10
min leestijd

Klaviyo vs Mailchimp: Welke is het beste voor jouw e-commerce webwinkel in 2020

Klaviyo vs Mailchimp: Welke is het beste voor jouw e-commerce webwinkel in 2020

Email is een zeer krachtige manier om meer verkeer en meer omzet te genereren voor jouw e-commerce webwinkel. Hiervoor heb je wel een goede ecommerce e-mail marketing oplossing nodig.

Met een alsmaar groeiende lijst van oplossing waar je tegenwoordig uit kunt kiezen wordt het zoeken naar de juiste oplossing vrij snel een zeer tijdrovende klus. In deze vergelijking hebben we het teruggebracht naar twee bekende en bewezen oplossingen: Mailchimp & Klaviyo.

Mailchimp bestaat al sinds 2001 - 11 jaar langer dan Klaviyo (gelanceerd in 2012). Klaviyo bestaat sinds 2012 en is speciaal gebouwd voor e-commerce winkels en biedt vergaande opties hiervoor terwijl Mailchimp initieel ontworpen is voor e-mailmarketing en met als voornaamste doel om dit zo simpel mogelijk te maken.

Dus welke e-mailmarketing oplossing is het beste voor e-commerce?

In dit artikel hebben we de mogelijkheden van beide tools met elkaar vergeleken.

Klaviyo vs Mailchimp: Prijs

Laten we beginnen met één van de veel gestelde vragen: Wat kost het? Let wel: De prijs alleen zegt niets over de mogelijkheden, het gebruik en de resultaten die je kunt behalen.

Mailchimp

De prijs van Mailchimp wordt bepaald door twee dingen: het aantal functies en aantal contacten. Samengevat biedt Mailchimp vier pakketten aan met een toenemend aantal functies en een oplopende prijs. Deze 4 pakketten zijn: Gratis, Essentials, Standard en Premium. Eenmaal als je het pakket gekozen hebt, zal de prijs stijgen op basis van het aantal contacten die je hebt.

Per pakket ziet dat er zo uit:

Gratis

Je raadt het al: het gratis abonnement kost $0 / maand. Het is een prima manier om te beginnen met e-mailmarketing maar het biedt alleen de meest basis Mailchimp functies, bevat geen ondersteuning en staat alleen een lijst met maximaal 2000 contacten toe. Als e-mailmarketing nieuw voor je is, is dit een goede manier om te beginnen, maar in de meeste gevallen moet je al snel overstappen op een pakket met meer functies.

 • 1 gebruiker

Essentials

Deze begint bij $ 9,99 / maand voor lijsten met maximaal 1499 contacten en maximaal $ 259 / maand voor lijsten met maximaal 50.000 contacten. Het Mailchimp's Essentials-pakket geeft naast de basisfuncties uit het gratis abonnement extra functies zoals:

 • Alle e-mailsjablonen
 • A/B Test mogelijkheden
 • Ondersteuning via e-mail en chat
 • Mogelijkheden om campagnes in te plannen
 • 3 gebruikers

Standard

De prijzen voor het standaardpakket variëren van $ 14,99 per maand tot $ 499 per maand voor resp. maximaal 2.499 en maximaal 100.000 contacten. Het standard plan heeft de volgende extra functies:

 • Retargeting-advertenties
 • Geautomatiseerde e-mail flows
 • Custom e-mailsjablonen

Over het algemeen is dit het beste pakket als je Mailchimp onderzoekt, omdat het voldoende functies biedt zonder veel te kosten. En vooor slechts $5 extra per maand boven het Essentials-abonnement, is dit dus een goede upgrade.

 • 5 gebruikers

Premium

Wat voor de upgrade van Essentials naar Standard geldt, telt niet voor de upgrade naar het Premium pakket. De laagste prijs voor het premium pakket begint bij $ 299 per maand voor lijsten met maximaal 14.999 contacten en bij 200.000 contacten, betaalt je $ 1.099 per maand. Voor grotere lijsten moet je contact opnemen met Mailchimp voor een prijs.

