RFM & RFM Segmentatie

18/3/2024

Data & Analytics
Geplaatst op:
18
March
,
2024
| Laatste update op:
09
April
,
2024

RFM ( recency, frequency & monetary) is een zeer krachtig model om aan data-gedreven groei te kunnen werken. Heb jij je ook wel eens afgevraagd:

 • Wie zijn de beste klanten?
 • Welke klanten die recent nog de beste waren, staan op punt om af te haken? 
 • Wie zijn je loyale klanten?
 • Welke klanten ben je al “kwijt” waar je beter verder geen tijd en aandacht meer aan hoeft te geven?
 • Welke klanten moet je vasthouden?
 • Welke producten leveren de beste klanten op?
 • Welke producten zijn juist giftig en zorgen ervoor dat klanten juist afhaken?
 • Hoe weet je welke advertenties of conversie paden de beste klanten opleveren en welke niet? 

Dit zijn allemaal vragen waarmee je door goede RFM segmentatie en verdieping juist inzichten in kan krijgen. 

Om met CVO (Klantwaarde optimalisatie) aan de slag te gaan en hiermee meer kwalitatieve klanten aan te trekken moet je dus eerst je bestaande klanten analyseren. 

Over het algemeen vallen klanten in drie categorieën:

Lage waarde: dit zijn de klanten die gebruikte producten retourneren, eindeloos klagen bij de klantenservice en uitsluitend producten met een lage marge kopen tegen extreem lage prijzen.

Gemiddelde waarde: dit zijn uw algemene, eenmalige of onregelmatige kopers, die het grootste deel van uw klantenbestand uitmaken.

Hoge waarde: deze klanten brengen de meeste winst binnen door herhaalaankopen te doen of artikelen met een hoge marge te kopen.

In dit artikel gaan we de diepte in over het RFM model

Wat is RFM?

Het RFM Model werd oorspronkelijk geïntroduceerd door Bult en Wansbeek (Universteit van Groningen) in 1995. Het werd effectief ingezet door catalogus verkopers om hun druk- en verzendkosten te minimaliseren en tegelijkertijd het rendement te maximaliseren.

Het is gebaseerd op het Pareto-principe: 80% van de resultaten komt van 20% van de oorzaken. 20% van je klanten levert 80% van de totale omzet. Klanten die één keer hebben gekocht, hebben meer kans om opnieuw te kopen. Mensen die grote aankopen doen, zullen dit vaker herhalen.

Het Pareto-principe vormt de kern van het RFM-model. Alle inspanningen concentreren op de meest belangrijke klantsegmenten zal zeer waarschijnlijk een veel hoger rendement als gevolg hebben.

RFM Staat voor Recency, Frequency en Monetary value en is een data gedreven model om klanten in segmenteren te groeperen op basis van hun transactioneel gedrag.

Recency: Wanneer was de laatste keer dat een klant een aankoop gedaan heeft?

Frequency: Hoe vaak heeft een klant een aankoop gedaan?

Monetary Value: Hoeveel (geld) heeft een klant bij jou uitgegeven?

Door elk van deze 3 onderdelen een score van 1 tot 4 of 1 tot 5 te geven kan je diverse groepen opzetten waar mensen tot behoren.

Als je het goed bekijkt dan zal je voor de Monetary Value zien dat dit eenzelfde manier is om de Customer Lifetime value te berekenen. Echter geeft alleen CLV een zeer eenzijdige blik op de werkelijkheid die misleidend kan zijn.

Waarom is RFM beter dan traditionele segmentatiemethoden?

Het RFM model is gebaseerd op de transacties tussen een gebruiker en een bedrijf waarmee een
Door de combinatie van de drie elementen 

Nieuw of terugkerende bezoekers, 1, 2e of 3e order, Een order geplaatst, hoge orde waarde,

Doordat het RFM model gebaseerd is op de data van transacties tussen een gebruiker en een bedrijf (concrete data) en gesegmenteerd is op basis van de diverse groepen, krijg je een veel beter en effectiever model die mensen op basis van gedrag groepeert en die op basis van gedrag uit het verleden een betere voorspelling geeft van toekomstige interacties. Zeker als RFM gebruikt wordt om verdere kwalitatieve en kwantitatieve analyses uit te voeren.

