Handleiding voor de eerste emails in Klaviyo

Starten met Klaviyo
Geplaatst op:
,
| Laatste update op:
23
August
,
2023

Overzicht

Er zijn zoveel geweldige tools in Klaviyo dat het moeilijk is om te weten waar je moet beginnen. In deze gids laten we je zien hoe je vanaf het begin het meeste uit jouw Klaviyo-account kunt halen, en leggen we uit wat de juiste volgorde is om aan de slag te gaan, zodat de eerste e-mail in een inbox terecht komt. Of je nu van een andere e-mail serviceprovider komt of helemaal nieuw bent in de e-mailmarketing, we bereiden je in dit artikel voor op jouw eerste verzending.

Voordat je begint

Wanneer je voor het eerst met Klaviyo begint, is het verleidelijk om gewoon te beginnen met verzenden naar bestaande contacten. Als je via een eerdere e-mail serviceprovider e-mails hebt verzonden en overschakelt naar Klaviyo, moet je jouw verzendende IP-adres veranderen en zal er een kort opstartproces plaatsvinden terwijl er overgeschakeld wordt naar het nieuwe IP-adres op Klaviyo. Gedurende deze tijd moet je Google, Yahoo en andere inboxproviders ervan overtuigen dat je een betrouwbare afzender bent en geen spammer.

Laten we eens breder nadenken over het verzenden van e-mails. Bij andere e-mail serviceproviders werd je misschien aangemoedigd om je meeste e-mails naar alle abonnees te sturen en vervolgens dezelfde e-mail te sturen naar mensen die de eerste niet hebben geopend. Het is niet alleen moeilijker om op deze manier in de inbox te komen, maar je geeft je klanten ook geen gepersonaliseerde ervaringen. Dat is jammer, want door een gepersonaliseerder ervaring zullen ze eerder geneigd zijn om niet alleen te converteren, maar je ook te blijven bezoeken en ambassadeurs van je merk te worden. Elke klant is uniek. In plaats van je hele lijst te gebruiken, stuur je een e-mail naar een kleine groep mensen: een segment. We zullen in deze handleiding ook segmentatie bespreken.

Gegevens in je account krijgen 

Het is belangrijk om alle bedrijfsgegevens naar je Klaviyo-account te verplaatsen, zodat je deze kunt gebruiken om marketingbeslissingen te nemen op basis van het hele klant-ervaringstraject. Klaviyo heeft veel ingebouwde integraties om het overbrengen van die informatie naar Klaviyo eenvoudig te maken. Hier vind je de lijst met alle ingebouwde integraties.

Bovendien is het belangrijk dat je signup form naar je Klaviyo-account verwijst. Als je je signup forms helemaal zelf wilt maken, bekijk dan de handleiding over signup forms.

Ten slotte wil je enkele basis templates voor je flow en campagneverzendingen bouwen die je kunt klonen om e-mails gemakkelijker te kunnen verzenden. Het is ook mogelijk om e-mails van je vorige e-mail serviceprovider te importeren als HTML.

Aanvullende bronnen

Jouw doelgroep en bedrijf 

Neem voordat je jouw eerste bericht verzendt even de tijd om na te denken over wie je klanten zijn en hoe jouw bedrijf in hun leven past. Hoewel dit misschien een onnodige stap lijkt, zorgt deze planning ervoor dat het maken van content een fluitje van een cent wordt en de merk engagement van je klant toeneemt.

Zijn er merken in dezelfde branche die je bewondert? Zoek ze op, meld je aan voor hun e-mailnieuwsbrief, bekijk hun website, maak contact met hun sociale media-accounts. Begrijp de ervaring die ze voor hun klanten cultiveren en beslis of dat iets is dat jij voor jouw merk zou willen doen of dat je iets anders zou willen doen.

Maak vervolgens kennis met je klanten. Het is het beste om hun voorkeuren, antipathieën en pijnpunten te begrijpen, zodat je weet waar jouw bedrijf in hun dagelijks leven past.

Denk ten slotte na over je huidige contentstrategie en verzendrichtlijnen. Je wilt dit constant houden als je begint met Klaviyo.

