A/B testen in Klaviyo

Klaviyo
Geplaatst op:
,
| Laatste update op:
23
August
,
2023

Overzicht

Data-gedreven beslissingen zijn het verschil tussen goede en geweldige marketing. Als het gaat om te achterhalen waar je publiek goed op zal reageren, is A/B-testen je beste bondgenoot. Met een A/B-test kan je verschillende soorten copywriting en creatief werk laten zien aan een subgroep van je publiek om te testen wat het waarschijnlijker maakt dat ze de call-to-action (CTA) van je formulier of e-mail voltooien. Laten we eens kijken naar zes best practices voor jouw A/B-testen om ervoor te zorgen dat je geen geld laat liggen.

A/B-testen zijn momenteel alleen beschikbaar voor e-mail en signup forms; je kunt geen SMS-berichten A/B-testen.

1. Ontwikkel een hypothese

Je kan een hypothese op twee verschillende manieren ontwikkelen: op micro- en macroschaal. Als je het gevoel hebt dat jouw marketingstrategie goed verloopt en je je communicatie met je klanten enkel wilt verfijnen, kan je overwegen om enkele van de volgende zaken te wijzigen:

Als je overweegt je marketing op een belangrijke manier te veranderen, dan kan je A/B-testen gebruiken om te zien of je nieuwe idee op macroschaal bij je publiek aanslaat. Voorbeelden hiervan kunnen zijn:

  • Verschillende merkkleuren
  • Nieuwe lay-outs
  • Verandering in brand voice
  • Deelname met een nieuwe merkgemeenschap

2. Test één variabele tegelijk

Hoewel je misschien een handvol ideeën hebt die je wilt testen, kun je het beste één variabele tegelijk testen. Als je bijvoorbeeld de kleur van de CTA en ook de tekst erop bewerkt en je ziet een piek in de aanmeldingspercentages voor formulieren, dan weet je niet of de piek het gevolg was van de kleurverandering of de tekst op de CTA. Door één variabele tegelijk te testen, weet je zeker waar je publiek het meest op reageert.

3. Zorg voor voldoende publiek

Stel je voor dat je een geweldig idee hebt voor een formulier, je deze A/B test, en op de eerste dag klikken de eerste 10 mensen die het formulier zien door en doen een aankoop. In de loop van de week verlaten de volgende 2000 mensen het formulier onmiddellijk. Als je de test na de eerste dag had beëindigd, zou je denken dat je formulier geweldig was, ook al liet een groter publiek anders zien. Door te wachten tot je resultaten statistisch significant zijn of totdat je een goede steekproef van viewers hebt, zorgt je ervoor dat je weet welk formulier echt beter is voor jouw merk.

4. Niet meer dan vier variaties

Hetzelfde geldt voor het aantal variaties dat je maakt. Hoe meer variaties je toevoegt, ook al test je nog steeds één variabele tegelijk, des te groter het publiek dat je nodig hebt om betrouwbare resultaten te krijgen. Gebruik niet meer dan vier variaties van één variabele per test om je resultaten tijdig te krijgen, zodat je meer tests kunt uitvoeren.

5. Bewerk geen live test

Nadat je het werk hebt gedaan voor het samenstellen van je test, moet je geen aanpassingen aan je test meer aanbrengen die de resultaten kunnen beïnvloeden. Gelukkig kan je in Klaviyo geen wijzigingen aanbrengen in een live A/B-test voor campagnes en formulieren, dus deze best practice is specifiek van toepassing op flows. Als je een template wilt wijzigen, beëindig dan eerst je A/B-test of annuleer in het geval van een campagne de verzending van de e-mail. Start de test vervolgens opnieuw om er zeker van te zijn dat je de meest nauwkeurige data krijgt.

6. Vraag om feedback

Als je van plan bent een grote verandering in je marketing te maken, kan A/B-testen een goede plek zijn om te zien of je publiek goed reageert op nieuwe ideeën. Rechtstreeks om feedback van je klanten vragen, is een nuttige strategie om in combinatie met je A/B-tests te gebruiken. Een gemakkelijke manier om te communiceren met klanten die deel uitmaken van een A/B-test, is door degenen te taggen die interactie hebben met jouw CTA.

Nadat je diegenen hebt getagd die interactie hebben gehad met jouw formulier of e-mail, kan je een e-mail met alleen tekst sturen waarin je hen om feedback vraagt. Omdat je alleen informatie verzamelt van degenen die interactie hebben gehad met je formulier of e-mail, wil je ook klanten betrekken die erg betrokken zijn bij jouw merk. Feedback is een geweldige manier om jouw community te betrekken en hen voorstanders van je merk te maken.

Aanvullende bronnen


Polaris Growth

Meer weten?

Neem contact op