Door het ontbreken van één of meerdere van de 3 elementen (Recency, Frequency en Monetary value) geven veel van de huidig gebruikte segmentatiemethodes een beperkt beeld of diepgang van klantsegmenten en daarmee ook een minder uitgebreide voorspelling van toekomstige (klant)interacties.

RFM stelt je juist in staat om met specifieke klantgroepen relevanter te kunnen communiceren, waarmee uiteindelijk een betere/hogere klantwaarde kan worden bereikt. 

RFM heeft het potentieel om hele specifieke interacties te realiseren met als gevolg een hogere klanttevredenheid en waarmee klanten het gevoel krijgen dat het bedrijf hen begrijpt en aan hun wensen kan voldoen.

Elk RFM segment verdient uiteindelijk zijn eigen reeks aan communicatie- en marketingactiviteiten.

Verschil tussen RFM en CLV

Het voornaamste verschil is dat tijd en frequentie ook meegenomen worden in de berekeningen. Dit wordt belangrijk op het moment dat je b.v. iemand hebt met een hoge eenmalige aankoop v.s. een terugkerende loyale klant die om de 2 maanden een aankoop doet. De loyale klant zal misschien niet direct de hoogste monetary (CLV) waarde hebben maar omdat hij zeer recent is en meerdere aankopen doet wel een betere klant is op de lange duur. 

Hierbij hebben we dan mogelijke retouren voor beide groepen niet meegenomen, wat voor de eenmalige klanten nadeliger uitpakt voor een bedrijf dan voor de terugkerende loyale klanten.

Bijvoorbeeld

Klant 1 doet om de 2 maanden een aankoop van €150,- in je webshop. Dat is €900 per jaar en €1800 in 2 jaar tijd.

Klant 2 doet een eenmalige aankoop van €3000, wat gelijk staat aan 20 orders van klant 1.

Dit betekent dat klant 1 regelmatig koopt bij jou maar dat zijn lifetime value €1200 lager is dan die van klant 2. 

Als je alleen naar customer lifetime value zou kijken dan zou klant 2 hoog in de lijst naar boven komen ongeacht of hij in 2 jaar niets gekocht heeft. 

Als je vervolgens met deze informatie de slag gaat met marketing zal je zeer waarschijnlijk tijd en geld uitgeven aan de verkeerde klanten waarbij je juist de loyale klanten uitsluit met alle gevolgen van dien. Hier is waar RFM in z’n kracht staat omdat je extra dimensies toevoegt aan omzet waardoor je effectiever wordt.

Customer Lifetime Value

Hier zie je dat Klant 2 een betere CLV heeft en de belangrijkste klant zou moeten zijn.

RFM analyse

Hier krijg je een beter beeld wie eigenlijk de betere klant is voor je bedrijf. Klant 1 heeft een score van 544 en klant 2 heeft de score 115.

RFM segmenten

Bij Polaris gebruiken we voornamelijk Reveal voor de RFM Segmentatie waar we de volgende RFM groepen gedefinieerd hebben:

Soulmates: Dit zijn de meest waardevolle klanten. Ze hebben de meeste aankopen gedaan, het meest uitgegeven in je webshop en hun laatste bestelling is recent nog geplaatst.


Lovers
: Dit zijn actieve klanten die een aantal bestellingen hebben geplaatst, waarvan de laatste recent is geplaatst.


New Passion
: Deze klanten hebben 1-2 aankopen gedaan met een gemiddelde orderwaarde


Flirting
: Deze klanten zijn sporadisch actief. Ze hebben een aantal aankopen gedaan met een hoge waarde maar zijn inconsistent.

Potential Lovers: Deze klanten zijn actieve klanten die een aantal aankopen met hoge waarde hebben gedaan. Ze hebben het potentieel om Lovers te worden.

Platonic Friend: Deze klanten zijn actief, maar ze plaatsen weinig bestellingen en bestelling van kleine of middelgrote waarde.

About to Dump You: Dit zijn inactieve klanten die hun laatste bestelling meer dan 6 maanden geleden hebben geplaatst.

Don Juan: Deze klanten hebben slechts één bestelling geplaatst, maar met een hoge waarde.

Ex-lovers: Deze klanten zijn je voormalige Lovers of Soulmates, die je webshop hebben verlaten en nu inactief zijn. Je weet waarschijnlijk niet waarom ze zijn gestopt met kopen.

