Een handleiding voor het creëren van Klaviyo segmenten

Starten met Klaviyo
Geplaatst op:
,
| Laatste update op:
23
August
,
2023

Het beginnershandboek - Een gids voor het creëren van segmenten

Overzicht

Video

In tegenstelling tot traditionele abonneelijsten, zijn segmenten groepen contacten die worden gedefinieerd door een reeks voorwaarden. Lijsten zijn statisch, wat betekent dat ze groeien naarmate mensen zich abonneren of handmatig worden toegevoegd. Segmenten zijn daarentegen dynamisch, wat betekent dat ze groeien naarmate mensen aan de voorwaarden van het segment voldoen en krimpen naarmate mensen er niet langer aan voldoen.

Sterk gesegmenteerde campagnes leveren meer dan 3x de opbrengst per ontvanger op in vergelijking tot niet-gesegmenteerde campagnes. Met de segment builder van Klaviyo kan je doorsneden van je contacten maken die in realtime worden bijgewerkt. Hieronder vind je enkele voorbeelden van hoe je segmenten zou kunnen gebruiken om verschillende doelgroepen te identificeren:

 • Klanten die een nieuw product kopen, zodat je het segment kunt zien groeien na de lancering
 • Inactieve abonnees die al minstens 6 maanden op je lijst staan ​​maar nog nooit hebben geopend of op een e-mail hebben geklikt
 • VIP-klanten, waaronder iedereen die minstens X keer eerder heeft gekocht of meer dan Y geld heeft uitgegeven
 • Klanten met een hoge voorspelde customer lifetime value (CLV) die waarschijnlijk toekomstige VIP's zullen worden

Wanneer je een segment bouwt met een bepaalde reeks voorwaarden, zal die uit alle contacten in je account informatie trekken. Dit betekent dat segmenten niet noodzakelijkerwijs aanmeldingscriteria hebben om mensen toe te voegen, wat belangrijk is om in gedachten te houden wanneer je van plan bent een bepaald segment te e-mailen.

Een segment maken

Navigeer naar het List & Segments tabblad in je account en klik op Create List / Segment in de rechterbovenhoek van het venster. Kies vervolgens Create a Segment op de aanmaak pagina.

Nadat je op Create a Segment hebt geklikt, ga je naar de segment builder.

2019-04-05_15-46-41.gif

Afhankelijk van de grootte van je segment, kan het even duren voordat deze is gevuld. Als je van plan bent een campagne naar een segment te sturen, neem dan even de tijd om het segment te laten vullen voordat je de e-mail gaat plannen.

Segment voorwaarden

Video

Bij het bouwen van een segment kan je de volgende voorwaarden gebruiken:

 • Wat iemand heeft gedaan (of niet gedaan)
  Hier kan je kiezen uit elke activiteit die door Klaviyo wordt bijgehouden - ze noemen alle activiteiten "events" of "metrics". Om een lijst te zien van alle metrics die in je account worden bijgehouden.
 • Eigenschappen van iemand
  Hier kan je ervoor kiezen om te segmenteren op basis van attributen die zijn gekoppeld aan profielen in je account - aangepaste eigenschappen kunnen worden toegewezen via een integratie, of je kunt handmatig eigenschappen aan profielen toevoegen.
 • Waar iemand zich bevindt
  Wanneer je je richt op klanten in de VS, EU of Canada, kan je met deze optie segmenteren op basis van een bepaalde straal van een specifieke postcode.

Voor Britse postcodes ondersteunt Klaviyo filteren op uitgaande code, niet binnenkomende code of zowel uitgaande als binnenkomende code (meestal gescheiden door een spatie). Als de volledige postcode van een persoon bijvoorbeeld "SW1W 0NY" is, werkt alleen het eerste stuk ("SW1W") voor deze filters.

 • Of iemand zich wel of niet in de EU bevindt (GDPR)

Met deze optie kan je mensen uit de EU uitsluiten van een bepaald segment als je geen GDPR-conforme toestemming hebt verkregen.

