Basisprincipes van brand design

Starten met Klaviyo
Geplaatst op:
,
| Laatste update op:
23
August
,
2023

Overzicht

Tegenwoordig is een goed design cruciaal om je bedrijf er professioneel en gerenommeerd uit te laten zien, maar niet iedereen heeft de tijd of middelen om aan goed grafisch ontwerp te besteden. Deze gids helpt je bij 

 • Een Design Concept maken
 • Merkkleuren kiezen
 • Merklettertypen kiezen
 • Logo Design
 • Aanvullende Design Resources

Een Design Concept maken

Om te beginnen moet je op zijn minst een globaal idee hebben van je bedrijfsplan en doelgroep. Voordat je een logo gaat maken of het lettertype gaat kiezen, moet je een idee van je design concept in kaart brengen dat jouw merk geloofwaardigheid zal geven en klanten zal aantrekken. Zorg er eerst voor dat je een goed begrip hebt van jouw publiek. Het is cruciaal om te weten welke soorten media jouw publiek gebruikt en waar ze hun tijd zowel op als buiten het internet doorbrengen. Gebruik die informatie om naar de websites van concurrenten te gaan en hun kleuren, lettertypen, logo's, fotografie en ander design werk te observeren. Welke kleuren gebruiken ze? Hebben ze script-, serif- of sans serif-lettertypen? Wat is het basisbeeld dat ze gebruiken om hun merk te ontwikkelen? Maak aantekeningen van wat je leuk vindt en wat goed werkt. 

Merkkleuren kiezen

Beslissen welke kleuren je wilt gebruiken, kan ontmoedigend zijn. Kleur roept verschillende emoties op en heeft invloed op hoe mensen op jouw merk reageren. Laten we wat basiskleurtheorie doornemen.

Blauw: vertrouwen, intelligentie, vertrouwen, betrouwbaarheid, rust

image1.png

Omdat we blauw automatisch associëren met betrouwbaarheid, wordt het veel gebruikt door ziekenhuizen, farmaceutische bedrijven, overheden en technologiebedrijven. Bekijk de apps op je telefoon die gevoelige informatie bevatten. De kans is groot dat de logo's meestal blauw zijn.

Rood: opwinding, aandacht, stimulatie, kracht

image2.png

Rood heeft veel verschillende effecten. Rood maakt hongerig, verhoogt je hartslag, maakt je boos, grijpt je aandacht, etc. Rood zorgt ervoor dat je sneller fastfood koopt, een video bekijkt omdat je het spannend vindt, of iets koopt dat je niet nodig hebt.

Groen: duurzaamheid, gezondheid, versheid, vriendelijkheid

image8.png

Groen geeft een vriendelijke en duurzame energie. Je ziet het terug in gezonde voedingsopties en outdoor-merken.

Andere kleuren zoals geel (vrolijk, positief), paars (glamour, mysterie) en zwart (VIP, high-end, exclusief) worden ook gebruikt in logo-ontwerp, maar zijn niet zo gebruikelijk als de bovenstaande kleuren.

Waar moet je beginnen? Kies een neutrale kleur, twee gedurfde kleuren en een call-to-action-kleur. Begin met een kleur die je leuk vindt en goed past bij de boodschap die je probeert uit te beelden en vul de andere kleuren eromheen in. Je wilt ervoor zorgen dat de kleuren er samen goed uitzien.

Waar kan je terecht voor kleurenschema-inspiratie? Ga naar Adobe Color CC. Onder het tabblad "Explore" kan je verschillende trefwoorden zoeken die bij je merk horen. Bovendien kan je op het tabblad "Create" verschillende kleurencombinaties naar eigen keuze verkennen.

Wanneer je de kleuren van je merk kiest, is het belangrijkste om na te denken over de boodschap die je aan jouw klanten wilt overbrengen. Bedenk hoe je kleuren zich vertalen naar logo-ontwerp, websites en zelfs naar merchandise die je zou kunnen verkopen. Zodra je een idee hebt van jouw kleurenschema, ben je klaar om over te stappen op lettertypen.

Merklettertypen kiezen

Het vinden en kiezen van merklettertypen kan een ontmoedigende taak lijken. Er zijn tenslotte duizenden lettertypen. Maar wat het belangrijkste is om te beseffen, is dat lettertypen uiteindelijk in een paar categorieën vallen: serif, sans serif, script, en display.