Het Premium-abonnement is gemaakt voor bedrijven. Hoewel er enkele handige functies zijn, zoals multivariate testen en geavanceerde segmentatietools, is de echte upgrade hier het onbeperkt aantal gebruikers. Als deze functies niet belangrijk voor je zijn, kun je het beste naar een van de andere pakketten van Mailchimp kijken, of naar een ander platform dat betere test- en segmentatietools biedt.

Klaviyo

Klaviyo-prijzen zijn eenvoudiger dan die van Mailchimp. Er is maar één type abonnement en de prijs hiervan is uitsluitend gebaseerd op het aantal contacten waar je, in een maand, actief naar e-mailt. Dit is een groot verschil met Mailchimp. Het aantal e-mail adressen waar je naar e-mailt noemt Klaviyo actieve profielen. Er zijn geen langdurige contracten en je kunt op elk moment opzeggen, upgraden of downgraden.

Er is een gratis variant die je naar 250 actieve profielen laat mailen en max 500 e-mails per maand heeft.

Betaalde pakketten kosten tussen $20 en $650 voor resp 250 actieve profielen tot 45000 actieve profielen. Voor deze plannen kan je ongelimiteerd aantal mails sturen per maand

Vanaf 45.000 tot 210.000 profielen betaal je tussen $700 en $2000. Bij deze pakketten kan je tussen de 500.000 tot 2.1 miljoen e-mails versturen. Voor de volledige lijst zie: https://www.klaviyo.com/pricing

Alle functies zijn beschikbaar ongeacht het aantal profielen die je hebt. Functies zoals:

 • Gratis e-mail en flows sjablonen
 • Custom e-mail sjablonen
 • A/B test mogelijkheden
 • Geavanceerde segmentatie mogelijkheden
 • Geautomatiseerde e-mail flows
 • Retargetting
 • Dynamische coupon codes
 • Geavanceerde Popups (met segementatie)
 • Geen beperkingen aan aantal gebruikers

Als je alleen op zoek bent naar de goedkoopste oplossing zijn zowel Klaviyo en Mailchimp waarschijnlijk niet de juiste keuze. Puur alleen naar de prijs gekeken is Mailchimp goedkoper dan Klaviyo. Echter Klaviyo heeft standaard alle (en meer) functionaliteiten die je pas in het duurste Mailchimp pakket (premium) aantreft of waar je in Mailchimp extra (betaalde) plugins voor nodig hebt.

Mogelijkheden

Klaviyo vs Mailchimp: Segmentatie

Eén van de meest belangrijke onderdelen van goede e-mail marketing en marketing automation is om heel gericht te kunnen communiceren met je contacten. Het juiste bericht op het juiste moment naar de juiste persoon zorgt voor een goede customer journey, betere resultaten en voorkomt uitschrijvingen. Daarom is het cruciaal dat lijsten gesegmenteerd worden.

Mailchimp
Mailchim z'n segmentatie opties zijn vrij beperkt en moeten apart per lijst opgezet worden.
Als je b.v. een segment wilt aanmaken van iedereen die product A gekocht heeft zal hij alleen de mensen laten zien van de lijst waar je dit segment hebt aangemaakt.

Hierdoor wordt het moeilijk om vervolgens gedetailleerde informatie uit Mailchimp te halen waarmee je inzichten krijgt van specifiek gedrag.

Klaviyo
Klaviyo daarentegen komt hier helemaal tot z'n recht en biedt gebruikers talloze opties voor het segmenteren. 

De enige beperking die de segmentatie mogelijkheden van Klaviyo hebben ligt vaak bij je eigen creativiteit en wat je zelf kunt bedenken.