 • Of iemand wel of niet in een lijst staat
  Deze optie is geweldig als je twee of meer lijsten wilt combineren of een segment van een specifieke lijst wilt maken, wat een best practice is bij het verzenden van campagne-e-mails.
 • Of iemand wel of niet wordt ‘suppressed’
  Als je van plan bent een campagne-e-mail naar een segment te sturen, kan je deze voorwaarde ook toevoegen en iedereen uitsluiten die wordt suppressed in je account; dit geeft je een nauwkeuriger telling van zowel iedereen die aan de voorwaarden van het segment voldoet, als welke profielen e-mailbaar zijn.
 • Of iemand wel of niet toestemming heeft gegeven om sms-berichten te ontvangen

Als je sms hebt ingeschakeld in je account, kan je filteren op wie er momenteel is aangemeld om sms-marketing van je bedrijf te ontvangen; het sluit iedereen uit die zich ooit heeft aangemeld voor sms en zich sindsdien heeft afgemeld, waardoor alleen degenen overblijven die nog steeds van je willen horen via sms. 

 • Voorspellende analyses over iemand 

Met voorspellende analyses (predictive analytics) kan je segmenteren op basis van CLV of voorspeld geslacht, wat op zijn beurt kan helpen om klanten te identificeren die waarschijnlijk terugkerende kopers worden of juist waarschijnlijk niet opnieuw zullen kopen, en meer. Houd er rekening mee dat je de CLV-voorwaarde alleen ziet als je voldoet aan de criteria die in dit artikel worden beschreven.

2019-03-14_15-34-07.png

Meer informatie over segment voorwaarden.

Een segment voorwaarde filteren

Wanneer je een nieuw segment opbouwt rond wat iemand heeft gedaan (of niet heeft gedaan), krijg je de mogelijkheid om deze actie te filteren om je segment te verfijnen. Je kunt dit doen door eerst een actie te kiezen en vervolgens de optie Add Filter te selecteren.

2018-08-09_14-29-55.png

Wanneer je Add Filter kiest, zie je eerst een invoer die ‘Choose Property’ zegt en vervolgens een andere invoer die ‘Choose Value’ zegt:

 • Wanneer je klikt in dit lege Choose Property veld, zal een drop-down menu verschijnen. Dit drop-down menu wordt gevuld met alle top-level eigenschappen die beschikbaar zijn voor segmentatie.
 • Nadat je een eigenschap hebt gekozen, wordt er gevraagd om een ​​waarde te kiezen waaraan je een filter wilt toevoegen. Een drop-down menu wordt hier ook gevuld met beschikbare waarden. Een waarde wordt alleen vooraf ingevuld als deze gesynchroniseerd is met Klaviyo samen met een bestelling of een andere bijgehouden gebeurtenis.

Klaviyo zal alleen waarden vooraf invullen voor producten die al zijn gekocht. Als je een segment wilt bouwen rond een eigendomswaarde die nog niet bestaat in Klaviyo, bijvoorbeeld een nieuw product in je winkel dat nog niemand heeft gekocht, kan je de waarde kopiëren en plakken in het Choose Value veld. Als de eigenschapswaarde die je plakt identiek is aan de waarde die uiteindelijk met Klaviyo wordt gesynchroniseerd, werkt het segment zoals verwacht.

2018-08-09_14-40-08_2.png

Hoewel Klaviyo veel details over een bepaalde metric kan synchroniseren, zijn niet alle gesynchroniseerde eigenschappen beschikbaar voor segmentatie. Voor data management doeleinden worden alleen de primaire details van een gebeurtenis gesynchroniseerd als "top-level" eigenschappen, en alleen deze eigenschappen op het hoogste niveau kunnen worden gesegmenteerd.

Als je de ruwe data bekijkt die Klaviyo synchroniseert voor een event, zie je de belangrijkste datapunten voor het event. Voor een Placed Order event kan je bijvoorbeeld de volgende top-level eigenschappen zien:

 • Value
 • Collections / Categories
 • Item count
 • Items
 • Source name

Je ziet een reeks met de naam "Extra" of "Details". Hoewel de gegevens in een "Extra" of "Details" -reeks beschikbaar zijn om in te voegen in een e-mail template, kunnen eigenschappen die in deze reeks gelegen zijn niet worden gesegmenteerd.

AND vs. OR gebruiken om voorwaarden toe te voegen

Video

Door de AND-connector tussen voorwaarden te gebruiken, wordt een segment exclusiever. Klaviyo controleert elke voorwaarde afzonderlijk EN individueel, maar elke voorwaarde moet als ‘waar’ worden geëvalueerd om iemand te kunnen opnemen. Iemand moet aan alle voorwaarden van het segment voldoen om te worden toegevoegd.

