E-mailmarketing persona opstellen

Starten met Klaviyo
Geplaatst op:
,
| Laatste update op:
23
August
,
2023

Overzicht

Je hebt een geweldig idee voor een bedrijf, maar je begint pas geld te verdienen als je je publiek vindt en met hen begint te communiceren. Deze Handleiding legt de volgende dingen uit:

 • Het uitbouwen van je business persona's
 • Je publiek onderzoeken
 • Basisprincipes van de contentstrategie

Je moet op zijn minst een globaal idee hebben van je bedrijfsplan, je product en misschien een vaag idee hebben van je publiek. Het is tijd om daar dieper in te duiken om erachter te komen wie in theorie het meest enthousiast is over je product. Als je nu tijd besteedt aan het onderzoeken van jouw publiek, wordt dit later in je marketingbeslissingen en productontwikkeling beloond. Wanneer je beslissingen neemt over merkkleuren, e-mail content, e-mailfrequentie, soorten segmenten die je in Klaviyo wilt maken, enz., wil je je publiek kennen, zodat het nemen van beslissingen een fluitje van een cent is. Deze fase is cruciaal, dus doe je uiterste best.

Bouwen van je Doelgroep Persona's

Tenzij je product extreem specifiek is, heb je waarschijnlijk een verscheidenheid aan klanten, variërend in bekendheid met je product, motivaties voor het gebruik van je diensten, inkomsten, enz. Voor dozen met voedselabonnementen is er bijvoorbeeld een publiek van jonge professionals die graag koken, mensen die niet kunnen koken en stellen die samen op zoek zijn naar een activiteit, maar die niet zo relevant zijn voor tieners of ouders met veel jonge kinderen. Het opbouwen van de persona's van je publiek zal je helpen te begrijpen wie actief betrokken zal zijn bij je product en wie niet zo geïnteresseerd zal zijn. Hoe beperkter de focus, hoe gerichter de marketing kan worden.

Dus hoe kom je erachter wat de persona's van je publiek zijn? Download en vul deze tabel in om je publiek te leren kennen. Je wilt minimaal drie doelgebruiker persona’s uitwerken, maar overweeg ook om een ​​paar losse en niet-gebruiker persona’s uit te bouwen. Als je vindt dat je scope breed is, probeer dan je persona's te splitsen. Als je product bijvoorbeeld verkoopbaar is aan mensen van 24 tot 40 jaar, splits je ze op in vier groepen - vrouwen 24 tot 32, vrouwen 33 tot 40, mannen 24 tot 32 en mannen 32 tot 40 - en bouw je je doelgroep persona’s op rond elke kleinere groep. Wil je een voorbeeld? Ga hierheen voor een voorbeeld van een doelgroep persona voor een bierglasproducent. 

Je publiek onderzoeken 

Zodra je je persona's hebt geïdentificeerd, vind je ze in het echte leven en begin je een dag in hun schoenen te leven. Volg de social media influencers die zij volgen, bekijk hun tv-shows, raadpleeg degenen die de groep goed kennen. Wil je echt in het hoofd van je klanten komen? Kijk tv-shows en lees boeken/tijdschriften waarin je persona voorkomen, op dit moment en in verschillende stadia in de loop van hun leven (toen ze tieners waren, 20-plussers, als ouders, enz.). Schrijf tijdens dat onderzoek veelgebruikte uitdrukkingen en verwijzingen op die je in je tekst zou kunnen gebruiken. Beantwoord vooral de volgende vragen over jouw verschillende doelgroepen:

 • Wat denken ze van dag tot dag?
 • Wat voelen ze?
 • Welke gesprekken voeren ze met hun vrienden en familie?
 • Welke informatie ontvangen ze van de media?
 • Waar brengen ze hun tijd door?

Basisprincipes van contentstrategie

Nu je een goed idee hebt van je business plan, je publiek en je product, is het tijd om een contentstrategie uit te werken. Een contentstrategie beantwoordt de volgende vragen:

 • Waarom creëer je content?
 • Wie is het publiek van de content?
 • Waarom hebben ze jouw content nodig?

Het creëren van een contentstrategie moet op natuurlijke wijze voortvloeien uit je persona's en je publiek. Download deze tabel en vul het in om een ​​idee te krijgen van hoe je contentstrategie eruit moet zien. Het belangrijkste is dat je tijdens je marketinginspanningen een samenhangende boodschap moet creëren. Stel de volgende vragen voordat je informatie naar jouw toehoorders stuurt:

 • Welke boodschap probeer je over te brengen?
 • Wat is het doel voor je bericht?
 • Hoe sluit jouw boodschap aan bij de rest van je merk?

Je contentstrategie is cruciaal om je merk op te bouwen. Verwijs er vaak naar en voer tests uit met je berichten om te begrijpen hoe je het beste kunt communiceren met je beoogde publiek.

Aanvullende bronnen


Polaris Growth

Meer weten?

Neem contact op