Hoe migreer je jouw verzenddomein van oude e-mailserviceprovider naar Klaviyo?

4/5/2023

Klaviyo
Geplaatst op:
04
May
,
2023
| Laatste update op:
23
August
,
2023

Wat je zult leren

Hoe je je bestaande verzenddomein van een vorige e-maildienstverlener (ESP) naar Klaviyo kunt migreren.

Voordat je begint

Nieuwe Klaviyo-accounts en accounts op domeinen die minder dan 30 dagen zijn geregistreerd, moeten hun verzendinfrastructuur opwarmen bij het instellen van een domein in Klaviyo. Opwarmen is de periode waarin je een reputatie opbouwt als legitieme of "goede" e-mailsender. Zonder de juiste opwarming loop je het risico op een slechte  “sender reputation”

Bovendien is het belangrijk dat je het domein bezit dat je gebruikt om e-mails te verzenden en dat je de mogelijkheid hebt om je DNS (domeinnaamsysteem) host-records te openen en bij te werken.

Je infrastructuur in Klaviyo instellen

Dedicated sending domain

Update je DNS-instellingen om de CNAME- en TXT-records toe te voegen die zijn gegenereerd in je Klaviyo account. Hierdoor zul je e-mails versturen vanuit je eigen sending domain in plaats van een shared domain via Klavio. Zorg ervoor dat de dedicated sending subdomain nog niet gebruikt wordt binnen je DNS (Domain name system). Als de dedicated sending subdomain al gebruikt wordt in je huidige DNS, kan dit voor problemen zorgen met bestaande records en bestaande domain records verstoren. 

Het toevoegen van een dedicated sending domain maakt ook DKIM- en SPF-authenticatie mogelijk voor verzendingen vanuit Klaviyo met behulp van het domein. Authenticatie is een veelvoorkomende e-mail best practice die helpt om delivery problemen te voorkomen, te verlichten, en de deliverability te verbeteren.

Click tracking

Als je een custom click tracking-domein hebt gebruikt bij je vorige ESP, of er een in Klaviyo wilt gaan gebruiken, kun je extra CNAME-records toevoegen aan jouw DNS-instellingen. Dedicated click tracking stelt je in staat om jouw eigen domein te tonen op click tracking-links in plaats van de standaard encoding van Klaviyo, waardoor je klanten de e-mails van jouw merk nog meer kunnen vertrouwen omdat de links gemakkelijk herkenbaar zullen zijn.

IP-adressen

De meeste kleine bedrijven of degenen die net beginnen met Klaviyo, zullen gebruik maken van gedeelde IP-adressen. Afhankelijk van jouw e-mail acties en volumes, zou dit voldoende moeten zijn voor jouw verzendbehoeften. Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een toegewijd IP-adres is dat de reputatie van het IP-adres alleen kan worden beïnvloed door het enkele account dat het IP-adres gebruikt. Als zodanig heb je volledige controle over jouw e-mail sender reputation, vooral als je meer e-mails verstuurd.

Let op: IP-adressen zijn alleen beschikbaar voor accounts die in aanmerking komen. Neem contact op met jouw Customer Success Manager om te bepalen of je in aanmerking komt voor een toegewijd IP-adres.

Deliverability-factoren

Bij het migreren van je sending domain vanuit een andere ESP, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de deliverability om ervoor te zorgen dat je succesvol in de inbox van klanten terecht komt.

Afzender reputatie

Wanneer je jouw sending domain naar Klaviyo migreert vanuit een eerdere ESP, zal de afzender reputatie die aan het domein is gekoppeld ook meegaan. De reputatie van jouw domein is een belangrijke factor die mailboxproviders (MBP's) overwegen bij het bepalen van hoe inkomende e-mails worden gesorteerd.

Als je problemen ondervindt met de deliverability van jouw bestaande sending domain, volg dan de best practices op het gebied van deliverability om je afzender reputatie te verbeteren en pas je verzendstrategie aan. Deliverability-problemen worden niet automatisch opgelost door van ESP te wisselen.