In het volgende voorbeeld worden alleen degenen opgenomen die in onze nieuwsbrief lijst staan ​​EN die ook al eens eerder een bestelling hebben geplaatst. Dus als iemand in onze nieuwsbrief lijst staat maar geen bestelling heeft geplaatst, wordt deze niet opgenomen.

2018-08-09_14-15-46__1_.png

Als je de OR-connector gebruikt tussen een reeks segment voorwaarden, wordt het segment meer inclusief. Klaviyo zal elke voorwaarde in de reeks afzonderlijk controleren, wat betekent dat iemand maar aan één van de voorwaarden van het segment hoeft te voldoen om te worden toegevoegd.

In het volgende voorbeeld wordt iedereen die op onze nieuwsbrief lijst staat OF iedereen die minstens één keer eerder een bestelling heeft geplaatst, opgenomen. Dit segment zal dus iedereen vastleggen die op onze nieuwsbrief lijst staat, evenals iedereen die ooit een bestelling heeft geplaatst, zelfs als er geen overlap tussen is. Iemand zou een bestelling kunnen plaatsen en niet op onze nieuwsbrief lijst staan, en vice versa, en toch in het segment kunnen worden opgenomen:

2018-08-09_14-15-08__1_.png

Bij het gebruik van OR-connectoren is het vooral belangrijk om segmenten met negatieve condities in de gaten te houden, bijvoorbeeld: iemand heeft X nul keer gedaan in het verleden tot nu. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat we een groep mensen willen creëren die niet in de VS of Canada wonen.

Als we een OR-connector gebruiken, hoeven contacten maar te voldoen aan één van de voorwaarden om te worden toegevoegd, niet beide. Iemand die zich in Canada, Mexico of Italië, enzovoort bevindt, bevindt zich niet in de VS. Mensen uit Canada zullen dus aan deze eerste voorwaarde voldoen en daarom aan het segment worden toegevoegd, ook al voldoen ze niet aan de tweede voorwaarde. Evenzo is voor de tweede voorwaarde iemand in de VS niet in Canada, aangezien niemand op twee plaatsen tegelijk kan zijn. Dus ook mensen uit de VS en Canada en elk ander land ter wereld zullen aan dit segment worden toegevoegd.

In dit geval zouden we een AND-connector moeten gebruiken om een ​​segment te bouwen dat mensen uit de VS en Canada uitsluit. Dit is vaak het geval met elk segment dat negatieve condities bevat, dus zorg ervoor dat je je AND's en OR's dubbel controleert.

Als je niet zeker weet welke connector je moet gebruiken bij het bouwen van een segment, kijk dan naar het aantal mensen dat aan het segment is toegevoegd en beoordeel of dit aantal correct lijkt. Als je OR gebruikt, waar je eigenlijk AND zou moeten gebruiken, dan zal het aantal waarschijnlijk veel groter zijn dan je verwacht. Bovendien kan je de leden van het segment ter plaatse controleren en ervoor zorgen dat ze voldoen aan de voorwaarden die je zoekt. Als ze niet voldoen aan de voorwaarden, is er mogelijk een fout opgetreden in de manier waarop het segment is ingesteld.

Hoe je je doelgroep kunt segmenteren

Video

Wanneer je een segment versus een flow moet gebruiken

Segmenten zijn geweldige hulpmiddelen om dwarsdoorsneden van je doelgroep te identificeren waar je eenmalige campagnes naar kunt sturen. Hoewel het mogelijk is om een flow op te bouwen die wordt geactiveerd door aan een segment te worden toegevoegd, zijn dezelfde filter- en targetingopties die je in de segment builder hebt ook beschikbaar in de flow builder.

Als je bijvoorbeeld een e-mail wilt activeren wanneer iemand een specifiek product koopt, kan je dit bereiken door een flow te maken die wordt geactiveerd door het Placed Order event en vervolgens een Trigger Filter aan de flow toe te voegen om alleen mensen op te nemen die het specifieke item hebben gekocht.

Elk segment dat gebruikmaakt van de metrics uit de Wat iemand wel / niet heeft gedaan dropdown, kan ook worden gebouwd met behulp van een metric-based flow. Vergelijkbaar zijn targetingopties voor Properties about someone beschikbaar als Flow Filters.

Meer informatie over Flow Triggers en Filters.

Aanvullende bronnen

Weet je niet zeker met welke segmenten je moet beginnen?


Polaris Growth

Meer weten?

Neem contact op