Apprentice: Deze klanten zijn de nieuwe klanten die net hun eerste bestelling hebben geplaatst.

Break-up: Deze klanten zijn inactief, zijn met name uit op promoties en leveren in op je marges. Ze plaatsen bestellingen met een lage waarde.

Hieronder hebben we voor alle segmenten de volgende vragen beantwoord:

 1.  Hoe houd je het segment actief?
 2. Hoe kan je leren en relevanter zijn voor het segment?
 3. Hoe krijg je meer klanten van het segment?

Soulmates

Hoe houd je de Soulmates actief?

 • Email campagnessome text
  • Stuur gepersonaliseerde campagnes met zeer exclusieve aanbiedingen alleen beschikbaar voor hun.
  • Als je een loyalty programma hebt, zorg dat je met deze groep rekening houdt bij het versturen van een campagne.
 • Direct Mail / (post) kaartensome text
  • Iedereen vind het fijn om persoonlijke aandacht te krijgen. Een handgeschreven kaartje (of een kaartje met een persoonlijk geprint bericht) is een goed alternatief
 • Telefonisch contactsome text
  • Indien deze groep niet extreem groot is, dan zou je deze klanten kunnen bellen en je waardering kunnen uitspreken en wellicht zelfs wat feedback kunnen achterhalen. Mocht het lukken zou je zelfs extra feedback kunnen verzamelen over je bedrijf en dienstverlening.

Hoe kan je leren en relevanter zijn voor de Soulmates?

 • NPSsome text
  • Door op meerdere momenten de NPS score te achterhalen, kort na aankoop en kort nadat mensen de eerste resultaten van je product hebben mogen ervaren krijg je een goed beeld van niet alleen wat de verwachtingen zijn/waren en in hoeverre het product deze verwachtingen waar maakt maar ook een goed beeld hoe jouw belangrijkste klantengroep jouw bedrijf en producten ervaart.
 • Gebruikerservaring Enquêtesome text
  • Een onderzoek dat we bij Conversie optimalisatie standaard uitvoeren is om klanten direct na een aankoop gericht te vragen hoe hun ervaring is geweest. Nog beter is om dit ook per segment op te kunnen splitsen zodat je of andere vragen kunt stellen of kunt zien wat de verschillen zijn tussen de verschillende RFM groepen.
 • Klantervaring Enquêtesome text
  • Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen hoe de algemene ervaring is geweest met het product, de transport, de verpakking etc.
 • Persoonlijke bedankt kaartje versturensome text
  • Verhoog klantenbinding door handgeschreven bedankaartjes te versturen naar Soulmates, waarin je waardering uitdrukt voor hun loyaliteit. Dit persoonlijke gebaar versterkt de relatie en toont echt erkenning voor hun steun.
 • Jobs to be done onderzoeksome text
  • Voer diepgaand onderzoek uit naar de werkelijke redenen waarom Soulmates jouw producten kiezen. Identificeer hun kernbehoeften en -motivaties om je producten en diensten beter af te stemmen en de klanttevredenheid te verhogen.

Hoe krijg je meer Soulmates?

 • Bestaande klanten uit de Lovers groep motiveren om soulmates te worden. some text
  • De lovers groep zit het dichtst bij de Soulmate groep, ze zijn al bekend met je merk, hebben recent gekocht en het enige wat nodig is om hun bij de Soulmates te betrekken is hun Monetary Value te verhogen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld door heel gericht cross- en upsells aan te bieden tijdens hun volgende aankoop.
 • Door “lookalike” groepen te maken van deze beste doelgroep in je online marketingplatformen. some text
  • De algoritmes zullen soortgelijke personen zoeken waar je of iets meer aan uit kan geven om ze binnen te halen of waardoor je de CPC en CPA mee kan verlagen

Lovers

Hoe houd je Lovers actief?

 • Regelmatige Updates: Verstuur maandelijkse nieuwsbrieven met informatie over nieuwe producten, diensten, en exclusieve aanbiedingen om hun interesse vast te houden.
 • Waarderingsprogramma: Ontwikkel een loyaliteitsprogramma dat punten, kortingen, of andere beloningen biedt voor elke aankoop, wat hen aanmoedigt om vaker te kopen.
 • Exclusieve Evenementen: Nodig Lovers uit voor VIP-evenementen, previews of productlanceringen, waarmee je hun betrokkenheid en loyaliteit verhoogt.

