AND vs. OR Gids

Klaviyo integraties
Geplaatst op:
,
| Laatste update op:
23
August
,
2023

AND- en OR-connectoren zijn essentieel voor het opzetten van segmenten en flows in Klaviyo. Ze bepalen wie er binnen je segmenten worden gegroepeerd en wanneer iemand flow berichten ontvangt. In deze gids zullen we bespreken wat de twee voorwaarden onderscheidt en wanneer we ze moeten gebruiken om de juiste doelgroep te bereiken.

AND-connector

Door de AND-connector tussen condities te gebruiken, wordt een segment- of flow filter exclusiever. Klaviyo controleert elke voorwaarde gescheiden door EN afzonderlijk; daarom moet elke voorwaarde ‘waar’ zijn om iemand te kunnen opnemen. Dus als een klant aan de ene voorwaarde voldoet, maar niet aan de andere, wordt hij uitgesloten van je flow of segment.

Flow voorbeeld

In de onderstaande voorbeeld flow moet iemand deel uitmaken van jouw VIP-segment EN een e-mail hebben geopend in de afgelopen 30 dagen om te worden opgenomen. Als iemand slechts deel uitmaakt van jouw VIP-segment - of alleen een e-mail heeft geopend in de afgelopen 30 dagen - zullen ze deze flow niet doorlopen wanneer ze een bestelling plaatsen. Aan beide voorwaarden moet voldaan zijn om in aanmerking te komen.

and_flow.png

Segment voorbeeld

In het voorbeeld segment hieronder moet de klant zich hebben geabonneerd op jouw nieuwsbrief EN ten minste één keer per keer een bestelling hebben geplaatst. Als iemand slechts één van deze acties heeft uitgevoerd, worden deze niet in jouw segment opgenomen. Alleen degenen die beide acties hebben uitgevoerd, verschijnen in dit segment.

AND_segment.png

OR-connector

Door de OR-connector te gebruiken tussen een reeks segmenten of flow voorwaarden, worden ze meer inclusief. Vanwege de inclusiviteit van de OR-connector hoeft iemand maar aan één van de gekoppelde voorwaarden te voldoen om te worden toegevoegd. Dus als een klant aan de ene voorwaarde voldoet, maar niet aan de andere, wordt hij toch opgenomen in jouw flow of segment.

Flow Voorbeeld

In de voorbeeld flow hieronder, stellen we een Winback flow in om iedereen uit te sluiten die een bestelling heeft geplaatst sinds deze flow is begonnen OF de afgelopen 20 dagen actief op is geweest op je website. Op deze manier zal niemand die onlangs actief is geweest op jouw website (of een bestelling heeft geplaatst) de Winback-flow ontvangen. Dankzij de inclusiviteit van de OR-connector hoeven ze alleen het een óf het ander te doen.

or_flow.png

Segment voorbeeld

In het onderstaande voorbeeld moet de klant zich hebben geabonneerd op jouw nieuwsbrief OF minimaal één keer een product hebben besteld. Als iemand geen van deze acties heeft uitgevoerd, worden deze niet in jouw segment opgenomen. Iedereen die ten minste één van de acties heeft uitgevoerd, wordt echter in dit segment weergegeven.

OR_segment.png

AND vs OR Grafisch

AND_vs_OR.png

Complexe voorbeelden

Negatieve voorwaarden

Als het om negatieve uitspraken gaat, onthoud dan dat AND vereist dat elke conditie waar moet zijn, terwijl bij OR er maar één waar hoeft te zijn.

Als je bijvoorbeeld een flow filter wilt maken die mensen uitsluit als ze in de VS en Canada wonen, denk je misschien dat je ‘Eigenschappen over iemand’ zou gebruiken en zou zeggen dat land niet gelijk is aan USA OF land niet gelijk is aan Canada. De OR-connector betekent echter dat iemand in Canada kan wonen (en niet in de Verenigde Staten) en toch door deze flow kan gaan, aangezien slechts aan één van deze voorwaarden moet worden voldaan. Gebruik de AND-joiner om mensen uit beide landen uit te sluiten.

USA_vs_Canada.png

Beide toepassen

In sommige gevallen moet je zowel AND- als OR-voorwaarden toepassen bij het genereren van een segment of flow. De regels rond de voorwaarden veranderen niet, dus wanneer twee voorwaarden worden samengevoegd door AND móeten ze allebei waar zijn om abonnees op te nemen; terwijl wanneer voorwaarden worden gescheiden door OR, beide waar kúnnen zijn voor abonnees om te worden opgenomen.

In een Nearly There-segment bijvoorbeeld, is het je doel om abonnees te vinden die engaged zijn, maar nog niet in je winkel hebben gekocht. Dit geeft aan wie mogelijk een extra stimulans of herinnering nodig heeft waarom ze zouden moeten kopen. Engagement wordt gedefinieerd met zowel AND- als OR-voorwaarden, zoals hieronder weergegeven.

nearly_there.png

In dit geval werkt de OR-connector alsof deze tussen haakjes staat. Het zit ingeklemd tussen twee AND-connectoren, maar aangezien de geopende en aangeklikte e-mail voorwaarden worden gescheiden door OR, hoeven ze niet allebei waar te zijn om iemand in het segment te laten verschijnen.Polaris Growth

Meer weten?

Neem contact op