Om je op gang te helpen worden vanaf het moment dat je een account aanmaakt een aantal handige segmenten al standaard aangemaakt.

https://d3eh3svpl1busq.cloudfront.net/PeiOvTsoVfAfszUghthruGjpwvDyviLS/assets/static/optimized/rev-a8e8873/wp-content/uploads/2019/07/klaviyo-list-building.png

Omdat Klaviyo zich richt op e-commerce is het makkelijk om segmenten te maken op basis van bijvoorbeeld de frequentie dat een klanten bepaalde producten op je website hebben bekeken, hoe vaak ze producten gekocht hebben, hoe vaak ze coupons gebruiken of zelfs of een klant mogelijk aan het afhaken is (Churn).

Denk hierbij dus aan bijvoorbeeld: Een segment van iedereen die minstens 5 keer op de site is geweest en naar bepaalde producten hebben gekeken, of een segment van alle mannen (of vrouwen) die minstens 3 keer een product hebben gekocht in de laatste 60 dagen en deze producten niet geretourneerd hebben.

Om ervoor te zorgen dat je tijd bespaart en resultaten verhoogd neemt Klaviyo data science heel serieus. Dat zie je ook weer terug in de segmentatie mogelijkheden. Deze mogelijkheden kan je inzetten om bijvoorbeeld te achterhalen wie mogelijk een VIP klant wordt, wie mogelijk gaat afhaken of wat de volgende aankoop datum zal zijn.


Als je dus (super) gesegmenteerde lijst wilt maken op basis van o.a. gebruikersgedrag is de duidelijke winnaar hier.

Winnaar: Klaviyo

Klaviyo vs Mailchimp: Lijsten en segmenten

Het grootste verschil tussen Klaviyo en Mailchimp is de manier waarop ze omgaan met lijsten/segmenten.

Mailchimp
In Mailchimp is het aan te raden om maar 1 lijst te hebben per website en met groepen of tags verder segmenteren. Als een contact in 2 lijsten voorkomt telt Mailchimp hem ook dubbel en neemt dit dus mee in het totaal aantal contacten van je abonnement.

Klaviyo
In Klaviyo maakt het niet uit hoeveel lijsten of segmenten je hebt. Klaviyo rekent af op het aantal individuele (actieve) profielen die er in je account zitten. Een profiel kan hierbij aan ongelimiteerd aantal lijsten en segmenten toegevoegd worden. Hierdoor heb je meer flexibiliteit om je lijst te organiseren, segmenteren en filteren etc. 

Winnaar: Klaviyo

Klaviyo vs Mailchimp: In de inbox terechtkomen

Als e-mail marketeer houden open rates en click rate je altijd bezig, al helemaal als ze niet zijn wat je verwacht. Komt het door een slechte onderwerpregel of is de mail verstopt geraakt in de reclamefolder?

Er is geen garantie dat jouw mails elke keer in de inbox terecht zullen komen maar er zijn wel best practices die je kan volgen. Daarnaast kan de tool die je gebruikt een effect hebben.

Tenzij je een dedicated IP adres hebt zal je in een gedeelde IP groep zitten waar je e-mails vandaan gestuurd worden. Zowel Klaviyo als Mailchimp wijzen je een groep toe waar een aantal ip adressen aan gekoppeld zitten. Deze IP adressen deel je met anderen in dezelfde groep. 

Dat betekend ook dat anderen met een mindere reputatie of die geen best practices volgen uiteindelijk een gevolg hebben voor jouw e-mails. 

Nu wordt het interessant, Mailchimp is een of zelfs de bekendste e-mail marketing oplossing. Vanwege deze bekendheid beginnen dagelijks onervaren mensen hun e-mail avontuur bij Mailchimp. Een deel hiervan zullen ook spammers zijn. 

Zowel Klaviyo als Mailchimp hebben automatische systemen om spam te voorkomen maar we zien bij Klaviyo dat ze hier ook actief op monitoren. Nieuwe lijst importeren wordt en direct mailen kan een handmatige review triggeren.

