Hoe je content marketing kunt personaliseren op basis van persona's

In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je artikelen op je website kunt personaliseren per doelgroep, zodat je betere marketing campagnes kunt bouwen voor die doelgroep. Ik leer je hoe je 1 artikel kunt gebruiken om 2 marketing campagnes te bouwen. Zo bespaar je tijd en heb je meer impact.

Een tweede voordeel is dat je hogere conversie scoort binnen de doelgroep én dat je goedkoper marketing kunt doen.

Het doel: De enige bezoekers van een pagina zijn van 1 specifieke doelgroep, zodat je ze kunt remarketen met specifieke content in een 2e campagne. Dit zijn de stappen die je doorloopt:

  1. Vraag aan 10 klanten (binnen 2 persona’s) welke onderwerpen ze interessant vinden

  2. Schrijf een blogpost over één onderwerp dat voor 2 doelgroepen interessant is

  3. Post 2 varianten en gebruik betaalde marketing voor 2 audiences

  4. Bouw remarketing campagnes op deze doelgroepen met specifieke call-to-actions (en landingspagina’s)

Interview 10 klanten over een onderwerp dat ze aanspreekt

Zelf begin ik bij alles wat ik doe met een interview. Ik vraag feedback aan bevriende ondernemers over wat er speelt in hun bedrijf. Dit artikel is bijvoorbeeld gebaseerd op een gesprek dat ik met een ondernemer voerde. Zijn vraag was hoe hij content marketing in kon zetten, zonder dat dit te veel tijd kost. Hoe kun je de content op je website aanpassen naar de doelgroep op je website> Omdat ik dit gevraagd heb, weet ik zeker dat dit artikel ten minste één iemand aanspreekt.

Zorg dat je deze antwoorden centraal verzamelt. Ik hou dit letterlijk bij een Airtable (voorbeeld: waar wil jij over lezen?)

Heb je al een idee welke onderwerpen/thema’s je wilt behandelen, stel dan een multiple choice vraag. Wil je breder weten waar mensen op zitten te wachten? Een open vraag stellen is beter, maar geeft wel verschillende antwoorden.

Ik hou in de lijst dus ook bij welke klantgroepen deze antwoorden geven. Dat combineer ik met elkaar. Zo weet ik welke onderwerpen mensen in de groep 20-30 jaar aanspreken én welke onderwerpen de groep van 50-60 jaar oud aanspreken.

Schrijf een blogpost die voor 2 dezelfde doelgroepen interessant is

Ik maak dan een draaitabel van de antwoorden. Zo kan ik zien welke onderwerp welke doelgroep aanspreekt. Ik kies zo één onderwerp dat interessant is voor 2 doelgroepen. Daar maak ik een briefing van voor een content marketeer om hier een artikel over te schrijven. Ik zet in de briefing duidelijk dat dit voor 2 doelgroepen is. Als de tekstschrijver daar 2 kleine varianten in wil maken, dan kan dat en hergebruiken we 80% van het artikel. De voorbeelden in een artikel kunnen bijvoorbeeld net anders zijn per doelgroep

Post 2 varianten van het artikel

Ik plaats het artikel dan 2 keer met allebei een aparte URL, bijvoorbeeld: polarisgrowth.com/blog/artikel2030 en polarisgrowth.com/blog/artikel5060.

Pro-tip, zorg dat je 1 versie een 302 redirect meegeeft, zodat Google slechts één pagina indexeert en je geen SEO issue hebt.

De cijfers corresponderen met de leeftijdsgroepen, maar kun je natuurlijk nog beter ‘verstoppen’ in de URL. Vervolgens maak ik Facebook of Google campagnes waarbij 2 campagnes maak.

Campagne 1: doelgroep 20-30 jaar oud en de link naar polarisgrowth.com/blog/artikel2030
Campagne 2: doelgroep 50-60 jaar oud en de link naar polarisgrowth.com/blog/artikel5060

Zo krijg ik dus 2 versies van hetzelfde artikel met ook nog de juiste doelgroep erop! De volgende stap is echter essentieel, lees dus verder!

Bouw remarketing campagnes op deze doelgroepen

De laatste stap is cruciaal: zorg dat je in Google en Facebook 2 audiences aanmaakt op deze URL’s. Zo maak je specifieke remarketing campagnes op basis van leeftijd. De banners die ik dan vervolgens per groep gebruik, hebben dan andere afbeeldingen erin. De campagne gericht op 20-30 jaar heeft dan een jonge man in de campagne als foto. In de campagne gericht op 50-60 jaar staat dan juist iemand van 55 jaar oud. Zo krijgt de doelgroep een betere ‘feeling’ met de campagne en dat zorgt (bijna) altijd voor een hogere conversie.

Samenvatting

Ik hergebruik een artikel dat ik één keer schrijf dus voor 2 doelgroepen. Zo kan ik groepen segmenteren en betere marketingboodschap in de remarketing campagnes laten zien. Omdat het beter aansluit bij de doelgroep, gaat de conversie omhoog. Dit is hoogstens 10% extra werk (om de campagne en het artikel te kopiëren) en levert sowieso 10% betere conversie op. Hoe verder doelgroepen uit elkaar liggen, hoe hoger de uplift in conversie is.

Laat me in de comment weten wat je van dit artikel vindt en hoe jij dit kunt toepassen.