Hoe kan je leren en relevanter zijn voor de Lovers?

 • Diepgaande Enquêtes: Voer regelmatig enquêtes uit om hun behoeften, wensen en feedback te verzamelen, wat helpt om je aanbod te verbeteren.
 • Personalisatie: Gebruik aankoopgeschiedenis en voorkeuren om gepersonaliseerde productaanbevelingen en content te bieden.
 • Klantenservice Excellence: Bied een premium klantenservice ervaring, inclusief persoonlijke shoppers of advies, om hun vertrouwen en tevredenheid te versterken.

Hoe krijg je meer Lovers?

 • Referentie Programma's: Moedig huidige Lovers aan om vrienden te verwijzen met beloningen voor beiden bij elke succesvolle verwijzing.
 • Optimaliseer de klantreis: Analyseer de klantreis van bestaande Lovers om succesvolle paden te identificeren en deze ervaringen te repliceren voor nieuwe klanten.
 • Gerichte Marketing: Gebruik data-analyse om potentiële Lovers te identificeren en richt je marketinginspanningen op deze groepen met aangepaste boodschappen.

New Passion

Hoe houd je New Passion actief?

 • Educatieve Content: Bied gidsen, tutorials, en blogs die hen helpen het maximale uit hun aankoop te halen en introduceer gerelateerde producten.
 • Introductie Aanbiedingen: Geef kortingen of speciale aanbiedingen op hun volgende aankoop om hen aan te moedigen tot herhaalaankopen.
 • Community Building: Nodig hen uit om deel te nemen aan je merk gemeenschap via sociale media, forums of evenementen, wat hun betrokkenheid en loyaliteit verhoogt.

Hoe kan je leren en relevanter zijn voor New Passion?

 • Eerste Indrukken Analyseren: Verzamel feedback specifiek over hun eerste aankoopervaring om inzichten te verkrijgen in hoe je deze ervaring voor toekomstige klanten kunt verbeteren.
 • Segmentatie en Analyse: Segmenteer New Passion klanten op basis van hun aankoopgedrag en voorkeuren voor meer gerichte communicatie.
 • Productontwikkeling Input: Gebruik hun feedback als input voor productverbeteringen of nieuwe productontwikkelingen.

Hoe krijg je meer New Passion?

 • Targeted Advertising: Gebruik gerichte advertenties om potentiële klanten te bereiken die lijken op je huidige New Passion-segment.
 • Introductieprogramma's: Creëer speciale introductieprogramma's die nieuwe klanten een onweerstaanbaar aanbod bieden voor hun eerste aankoop.
 • Social Proof: Highlight reviews, getuigenissen, en case studies van New Passion klanten om vertrouwen bij potentiële nieuwe klanten op te bouwen.

Flirting

Hoe houd je Flirting actief?

 • Gerichte herinneringen: Stuur herinneringen over producten die ze hebben bekeken of toegevoegd aan hun winkelwagentje maar niet hebben gekocht, mogelijk met een kleine korting om de aankoop te stimuleren.
 • Beperkte aanbiedingen: Creëer urgentie met tijdelijke aanbiedingen of exclusieve toegang tot producten om hen te motiveren actie te ondernemen.
 • Interactieve Content: Betrek ze met interactieve content zoals quizzes of polls die aansluiten bij hun interesses en hen aanmoedigen om meer betrokken te raken.

Hoe kan je leren en relevanter zijn voor flirting?

 • Gedragsanalyse: Analyseer hun browse- en aankoopgedrag om te begrijpen welke producten of diensten hun interesse wekken.
 • Feedback Loops: Vraag direct na interacties om feedback om te zien wat hun ervaring verbetert of verslechtert.
 • Aangepaste Communicatie: Gebruik de verzamelde data om gepersonaliseerde berichten en aanbiedingen te sturen die resoneren met hun specifieke voorkeuren.

Hoe krijg je meer Flirting?