DMARC

Als het domein dat wordt gebruikt in je afzender e-mailadres (bijvoorbeeld, from-address) een DMARC-policy heeft ingesteld, kan dit van invloed zijn op de inbox placement wanneer er een afwijking is tussen het verzenddomein en het from-address-domein. DMARC is een protocol dat is ontworpen om domeineigenaren de mogelijkheid te geven hun domein te beschermen tegen ongeautoriseerde gebruikers die e-mails versturen, ook wel bekend als e-mail spoofing.

Met een dedicated sending domain moet je ervoor zorgen dat jouw domein en jouw from-address in Klaviyo op één lijn liggen.

Bijvoorbeeld, als je een e-mail stuurt met sales@example.com als je from-address, waarbij example.com wordt beschermd door DMARC, moet jouw account een dedicated sending domain zoals send.example.com gebruiken voor alle e-mails die vanuit Klaviyo worden verzonden om aan de DMARC-authenticatievereisten te voldoen. Accounts met dedicated sending domains kunnen worden beïnvloed als er geen overeenstemming is met het afzender e-mailadres.

Afwijkingen hebben meestal invloed op accounts die Klaviyo's standaard gedeelde sending domaingebruiken om e-mails te verzenden met een from-address-domein met een DMARC-beleid erop. Als je Klaviyo's gedeelde domein gebruikt, verwijder dan de DMARC die is gekoppeld aan het from-address-domein om dit te vermijden.

Verwijder DNS-records gegenereerd door een vorige ESP

Wanneer je niet langer meer hoeft te verzenden via je vorige ESP, verwijder dan de bijbehorende records uit je DNS. Hiervoor moet je taken buiten Klaviyo voltooien en mogelijk je IT-team raadplegen over de onderstaande vervolgstappen.

Houd er rekening mee dat niet alle domeinregistratie services toestaan dat je alle DNS-records direct bewerkt. Als je de records niet kunt updaten, neem dan contact op met je DNS-provider voor informatie over hoe je deze kunt updaten.

Zodra de DNS-records van je vorige ESP zijn verwijderd, zullen e-mails stoppen met verzenden vanaf je domein op dat platform. Bevestig dat je je infrastructuur op je vorige ESP niet langer meer nodig hebt voordat je de records verwijdert.

  1. Ga naar je toepasselijke DNS-provider. Veelvoorkomende providers zijn onder andere:
  • GoDaddy
  • Google Domains
  • Hostgator
  • Hover
  • Namecheap
  • Squarespace
  • AWS
  • Cloudflare

  1. Verwijder alle CNAME- en TXT-records in je DNS-instellingen die zijn gegenereerd via je vorige ESP. Sommige providers kunnen ook MX-records hebben geïnstalleerd als de service reply management afhandelde.

Als je andere soorten records in je DNS hebt van je vorige ESP, neem dan contact op met ons Support Team.

Belangrijk om te weten

Migreer unsubscribe en suppression data

Bij het migreren van je sending domainnaar Klaviyo is het belangrijk om alle beschikbare gegevens over toestemming van jouw vorige ESP mee te nemen. Dit omvat informatie zoals de subscription method en -timestamp voor e-mail- en sms-opt-ins, samen met alle unsubscribe- en bounce-gegevens. Door deze gegevens naar Klaviyo te importeren, kun je voorkomen dat je profielen mailt die jouw infrastructuur voor de deliverability van e-mails kunnen schaden.

Voor meer informatie over het migreren van gegevens van je vorige provider, zie onze handleiding over het migreren van bestaande e-mailabonnees (en afmeldingen) naar Klaviyo.

Als je migreert vanuit Mailchimp, moet je ook contacten onderdrukken met 1 ster in Mailchimp, omdat het versturen van e-mails aan hen je deliverability kan schaden.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over hoe je je sending domain migreert naar Klaviyo? Neem contact op met Polaris Growth voor meer advies.

Dit artikel is vertaald van het Engels naar het Nederlands. Kijk voor het origineel op deze pagina.


Polaris Growth

Meer weten?

Neem contact op