Dit is natuurlijk een aanname van onze kant maar gebaseerd op eigen onderzoek, gesprekken met andere specialisten. Het beste is nog steeds om alle best practices te volgen. Hoe dan ook Klaviyo’s klantenbestand is kleiner. Die klanten richten zich wel voornamelijk op e-commerce en zijn vaak een stap verder. Wat een voordeel is volgens ons.

Winnaar: Klaviyo

Klaviyo vs Mailchimp: Automation

Volgens ons is automation waar het om draait bij e-commerce. Hiermee kan je schaalbaar aan de slag met het groeien van jouw bedrijf.

Zowel Klaviyo als Mailchimp zijn marketing automation oplossingen. De vraag hierbij is hoe ver wil je gaan om gericht te communiceren met je klant(en). 

Mailchimp
Mailchimp levert een goede oplossing met templates die in een paar minuten zijn opgezet. De automation in Mailchimp moet zoals bij segmenten ook per lijst ingesteld worden. Wat ons betreft een wat onlogische opbouw.

Klaviyo
Klaviyo levert ook veel diverse standaard flows (Klaviyo z’n naam voor geautomatiseerde e-mail sequences) die snel op te zetten zijn en gekoppeld zijn met je webshop. Dat is dan ook een fijne manier om te beginnen en wegwijs te worden in zowel de mogelijkheden als hoe je het op kan zetten. 

Dat is wel zo handig want het kan redelijk snel vrij geavanceerd en soms complex worden doordat er zoveel mogelijkheden zijn.

Voorbeeld van een aantal standaard flows:

In Flows, wat het hart van Klaviyo is kun je verder uitgebreid aan de slag gaan met alle data die beschikbaar is van de integraties. Denk hierbij data uit reviews, webshop (Shopify, Magento, Bigcommerce, Woocommerce etc), support tools etc etc. 

Door Klaviyo’s data-analytics oplossing kan je flows triggeren op real-time data waardoor je heel gericht, op basis van het gedrag van jouw klanten de flows kan opzetten. Ook hier zijn de mogelijkheden vaak beperkt tot je eigen creativiteit.

Als het komt op e-commerce automation is Klaviyo verreweg superieur aan Mailchimp. Dit is voornamelijk door de uitgebreide mogelijkheden om zeer geavanceerde flows te maken, de diepgaande integraties en data science opties die ook hier te gebruiken zijn. 

Als je alleen op zoek bent naar wat basis automation dan is Mailchimp voldoende.

Winnaar: Klaviyo


Klaviyo vs Mailchimp: Rapportage & Analyse

Meten is weten, gissen is missen, gokken is dokken… Voor Marketing en om te kunnen optimaliseren en uiteindelijk groeien is het van belang om te weten wat de prestaties van alle mails zijn.

Zowel Mailchimp als Klaviyo voorziet in rapportage functionaliteiten.

Mailchimp
Bij Mailchimp heb je een totaaloverzicht van de laatste 7 dagen, 30 dagen of een jaar. Andere criteria, zoals de maand selecteren is hier niet mogelijk. Zodra je de diepte in wilt gaan of eigen rapporten wilt maken kom je vrij snel op e-mail (detail)niveau uit waardoor je het totaalplaatje weer mist. Verder heb je voor de vergelijkende rapporten het premium abonnement nodig.

Klaviyo
Bij Klaviyo zien we wederom het een verschil en de reden waarom Klaviyo inderdaad gemaakt is voor e-commerce, alle rapportages zijn performance gedreven en je hebt geen upgrades nodig om hier gebruik van te maken. Het zit er standaard in.

Er zijn verschillende manieren waarop je de data kunt bekijken. Vanuit o.a. het dashboard, vanuit de metrics pagina, vanuit de Analytics tab of vanuit de specifieke emails.

In één oogopslag zie je op het dashboard direct wat de prestatie van email is en wat de percentage is die e-mail bijdraagt aan de totaalomzet. Voor ons is dit heel handig omdat we weten dat als een klant minder dan 20% tot 30% uit email haalt dat wij zeker kunnen helpen.