 • Aantrekkelijke Instap Producten: Biedt instap producten of diensten aan die laagdrempelig zijn en de kans vergroten dat nieuwe klanten een eerste aankoop doen.
 • Cross-Promotion: Werk samen met complementaire merken of platforms om je bereik te vergroten en nieuwe klanten aan te trekken.
 • Visuele Marketing: Zet visueel aantrekkelijke marketing en sociale media campagnes in die ontworpen zijn om aandacht te trekken en interesse te wekken.

Potential Lovers

Hoe houd je Potential Lovers actief?

 • Ontwikkelingskansen: Identificeer kansen voor upselling of cross-selling op basis van hun eerdere aankopen en toon hen producten die hun ervaring kunnen verrijken.
 • Persoonlijke Aandacht: Geef ze het gevoel speciaal te zijn met persoonlijke aandacht, zoals een dedicated account manager of klantenservicemedewerker.
 • Exclusieve Voordelen: Bied voordelen zoals vroege toegang tot nieuwe releases of leden-only content om hun betrokkenheid te verhogen.

Hoe kan je leren en relevanter zijn voor Potential Lovers?

 • Diepte-interviews: Voer diepte-interviews of focusgroepen uit met Potential Lovers om diepgaande inzichten in hun behoeften en wensen te krijgen.
 • Gebruikersonderzoek: Zet gebruikersonderzoek in om te zien hoe ze interacteren met je producten en welke verbeterpunten er zijn.
 • Customized Experiences: Ontwikkel op maat gemaakte ervaringen of producten die specifiek zijn afgestemd op de feedback en voorkeuren van deze groep.

Hoe krijg je meer Potential Lovers?

 • Data-Driven Targeting: Gebruik data-analyse om vergelijkbare prospects te identificeren en richt je marketinginspanningen op deze groepen.
 • Waardegedreven Content: Creëer en deel waardegedreven content die de unieke voordelen van jouw producten benadrukt, gericht op het aantrekken van klanten die op zoek zijn naar diepe en betekenisvolle interacties.
 • Community Engagement: Bouw een gemeenschap rond je merk om een gevoel van belonging te creëren en Potential Lovers natuurlijk aan te trekken door mond-tot-mondreclame en gemeenschapsactiviteiten.

Platonic Friend

Hoe houd je Platonic Friends actief?

Waarde Educatie: Benadruk de waarde en kwaliteit van je producten door educatieve content te delen, waardoor ze mogelijk overwegen om in de toekomst meer uit te geven.

Klantenservice Uitmuntendheid: Bied uitzonderlijke klantenservice aan om positieve ervaringen te creëren die hun perceptie en loyaliteit kunnen verbeteren.

Speciale Aanbiedingen: Geef toegang tot speciale aanbiedingen of kortingen om hun interesse en aankoopintentie te verhogen.

Hoe kan je leren en relevanter zijn voor Platonic Friends?

 • Behoefteanalyse: Onderzoek hun specifieke behoeften en voorkeuren om relevantere producten of diensten aan te kunnen bieden.
 • Segment-specifieke Content: Creëer content die is afgestemd op hun interesses en behoeften om hun betrokkenheid te vergroten.
 • Directe Communicatie: Gebruik directe communicatiekanalen zoals e-mail of sociale media om hun feedback en suggesties te verzamelen.

Hoe krijg je meer Platonic Friends?

 • Breed Bereik Campagnes: Implementeer marketingcampagnes met een breed bereik om awareness te verhogen en nieuwe klanten aan te trekken die nog niet klaar zijn voor grote aankopen.
 • Introductie Producten: Bied introductie producten of diensten aan tegen lagere prijzen om de instapdrempel te verlagen.
 • Getuigenissen en Reviews: Deel getuigenissen en positieve reviews om vertrouwen op te bouwen bij potentiële nieuwe klanten.

About to Dump You

Hoe houd je About to Dump You actief?

 • Re-engagement Campagnes: Lanceer specifieke re-engagement campagnes met aantrekkelijke aanbiedingen om hun interesse te hernieuwen.
 • Feedback Verzoeken: Vraag actief om feedback om te begrijpen waarom hun engagement afneemt en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Aangepaste herinneringen: Stuur gepersonaliseerde herinneringen over wat ze missen door niet actief te zijn, mogelijk met een exclusieve aanbieding.

Hoe kan je leren en relevanter zijn voor About to Dump You?

