Voordelen van marketing automation voor online én offline bedrijven

Persoonlijke aandacht is het beste dat er is. Maar het is lastig om dat te schalen. Gestandaardiseerde automation bestaat al een tijd. Wanneer iemand in een webwinkel bestelt, wordt automatisch de order verwerkt en een orderbevestiging verzonden, dag en nacht. Automation wordt echt krachtig als je dat persoonlijk kunt maken.

Grote bedrijven doen dit al jaren: Albert Heijn stuurde persoonlijke aanbiedingen in de post op basis van je koopgedrag. Maar om poststukken we personaliseren (of eigenlijk groeperen) werkt alleen op schaal. Omdat de transactiekosten van personalisatie lager geworden zijn, is het mogelijk voor bedrijven van iedere grootte om dit te doen. Het bestond dus, maar het is nu toegankelijker geworden.

Met marketing automation proberen we de snelheid van online (automation) te combineren met het persoonlijke gevoel (personalisation). Als dat lukt, dan bied je een geweldig ervaring aan je klanten en gaat je bedrijf groeien. Dit werkt overigens voor SaaS, e-commerce en B2B bedrijven.

Hoe marketing automation werkt

Er zijn verschillende soorten marketing automation en honderden tools. Ze werken allemaal hetzelfde: er gebeurt ‘iets’ dat is de trigger, waarna er een actie wordt ondernomen aan de hand van condities.

Dat werkt in ‘het echt’ ook zo: ik zie een notificatie van mijn agenda dat 2 mensen jarig zijn: een vriend en een LinkedIn connectie (die ik niet goed ken). Dat is de trigger.

Het filter dat ik hier toepas in een split second is: ga ik deze persoon feliciteren? De social media connectie ken ik niet goed en op basis daarvan stuur ik een kort berichtje via LinkedIn. Dat is mijn filter en mijn actie is ‘LinkedIn bericht sturen’.

Voor mijn vriend is het filter echter anders. Ik ga andere acties uitvoeren op basis van mijn filter ‘vriend is jarig’. Ik fiets naar de winkel en koop een verjaardagskaart. Vervolgens bel ik de vriend wanneer we voor zijn verjaardag wat gaan eten.

Op basis van de trigger uit mijn kalender, onderneem ik actie. Marketing automation werkt hetzelfde, maar je geeft van te voren de criteria op.

B2B marketing automation is gekoppeld aan een CRM systeem: een notificatie als een status verandert van een lead of juist een notificatie als je iemand moet opvolgen. Denk dan bijvoorbeeld: Pipedrive, Salesforce, ons gratis CRM en vele meer.
eCommerce marketing automation is gekoppeld aan je webwinkel software of backend/ERP. Daar staat de klantdata en welk gedrag er verandert. Denk dan aan Shopify, Magento, Lightspeed, Woocommerce.

Voor SaaS is dit gekoppeld aan de database. Trial klanten vertonen ander gedrag dan doorgewinterde klanten. De data staat hier vaak (ook) in Intercom, Heap, KissMetrics of MixPanel.

Door marketing automation in te zetten, kun je persoonlijke aandacht geven én dat schalen. Het is echter een kunst om dat goed te laten werken. In deze e-mail ga ik je praktische tips en voorbeelden geven hoe je dat het beste kunt aanpakken.