Verder zijn alle e-mails, zowel flows als gewone nieuwsbrieven, onder elkaar te zien. Hierbij zie je niet alleen welke type mails het beste presteren op basis van omzet uit geplaatste bestellingen maar is het ook mogelijk om op andere doelen te rapporteren. Doelen zoals: “product op de site bekeken”,”product toegevoegd aan winkelwagen”, “een refund gedaan” of bijvoorbeeld een review geplaatst.

Daarnaast kan je eigen dashboards bouwen in Klaviyo op basis van zowat alle data die je in Klaviyo tot je beschikking hebt. Met 2 tot 3 klikken heb je een dashboard met daarin bruikbare informatie.


Omdat de integratie met Klaviyo zo goed is en ze de data zo goed beschikbaar maken zijn er veel manieren om te rapporteren.

Via de metrics menu optie krijg je een lijst te zien met alle verschillende doelen.

Het is vervolgens per doel mogelijk om de diepte in te duiken. Zo heb je charts, activity feed, cohorts, best people en de activity map.

Charts geeft een overzicht van het aantal behaalde acties over de geselecteerde tijd waar je extra filters op toe kunt passen om nog gedetailleerder te rapporteren

De activity feed is een lijst met profielen die als laatst deze acties hebben uitgevoerd.

De cohorts geeft ook mogelijkheid om verder te analyseren

En de best people laat in 1 oogopslag alle beste mensen zien


Over het algemeen heeft Mailchimp vrij makkelijk te gebruiken rapportage en analyse opties. In vergelijking met Klaviyo is het wat simplistisch. Prima voor een beginner maar beperkend als je verder wilt gaan. 

Vanwege de geavanceerde en uitgebreide rapportagemogelijkheden is de winnaar in deze categorie duidelijk. 

Winnaar: Klaviyo

Klaviyo vs Mailchimp: Integraties

Tegenwoordig is het haast niet mogelijk om zonder integraties te werken. Geen enkele oplossing kan alles. Door integraties kunnen deze verschillende oplossing met elkaar communiceren en wordt het leven een heel stuk makkelijker, al helemaal als wilt sturen op data.

Zowel Mailchimp als Klaviyo bieden een uitgebreide lijst aan integraties met 3th party tools. 

Mailchimp
Vanwege de bekendheid blinkt Mailchimp hier uit doordat ze met honderden tools integreren. Als je de bekendste bent dan wilt ook iedereen met je integreren. Zelfs Klaviyo integreert met hun (om migraties een fluit van een cent te maken). 

Eén bekende oplossing ontbreekt echter in deze lijst: Shopify. De volledige lijst van integraties is hier te bekijken: https://mailchimp.com/integrations/ 

Klaviyo
Klaviyo heeft ook een grote lijst aan tools en platformen waar ze mee integreren waarvan een aantal zelfs een zeer diepgaande integratie hebben. 

Ze koppelen ze bijvoorbeeld  automatisch met de meest bekende webshop oplossingen zoals: Shopify, Magento, Bigcommerce, Woocommerce. De volledige lijst is hier te bekijken: https://connect.klaviyo.com/integrations/

Voor Shopify heb je verder handige opties zoals het automatisch genereren van dynamische coupons en back in stock functionaliteit. Gebruik je Mailchimp dan zal je de integratie via een omweg moeten gebruiken.

De winnaar in deze categorie is iets moeilijker en afhankelijk van waar je naar op zoek bent. Mailchimp wint doordat ze meer standaard integraties hebben. 

Klaviyo wint vanwege specifieke diepgaande integraties zoals Shopify wat voor e-commerce bedrijven interessante kan zijn.

Winnaar: Klaviyo


Klaviyo Vs Mailchimp: Pop-ups

Zowel Mailchimp als Klaviyo bieden een pop-up functionaliteit aan.