 • Gedragsanalyse: Analyseer hun koopgedrag en interacties om patronen te identificeren die kunnen wijzen op afnemende interesse.
 • Win-back Aanbiedingen: Ontwikkel specifieke win-back aanbiedingen gebaseerd op hun eerdere aankoopgeschiedenis en voorkeuren.
 • Persoonlijke Dialoog: Initieer een persoonlijke dialoog om hun zorgen en behoeften te begrijpen, waardoor je gericht kunt inspelen op hun situatie.

Hoe krijg je meer About to Dump You klanten terug?

 • Segmentatie en Targeting: Identificeer en segmenteer inactieve klanten om gerichte communicatie en aanbiedingen te creëren.
 • Analyse van Afhaak Redenen: Begrijp de voornaamste redenen waarom klanten afhaken en adresseer deze in je marketing- en productstrategie.
 • Herintroductie Campagnes: Ontwikkel herintroductie campagnes die gericht zijn op het opnieuw aantrekken van inactieve klanten door verbeteringen of nieuwe features te benadrukken.

Don Juan

Hoe houd je Don Juan actief?

 • Exclusieve Aanbiedingen: Bied exclusieve deals of producten aan die specifiek gericht zijn op hun eenmalige, grote aankoopgedrag om hen te motiveren voor een herhaalaankoop.
 • Premium Ervaring: Zorg voor een premium klantenservice-ervaring die past bij hun hoge uitgaven, waardoor ze zich gewaardeerd voelen en eerder geneigd zijn terug te keren.
 • Follow-up Communicatie: Implementeer een strategie voor follow-up communicatie die gericht is op het tonen van waardering en het aanbieden van aanvullende producten of diensten die aansluiten bij hun initiële aankoop.

Hoe kan je leren en relevanter zijn voor Don Juan?

 • Analyse van aankoopgedrag: Bestudeer hun aankoopgedrag en voorkeuren om te begrijpen wat hen aantrekt en hoe toekomstige aanbiedingen hierop afgestemd kunnen worden.
 • Gepersonaliseerde Aanbevelingen: Gebruik de gegevens van hun eerdere aankoop om gepersonaliseerde productaanbevelingen te doen die hun interesse kunnen wekken.
 • Direct Feedback: Vraag direct na hun aankoop om feedback om inzicht te krijgen in hun ervaring en hoe je deze kunt verbeteren voor toekomstige interacties.

Hoe krijg je meer Don Juan klanten?

 • Targeting op Hoge Waarde: Richt je marketinginspanningen op het aantrekken van klanten met een hoog uitgavenpatroon door het gebruik van luxe marketingtactieken en -kanalen.
 • Bundel Aanbiedingen: Creëer bundel aanbiedingen of pakketten met hoge waarde die aantrekkelijk zijn voor klanten die geneigd zijn grote eenmalige aankopen te doen.
 • VIP-behandeling: Ontwikkel een VIP-klantprogramma dat exclusieve voordelen en ervaringen biedt om nieuwe Don Juan klanten aan te trekken.

Ex-lovers

Hoe houd je ex-lovers actief?

 • Re-engagement Campagnes: Zet gerichte campagnes op om ex-lovers te herinneren aan de waarde die je merk biedt en wat ze missen.
 • Onderzoek naar Vertrekredenen: Voer onderzoeken uit om te begrijpen waarom ze gestopt zijn met kopen en gebruik deze inzichten om je aanbod of service te verbeteren.
 • Speciale Comeback Aanbiedingen: Bied speciale comeback aanbiedingen of incentives om hen te overtuigen om opnieuw een aankoop te doen.

Hoe kan je leren en relevanter zijn voor ex-lovers?

 • Analyse van vertrek: Analyseer data om patronen te identificeren in waarom ex-lovers afhaken, zoals prijspunten, productkwaliteit of klantenservice-ervaringen.
 • Persoonlijke Outreach: Overweeg persoonlijke outreach om te laten zien dat je hun business waardeert en open staat voor feedback en verbetering.
 • Aanpassing van Aanbod: Pas je aanbod aan op basis van de feedback van Ex-lovers om te laten zien dat je hun input serieus neemt en bereid bent om te veranderen.

Hoe krijg je meer Ex-lovers terug?