Aanvullende bronnen

Aan de slag met flows

Flows, of geautomatiseerde reeksen berichten, zijn een geweldige manier om de inbox te bereiken wanneer je voor het eerst naar Klaviyo overschakelt. Het is belangrijk dat je de flows inschakelt voordat je jouw eerste campagne verzendt. Omdat flow-e-mails worden geactiveerd door klantgedrag, is de kans groter dat ze je flow-e-mails openen. Verhoogde open rates vertellen inbox-providers dat je een betrouwbare afzender bent, waardoor ze je uit de spam en naar de inbox sturen.

Je moet eerst je Welcome Series, Abandoned Cart en Browse Abandonment flows inschakelen, omdat dit geweldige contactpunten zijn met je klanten. Raadpleeg de aangeboden links voor meer informatie over deze stromen.

Aanvullende bronnen

Aan de slag met segmentatie

 

De laatste stap voordat je voor het eerst verzendt, is het maken van engaged segmenten of groepen van je klanten die onlangs met jouw merk hebben gewerkt. Het is belangrijk om alle engagement informatie van je vorige e-mail serviceprovider naar Klaviyo te brengen, zodat je engagement segmenten kunt opbouwen. Het is belangrijk om naar de segmenten met een hoge engagement te sturen wanneer je Klaviyo voor het eerst verzendt, omdat die klanten je e-mails eerder openen en je daarmee je goede repuratie als afzender vergroten.

Je wilt een engagement segment opbouwen van 30, 60, 90 dagen en een niet-engaged segment obouwen. De criteria zijn gebaseerd op de eerdere gegevens van je e-mailprovider. Als jouw vorige e-mail serviceprovider niet integreert met Klaviyo, exporteer je al je klantinformatie (dwz: voor- en achternaam, e-mailadres, wanneer klant geworden, datum van laatste geopende e-mail) en importeer je dit weer in Klaviyo.

30 dagen Engaged Segment

2019-04-19_14-47-06.png

Niet-geëngageerd segment

2019-04-19_14-48-28.png

Aanvullende bronnen

Jouw eerste campagne verzenden

Nadat je alle bovenstaande stappen hebt voltooid, is het eindelijk tijd om je eerste campagne-e-mail te verzenden. Als je nieuw bent in e-mailmarketing, stuur dan je eerste campagne naar je volledige lijst. Als je van een andere e-mail serviceprovider komt, gebruik je voor de eerste verzending het 30-dagen engagement segment. Deze e-mail moet in hetzelfde ritme komen als je normale e-mails. Als je wekelijks verzendt, verstuur je deze e-mail op dezelfde dag als je normaal zou doen. Bewaar dezelfde creativiteit en dezelfde taal die typisch zijn voor jouw e-mails. Alles wat bijzonder is, kan daarnaast ook de deliverability beïnvloeden.

Kijk na 24 uur wachten hoe je e-mail heeft gepresteerd. Als je open rates van meer dan of rond de 30% ziet, probeer dan je volgende campagne naar het 60-dagen engagement segment te sturen. Voor volgende campagne verzendingen kan je, zolang je open rates van meer dan 20% krijgt, de engagement criteria voor een vergelijkbaar segment versoepelen tot 90, 120 en ten slotte 180 dagen.

Als je open rates lager zijn dan 30% na je eerste verzending, bouw dan een 20-dagen engagement segment uit met behulp van de bovenstaande criteria en verzend opnieuw, nadat je hebt gewacht tot je gebruikelijke verzendritme weer komt. Blijf dit proces herhalen, waardoor het venster kleiner wordt, totdat je een open rate van 30% bereikt. Als je problemen met de deliverability hebt, neem dan contact op met ondersteuning voor advies.

Volgende stap in flows

Nadat je je Abandoned Cart, Welcome Series en Browse Abandonment flows hebt ingesteld, kan je je e-mailmarketing naar een hoger niveau tillen door nog een paar flows live te zetten. De flows die we aanbevelen zijn een Winback flow, productbeoordeling en cross-selling. Hieronder vind je meer informatie over elk van deze opties.

Aanvullende bronnen

Aan de slag met Analytics

De kracht van Klaviyo is afhankelijk van de mogelijkheid om je gegevens te nemen en slimme marketingbeslissingen te nemen. Je kan je analyses vinden op het tabblad Analytics van het dashboard en ook binnen elk onderdeel van Klaviyo. Bekijk de onderstaande bronnen om dieper in je analyses te duiken.


Polaris Growth

Meer weten?

Neem contact op