5 fouten die er voor zorgen dat je bedrijf niet groeit.

In de afgelopen 7 jaar is mij als oprichter van een growth marketing bureau één ding herhaaldelijk opgevallen: Groei is bijna nooit een kwestie van geluk. In dit artikel deel ik de 5 fouten met je die bedrijven maken als ze opschalen.

Groei kan soms complex lijken, maar dat hoeft niet zo te zijn. Als ondernemer en growth marketer heb ik de afgelopen 7 jaar een systematische aanpak van groei gebruikt om bedrijven op te schalen. Het heeft ervoor gezorgd dat ik meerdere ‘exits’ heb kunnen maken. Mijn truc? Groei zien als proces en niet als resultaat.

Zonder proces, maken ondernemers deze 5 strategische fouten die funest voor je groei zijn:

  1. Geen tijd voor groei

  2. Geen groei-strategie of overkoepelend plan

  3. Niet met klanten praten

  4. Proces & kennis

  5. Onderbuikgevoel, geen data

Lees verder om tips te krijgen hoe je deze fouten kunt voorkomen.

Geen tijd voor groei

“We komen niet toe aan groei”

Groei is de ambitie van de meeste ondernemers. Voor start-ups is het zelfs een vereiste voor duurzame business: beter team, beter product, blijere klanten. Maar vaak is de tijd die aan groei besteed wordt beperkt. Je hebt het te druk met brandjes blussen om tijd vrij te kunnen maken voor groei. Dit is de grootste killer van groei: het is een paradox waar je in vast zit. Je processen stroomlijnen en beter delegeren zorgt ervoor dat je tijd vrij kunt maken voor groei. Wat mij betreft is ook het vrijmaken van tijd voor groei onderdeel van een systematische aanpak van groei.

Als ondernemer probeer ik continue slimmer te werken, zodat ik meer gedaan kan krijgen en meer tijd heb voor groei.

Geen groei-strategie of overkoepelend plan

“We hebben eigenlijk geen groei-strategie.“

Je hebt geen duidelijke strategie voor groei. De projecten die je team uitvoert sluiten niet voldoende aan bij de doelstellingen die je hebt gesteld. Er is onvoldoende inzicht in de klantreis en de knoppen waar je aan kunt draaien om te groeien. Je groeit wel, maar er is geen duidelijke richting. Groei is een ‘hit and miss’ strategie. Je voert dingen uit, in de hoop dat het werkt, maar groei is zelden duurzaam of herhaalbaar.

Zonder duidelijke strategie mis je ook prioriteit. Je hebt te veel ideeën en je weet niet waar je moet beginnen.

Zorg dat je doelstelling 100% helder is. Wat is je North Star metric? Wat is het belangrijkste doel waar je op richt?

Polaris Growth is vernoemd naar de Poolster (Polaris).De Poolster wordt eeuwen gebruikt om te navigeren op onbekende wateren. Gebruik je doelstelling als kompas, zodat je (team) focus en prioriteit krijgen.

Niet met klanten praten

“We hebben vorig jaar persona’s opgesteld.”

Als je niet met je echte klanten praat, mis je belangrijke inzichten. Ik spreek wekelijks ondernemers die denken te weten wie hun klanten zijn of hoe die klanten in de funnel/website bewegen. Dat is vaak flink anders dan je denkt. Wanneer heb jij voor het laatst het gehele klantproces doorgelopen van begin tot einde?

Omdat websites systemen zijn, kan het zijn dat iemand een wijziging doet die onbedoelde gevolgen heeft. Een verandering in een marketingcampagne, kan zorgen voor totaal andere type bezoekers op je website. Zorg er voor dat je minimaal 1x per maand met een echte klant spreekt (telefoon of in ‘het echt’).

Je bedrijf niet als marketingmachine zien

“Ik heb een plateau bereikt en zit vast”

Je bedrijf is een marketingmachine. Je moet onderhoud plegen en zorgen dat die machine beter loopt. Die machine verbeteren (= groeien) is een proces. Als je geen duidelijk groeiproces hebt, voer je uit wat je denkt dat het beste is. Je leert niet van de inzichten die je krijgt van klanten of de kennis wordt niet gedeeld met iedereen in je team. Dat zorgt voor hokken-en-stoten. Dat zorgt voor onbetrouwbare resultaten. De ene keer werkt het wel, de andere keer niet.

Zorg dat je groei ziet als een proces waarbij je in kleine stappen je machine kunt verbeteren. Keer op keer.

Onderbuikgevoel, geen data

Ik weet niet hoe ik data moet gebruiken in mijn dagelijkse beslissingen.”

Je neemt beslissing op basis van je onderbuikgevoel in plaats van data. Je hebt wel data, maar je gebruikt deze niet om betere beslissingen te nemen. Je vertrouwt je data niet. Je weet niet hoe je de data gebruikt om de juiste actie te ondernemen. Dat lijkt heel erg op geen paraplu meenemen en hopen dat het niet gaat regenen.

Zorg dat je 70% van de data hebt en maak daar een beslissing op. Je wilt snelheid behouden in je bedrijf, maar ook meer zekerheid dan helemaal geen data.

5 tips om je bedrijf te schalen:

  1. Het vrijmaken van tijd voor groei is onderdeel van een systematische aanpak van groei.

  2. Zorg dat je doelstelling 100% helder is. Deel dit met je team en zorg dat de doelstellingen van business units en individuele teamleden in lijn zijn met je North Star.

  3. Zorg er voor dat je minimaal 1x per maand met een echte klant spreekt (telefoon of in ‘het echt’).

  4. Zorg dat je groei ziet als een proces waarbij je in kleine stappen je machine kunt verbeteren. Keer op keer. Hou een experiment zo klein mogelijk, zodat het niet te veel tijd kost.

  5. Zorg dat je 70% van de data hebt en maak daar een beslissing op. Je wilt snelheid behouden in je bedrijf, maar ook meer zekerheid dan helemaal geen data.

Herken je 2 of meer van deze problemen?

Groei hoeft niet complex te zijn, als je doelstelling duidelijk hebt en systeem hebt voor groei. Als je meer dan 2 van deze uitdagingen herkent, is dat een waarschuwingsteken dat je geen systematische aanpak van groei hebt. Het is dan lastig om op te schalen.

De 5 strategische fouten hebben allemaal dezelfde oorzaak: gebrek aan een systeem voor groei. Dat betekent dat je ronddobbert zonder kompas. Zorg er dus voor dat je een systematische aanpak van groei hebt. Daar lees je meer over het in volgende artikel.

Meer van deze artikelen direct in je inbox?

Name *
Name
Ewoud Uphof