 • Win-Back Strategieën: Ontwikkel specifieke win-back strategieën die gericht zijn op het opnieuw aantrekken van ex-lovers door verbeteringen en nieuwe waardeproposities te benadrukken.
 • Feedback Loops: Gebruik feedback loops om voortdurend te leren van ex-lovers en je producten, diensten en klantenservice voortdurend te verbeteren.
 • Herintroductie van verbeteringen: Communiceer duidelijk over gemaakte verbeteringen of veranderingen in je aanbod om ex-lovers te overtuigen om je merk een tweede kans te geven.

Apprentice

Hoe houd je Apprentice actief?

 • Welkom Communicatie: Stuur een welkomstbericht of -pakket met nuttige informatie over hoe ze het meeste uit hun aankoop kunnen halen en introduceer ze aan je merk community.
 • Onderwijs en Ondersteuning: Biedt educatieve content en ondersteuning aan om hun ervaring met het product te verbeteren, waardoor de kans op herhaalaankopen toeneemt.
 • Aanmoediging voor de Tweede Aankoop: Biedt een speciale korting of incentive voor hun tweede aankoop om ze aan te moedigen actief te blijven en hun betrokkenheid bij het merk te vergroten.

Hoe kan je leren en relevanter zijn voor Apprentice?

 • Feedback na Eerste Aankoop: Vraag om feedback na hun eerste aankoop om inzichten te verzamelen over hun ervaring en hoe je deze kunt verbeteren.
 • Segmentatie voor Personalisatie: Gebruik de informatie van hun eerste aankoop voor segmentatie en personalisatie, toekomstige communicatie en aanbiedingen.
 • Analyseer hun gedrag: Monitor hun gedrag en interacties na de eerste aankoop om beter te begrijpen wat hen motiveert en interesseert.

Hoe krijg je meer Apprentices?

 • Referral Programma's: Stimuleer bestaande klanten om vrienden te verwijzen met een beloning voor elke succesvolle verwijzing die resulteert in een nieuwe klant.
 • Gerichte Marketing voor Nieuwkomers: Ontwikkel marketingcampagnes die specifiek gericht zijn op potentiële klanten die waarschijnlijk interesse hebben in een eerste aankoop.
 • Maak Instappen Makkelijk: Minimaliseer de drempels voor een eerste aankoop door duidelijke informatie, ondersteuning en eventueel een eerste-aankoop korting.

Break-up

Hoe houd je break-up actief?

 • Gerichte promoties: Biedt gerichte promoties die speciaal zijn ontworpen om deze groep terug te winnen, bijvoorbeeld door exclusieve kortingen of toegang tot limited edition producten.
 • Re-engagement Campagnes: Ontwikkel specifieke re-engagement campagnes die hun eerdere interessegebieden adresseren met aantrekkelijke aanbiedingen.
 • Waarde herinnering: Communiceer de unieke waarde van je producten of diensten om hen te herinneren aan wat ze missen door niet actief te zijn.

Hoe kan je leren en relevanter zijn voor Break-up?

 • Onderzoek Redenen van Inactiviteit: Voer enquêtes of interviews uit om de redenen achter hun inactiviteit te begrijpen en pas je strategieën dienovereenkomstig aan.
 • Analyse hun kooppatronen: Kijk naar hun eerdere kooppatronen om beter te begrijpen welke soorten promoties of producten ze mogelijk weer actief kunnen maken.
 • Personaliseer Communicatie: Gebruik de verzamelde data om zeer gepersonaliseerde communicatie te sturen die aansluit bij hun specifieke interesses en eerdere interacties met je merk

.

Hoe krijg je meer Break-up klanten terug?

 • Loyaliteitsprogramma’s Heroverwegen: Biedt een herzien loyaliteitsprogramma aan dat meer waarde biedt voor hun engagement, zoals beloningen voor het heractiveren van hun account.
 • Exclusieve Terugkeer Aanbiedingen: Creëer exclusieve aanbiedingen die alleen geldig zijn als ze hun account heractiveren of opnieuw beginnen te kopen.
 • Verbeter productaanbod: Zorg ervoor dat je productaanbod en prijsstrategie aantrekkelijk blijven, vooral voor klanten die gevoelig zijn voor promoties en kortingen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over e-mailmarketing in 2024? Neem contact op met Polaris Growth voor meer advies.


Polaris Growth

Meer weten?

Neem contact op