 • Serif lettertypen hebben regels aan het einde van elke letter. Ze zijn klassiek, traditioneel en serieus.
image7.png
 • Sans Serif betekent letterlijk 'zonder serif'. Deze lettertypen hebben geen lijnen aan het einde van hun letters, waardoor ze een moderner gevoel krijgen. Zowel serif als sans serif lettertypen zijn meestal gemakkelijk te lezen, met een licht voordeel voor sans serif lettertypen.

 

image3.png

 

 • Script lettertypen lijken het meest op handschrift en hebben letters die op de één of andere manier met elkaar zijn verbonden. Ze zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden en stralen plezier en DIY uit. Ze worden gebruikt in logo's en kopteksten, maar worden zelden gebruikt in hoofdtekst.

 

image9.png
 • Display lettertypen trekken de aandacht. Ze zijn het moeilijkst te lezen en moeten opzettelijk en zelden worden gebruikt.
image5.png

De beste manier om diepte en karakter aan je merk en website toe te voegen, is door verschillende gewichten van hetzelfde lettertype of verschillende soorten lettertypen aan elkaar te koppelen. Contrasterende lettertypegewichten zijn meestal met een serif of sans serif lettertype en worden toegevoegd in vetgedrukte kopteksten.

image6.png

Het gebruik van verschillende lettertypen kan er daarentegen uitzien als een koppeling van een serif en een sans serif lettertype. Gewoonlijk wordt het serif lettertype gebruikt als de koptekst en het sans serif lettertype voor de hoofdtekst. Je kan ook script en display lettertypen gebruiken voor je header met een serif of sans serif lettertype, maar wees voorzichtig. Aan het eind van de dag wil je ervoor zorgen dat je inhoud gemakkelijk te lezen is. Ten slotte, kies geen lettertypen die nauw verbonden zijn met een ander merk (bijv. Coca-Cola, Sopranos, Harry Potter, enz.). Een geweldige bron voor het downloaden van gratis lettertypen is Google Fonts.

image4.png

Logo Design

Nu je hard hebt gewerkt aan het onderzoeken van het design van concurrenten, een kleurenschema hebt gemaakt en lettertypen hebt gekozen waarvan je denkt dat ze goed zouden werken voor je merk, is het tijd om je logo uit te bouwen. Maar laten we, voordat we beginnen, enkele concepten doornemen om in gedachten te houden bij het opbouwen van jouw logo.

 Je logo moet

 1. Eenvoudig zijn
 2. Schaalbaar zijn (net zo makkelijk te lezen op een mobiel apparaat als op een reclamebord).
 3. Primair horizontaal

Je hebt twee opties als het gaat om het maken van een logo. Je kunt zelf een logo ontwerpen of iemand anders het voor je laten ontwerpen. Als je ervoor kiest om zelf iets te ontwerpen of wat opties wilt gebruiken, maar niet wilt investeren in dure nieuwe software, dan zijn GIMP, Inkscape, Pixlr en Canva allemaal gratis beeldbewerkings- en ontwerptools die je kunt gebruiken om je logo te ontwerpen. Houd er bij het ontwerpen rekening mee dat je de volgende logo-variaties nodig hebt voor de beste schaalbaarheid van jouw merk.  

 • Achtergrond: transparant, wit
 • Tekstkleuring: donkere en lichtgekleurde tekstopties
 • Vorm: vierkant, horizontaal, favicon

Als je niet zelf iets wilt maken en ook niet iemand wilt inhuren om je logo te ontwerpen, dan kan Shopify’s app Hatchful helpen bij het gratis ontwerpen van een logo. Zorg ervoor dat je logo overeenkomt met je merk en branche.

Nadat je website actief is, heb je mogelijk een handvol stockfoto's en video's nodig om je e-mails, website en andere communicatie tot leven te brengen. Unsplash, Gratisography en Pexels bieden allemaal hoogwaardige stockfoto's en video's om jouw merk een boost te geven.

Volgende stappen

Dus je hebt merkkleuren, styling en een logo, wat nu? Zoek dan uit waar je van plan bent je website te hosten. Verkoop je iets? Zet een eCommerce-winkel op, rekening houdend met de merkkeuzes voor je website. Bekijk Klaviyo’s ​​artikel over platforms die je mogelijk nodig hebt die integreren met Klaviyo. Als je je eenmaal hebt gericht op branding en design, wordt het bedenken van branded content veel gemakkelijker.Polaris Growth

Meer weten?

Neem contact op