Hoe je segmenten maakt binnen je funnel voor gepersonaliseerde content

In dit artikel leg ik je uit hoe je segmenten kunt maken binnen je customer stages, zodat je automation hierop kunt laten aansluiten. Het maken van segment is de laatste voorbereidende stap, hierna gaan we campagnes bouwen.

We maken segmenten, zodat we de juiste berichten naar de juiste mensen sturen op het juiste moment.

We gebruiken de segmenten als begin- en eindpunten van de journeys, dus het is essentieel dat je dit opstelt voor succesvolle campagnes.

Het is tevens de moeite waard om deze voorbereiding te doen, zodat je later veel sneller kunt werken zonder fouten. Dat is de reden dat we de klantreis opstellen en de customer stages bepalen.

In ons SaaS voorbeeld van Tapfiliate kunnen we segmenten onderscheiden in webwinkels die de software proberen. Mensen in de customer stage ‘14 dagen gratis trial’ willen we nog steeds motiveren om de pixel te installeren. De Tapfiliate pixel werkt samen met de bestaande webwinkel software van de Tapfiliate free trial gebruiker. Iemand die Shopify gebruikt, heeft een andere manier van de Tapfiliate pixel installeren dan iemand die Lightspeed als webwinkel software heeft. We willen dus segmenten aanmaken binnen de customer stage ‘14 dagen gratis trial’, zodat we juiste e-mails naar de juiste mensen sturen.

Voor B2B zijn er ook segmenten. Voor Vodafone zijn dat zakelijke en particuliere telefonie klanten bijvoorbeeld. Je wilt geen bedrijfs mails sturen naar particulieren.

Als je de segmenten goed opstelt, dan kun je daarna makkelijk de journeys kopiëren.

Hoe je segmenten opstelt

Het kan zo zijn dat je nog weinig klanten hebt, je hebt dan nog geen segmenten (en eigenlijk heb je 1 segment ‘alle mensen’). Dat geeft niet, je kunt altijd later nog verder uitsplitsen. Ik zou zeker als je net begint niet te veel segmenten aanmaken. Alleen als mensen in je funnel voldoende verschillende dat je ze aan de telefoon echt een ander verhaal zou vertellen, maak ik segmenten aan.

Voorbeeld: nieuwsbrief segmenten

Voor Polaris Growth hebben we 3 nieuwsbrieven: productiviteit nieuwsbrief, growth marketing nieuwsbrief en bedrijfsgroei nieuwsbrief. Dit zijn thema’s die overlap hebben.

Waarom ik een onderscheid heb gemaakt? Omdat ik verschillende segmenten kan maken vanuit deze groepen. Productiviteit is voor iedereen die werkt relevant, terwijl bedrijfsgroei meer voor management en ondernemers bedoeld is. Zo kan ik een onderscheid maken in de communicatie.

Voorbeeld: SQL segmenten

Polaris Growth biedt verschillende diensten aan, gebaseerd op verschillende persona’s. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in performance based growth marketing zijn vaak scale-ups die tussen de €500K en €2 miljoen omzet doen en die hard willen groeien. Ze zijn echter niet geïnteresseerd in in-house growth marketing training, omdat ze vaak nog kleinere teams hebben. Andersom werkt voor grote bedrijven juist de in-house growth marketing training goed om bestaande mensen te trainen. Een performance deal werkt daar niet, omdat ze al heel veel omzet doen.

Als ik in mijn opvolging naar beide groepen allebei beide producten noem, is dat generiek en niet persoonlijk. Daarom kies ik ervoor om segmenten te maken aan de hand van persona’s (en daarmee producten die we aanbieden). Zo zorg ik dat de opvolging en voorstellen die ik stuur relevant zijn.

Stel je eigen segmenten op per customer stage

  1. Bepaal de segmenten per customer stage.

  2. Begin bij de eerste stage (die je hiervoor gemaakt hebt, klik hier als je dat nog niet hebt gedaan) en bedenk voor jezelf of er een logische volgorde is. Je hoeft nog niet na te denken of het technisch mogelijk is. Als je iedereen één voor één zou kunnen spreken, welke verhalen zijn er dan anders?

  3. Werk alle customer stages door en schrijf je losse segmenten apart op.

  4. Kijk of er overlap zit in de segmenten tussen de customers stages en voeg deze samen.

Je eindigt nu met segmente per customer stage. Ik hou dit in Airtable bij (download hier een template). In dit voorbeeld heb ik aardig wat segmenten. Ik raad je aan, zeker als je begint om met minder segmenten te starten. Het wordt anders te complex in het bouwen van de journeys.

 
Customer segment opstellen
 

Samenvatting

Als je segmenten binnen je customer stages identificeert, kun je erna makkelijker de journeys bouwen en uit elkaar houden. Als je geen segmenten hebt, is dat ook geen probleem, je bouwt dan één journey voor het segment ‘iedereen’! In het volgende artikel laat ik je zien hoe je journey bouwt in Autopilot.

Mocht je hier niet uitkomen, kunnen we je daar bij helpen. Plan een vrijblijvende afspraak met me in. We kunnen dan kijken of we jouw marketing automation bureau zijn.