Mailchimp
De functionaliteit van Mailchimp is vrij beperkt als je het vergelijkt met de vergaande mogelijkheden die Klaviyo geeft. Je kunt popups aanmaken en vormgeven en die activeren op je website. Het doet wat het moet doen.

Klaviyo
Klaviyo maakt het net als Mailchimp standaard mogelijk om popups / fly-outs en formulieren te maken. Waar Klaviyo verder gaat is dat ze ook dit onderdeel aan data koppelen. Daarnaast is het ook mogelijk om alleen berichten te tonen in een popup (dus zonder inschrijf functies).

Waar de echte kracht in zit is dat je deze pop-ups op basis van de data kan combineren. Zit iemand dus in een bepaald segment (ze zijn jarig, het is een VIP klant, ze hebben een tijd niets gekocht?) dan kan je heel gericht berichten tonen. Hierdoor kan je met laser focus je berichten voor de juiste doelgroep kan laten zien.

Winnaar: Klaviyo

Klaviyo vs Mailchimp: Support & klantenservice

Zowel Mailchimp als Klaviyo bieden support opties en ook hier is er een verschil.

Mailchimp
Mailchimp heeft veel artikelen op hun site staan. Van handleidingen tot tips tot publicaties van onderzoek vanuit Mailchimp. Grotendeels allemaal in tekst. De klantenservice is via de chat en e-mail beschikbaar voor betalende klanten. Een gratis account heeft 30 dagen email support en premium heeft de mogelijkheid tot telefonisch support.


Klaviyo
Klaviyo heeft een uitgebreid help center waar je alles van Klaviyo (en meer) terug kunt vinden. Echt alles kan je hier vinden, van handleidingen, webinars, conferentie opnames, video’s, trainingssessies, instructies etc. 

De klantenservice is voor zowel betalende klanten als gratis accounts via e-mail beschikbaar. Voor betalende klanten is er ook een live chat beschikbaar. Voor grotere klanten krijg je zelfs een accountmanager toegewezen en helpen ze met de onboarding als je geen partner hebt die je hier mee helpt.

Het grootste verschil tussen Mailchimp en Klaviyo die wij gezien hebben is de doelstelling. Klaviyo heeft als doel e-commerce ondernemers te helpen om het meeste uit “Owned Marketing” te halen. Met alles wat ze doen, alle beschikbare materialen zijn hierop gericht. Jou helpen succesvoller te worden. Een voorbeeld hiervan is de Covid-19 uitbraak waarbij ze dagelijks inzicht geven op basis van hun data en enquêtes onder veel e-commerce partijen. Dit om bedrijven te helpen met inzichten, wat nu werkt, wat niet werkt etc. zie: https://www.klaviyo.com/covid-19-daily-ecommerce-insights

Winnaar: Klaviyo

Conclusie: welke oplossing is het beste voor e-commerce?

Zowel Mailchimp als Klaviyo zijn marketing automation oplossingen. De verschillen tussen de beide zijn echter erg groot als het gaat om de functionaliteit. Klaviyo lijkt iets meer te kosten maar de inzichten en mogelijkheden die het biedt laat je veel verder gaan dan met Mailchimp mogelijk is. Hierdoor haal je ook veel meer resultaat uit Klaviyo.

Mailchimp lijkt initieel een goede keuze, het kost niet veel, je hebt een gratis account met 2000 contacten, ze maken het versturen van e-mails heel makkelijk maar vroeger of later zal je moeten (willen) migreren en de migratiekosten zullen meer zijn dan je hebt bespaard.

Voor ons was de keuze na uitgebreid onderzoek makkelijk gemaakt. Wij houden ons bezig met klanten helpen groeien. Met Klaviyo kunnen we betere resultaten leveren. Ons advies is daarom ook Klaviyo. We hebben er zelfs een artikel over geschreven: Wat is Klaviyo en waarom is het een goede fit voor e-commerce


Maak
hier je gratis account aan en bekijk de mogelijkheden zelf.

Deze Quote van Klaviyo zegt alles:


Verder lezen?