzoeken die beweren de beste dag te identificeren om e-mail te verzenden, gebaseerd op een aantal bedrijven die niet van jou zijn.

Wat deze onderzoeken je niet vertellen, is hoe jouw publiek zich verhoudt tot de gerandomiseerde steekproef. En aangezien je geen e-mails naar een perfect gemiddeld datapunt stuurt, moet je hun advies met een korreltje zout nemen.

"Verzendtijden via A/B-testen is een van de meest onderschatte strategieën die ik zie bij merken", zegt Brandon Matis, oprichter van Luxor Marketing. "Alleen al door ochtend verzendingen versus nacht verzendingen te testen, kun je een buitengewoon verschil in conversies zien."

A/B testing send times is one of the most underrated strategies I see with brands.

Brandon Matis, founder of Luxor Marketing

De beste tijd om e-mails naar jouw doelgroep te sturen is uniek voor jouw bedrijf. In plaats van een tijdschema voor massaproductie te gebruiken - wat waarschijnlijk ook is wanneer al jouw concurrenten hun e-mails verzenden - voer je wetenschappelijke tests uit binnen jouw marketing automation platform om te bepalen wat de beste verzendtijd is voor jouw klanten.

8. Creëer gepersonaliseerde, geautomatiseerde e-mail flows

Door geautomatiseerde e-mail flows te maken, ook wel bekend als drip- of nurture-campagnes, op basis van gebruikersgedrag, kun je zeer relevante inhoud aanbieden die eerder wordt aangeklikt.

Waarom genereren geautomatiseerde e-mail flows zulke hoge click rates? De inhoud is specifiek gericht op de acties van een klant.

Wanneer een klant een specifiek product bekijkt of een actie op jouw site uitvoert, kan dit een reeks e-mails activeren die op die actie zijn afgestemd.

Bekijk bijvoorbeeld deze abandoned cart e-mail die Bombinate me stuurde toen ik iets aan mijn winkelwagen had toegevoegd, maar niet had afgerekend.

Als klant krijg ik het gevoel dat het merk precies begrijpt wat belangrijk voor mij is wanneer ik deze e-mail ontvang. Maar vanuit het perspectief van het bedrijf hoefden ze alleen maar een geautomatiseerde campagne op te zetten, mogelijk maanden geleden.

"Je wilt je e-mails zo goed mogelijk personaliseren met de gegevens die je hebt", zegt Tennessee Allgood, senior manager lifecycle marketing bij Stak Agency. "Personalisatie helpt je gebruikerservaring relevant te houden en ervoor te zorgen dat klanten terugkomen voor meer."

Geautomatiseerde flows hebben een hoge impact, vereisen weinig inspanning en zijn uitstekend geschikt om click rates te verhogen. 

Bekijk de top 10 marketing automations die e-commerce bedrijven dit jaar hebben gebruikt om te zien of er automatiseringen zijn die je aan je e-mail strategie kunt toevoegen.

Een hogere click rate leidt tot hogere omzet

Deze tips zijn geweldig en allemaal bedoeld om je te helpen meer omzet te genereren. Het genereren van een hogere click rate betekent niet veel als jouw inkomsten niet stijgen.

Meet de e-mail-attributed omzet samen met de CR om bij te houden of de aanpassingen die je in jouw e-mails aanbrengt, helpen om een hoge koopintentie bij je klanten te stimuleren.

Als de e-mail-CR stijgt terwijl de omzet niet stijgt, probeer dan één van de zes andere strategieën om je click rate te verhogen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over hoe je in Klaviyo je CTR kunt verhogen? Neem contact op met Polaris Growth voor meer advies.

Dit artikel is vertaald van het Engels naar het Nederlands. Kijk voor het origineel op deze pagina.


Polaris Growth

Meer weten?

Neem contact op