5 tips voor bedrijven die succesvol willen opschalen

In dit artikel geef ik je 5 tips om structureel te blijven groeien als je wilt opschalen. Bedrijven opschalen is moeilijk en ondernemers lopen vaak tegen dezelfde terugkerende problemen aan. Dat heeft niet alleen te maken met product/market fit, maar ook met HOE je dingen aanpakt.

De afgelopen 7 jaar heb ik bijgehouden welke problemen ontstaan als je een bedrijf opschaalt. Ik weet hoe frustrerend het kan zijn, want ik maakte deze fouten zelf ook. Ik ben erachter gekomen dat je deze terugkerende problemen kunt oplossen door systematisch dingen te verbeteren.

Met deze 5 tips kun je het werk dat je al aan het doen bent, beter inrichten. Zo besteed je dus niet veel meer tijd, maar krijg je wel een betere uitkomst en daarmee een hogere kans van slagen bij het opschalen van je bedrijf. Zorg er voor dat je deze 5 dingen doet, voordat je gaat opschalen.

1. Zorg dat je een plan van aanpak voor 3 maanden, niet langer.

Een droom zonder plan blijft een droom. Een lange termijn doel is goed om richting te geven (North Star), maar is geen plan van aanpak voor de komende tijd. In 3 maanden verandert er zoveel, dat een jaarplan al gauw in een lade verdwijnt.

Als we growth marketing toepassen, dan maak ik groeiplannen voor 3 maanden (of 100 dagen). Dat is kort genoeg om je te dwingen tot actie en het is lang genoeg om echt impact te maken.

Je kunt beginnen door jezelf deze 3 vragen te stellen:

  • Waar sta je nu? Bijvoorbeeld “100 actieve gebruikers” of “€20.000 omzet per maand”

  • Waar wil je over 100 dagen staan? “200 actieve gebruikers” of “€100.000 omzet per maand”

  • En hoe groot is het gat dat je moet overbruggen? “Groei van 100 actieve gebruikers” of “omzet X5 in 100 dagen”

Zorg daarbij dat de resources passen bij jouw ambitie. Wil je verdubbelen in 100 dagen? Dat is mogelijk, maar dat heb je serieuze resources nodig: marketingbudget om te zien wat werkt, designer en programmeur paraat die continue wijzigingen in je website of app kunnen doorvoeren en alle support-vragen van klanten gaan ook omhoog, dus je moet die vraag wel aankunnen.

Heb je die resources van tijd en geld momenteel niet? Stel dan je plan bij, anders raak je alleen maar gefrustreerd.

2. Zorg voor dedicated tijd aan groei

Een plan zonder actie is een droom. Zorg dat je tijd vrijmaakt bij iedereen in het team, om aan de groei te werken. Niet tussendoor of aan het einde van de week. Ofwel op maandag, want dan heeft het prioriteit.

Ofwel de eerste 2 uur van een dag / een aantal dagen. Zorg dat je dit beschermt alsof dit een afspraak is met een belastinginspecteur of investeerder.


3. Denk in kansen en problemen

Kansen zijn 'shiny objects' waar je de baseline mee omhoog trekt. Een nieuwe feature, een nieuwe productgroep die je wilt toevoegen of tweak in je funnel die écht het verschil kan uitmaken. Het nadeel van deze 'kansen' is dat ze vaak vanuit de creativiteit van mensen wordt bedacht, zonder echt na te gaan bij klanten of ze (die klanten) er op zitten te wachten.

Veel belangrijker zijn geïdentificeerde problemen van gebruikers. Zorg dat je gebruikers een betere klantervaring krijgen en je zult groei in je omzet gaan zien op de lange termijn. Waarom veel bedrijven dit niet doen?
Omdat het pijnlijk kan zijn om te horen wat je allemaal niet goed doet. Zet dat ego opzij en pak deze groei-kansen als eerste op. Werk 80% van de problemen van huidige klanten weg en daarmee gaat de klantervaring significant omhoog.


4. Praat met je klanten (video of ‘in het echt’)

Dit hangt samen met tip 3, maar gebeurt nog veel te weinig. Wanneer heb jij als ondernemer, online marketeer of developer voor het laatst 1-op-1 met een klant gesproken? Als dit langer dan 2 maanden geleden is, dan weet je niet goed wat er speelt. Ga het gesprek aan met klanten om erachter te komen wie ze zijn, waarom ze jouw product of dienst gebruiken (motivatie) en wat ervoor kan zorgen dat ze mogelijk geen klant blijven (frictie). Verhoog de motivatie en verlaag de frictie. Zo behoud je je klanten.


5. Denk in systemen om het probleem te lokaliseren

OK, we hebben de tijd genomen om met klanten te praten en daar zijn problemen uitgekomen. Maar waar ontstaan die problemen? Om duidelijk te krijgen waar een probleem ontstaat, kun je systeemdenken inzetten. Zo vind je sneller de oorzaak van een probleem. Het werkt als volgt. Een systeem heeft 3 onderdelen:
Input: wat je erin stopt, bijvoorbeeld de briefing voor een designer
Functie: wat ermee gebeurt, bijvoorbeeld hoe de designer dit interpreteert en mee aan de slag gaat
Output: wat eruit komt, bijvoorbeeld dat er geen ‘wachtwoord vergeten’ knop op de login page staat. Dat heeft de designer over het hoofd gezien.

Dit is de meest simpele versie van een systeem. Als er producten in een webwinkel staan waar de productbeschrijving niet klopt, dan is dat de output: een product met verkeerde beschrijving staat online. De fout ontstaat echter in ofwel de functie (iemand heeft een fout gemaakt) ofwel omdat je de verkeerde dingen hebt aangeleverd.

Als je systeemdenken eenmaal onder de knie hebt, dan zul je zien dat alles systemen en processen zijn. En die kun je met 1% verbeteren. Als je alles in je bedrijf met 1% verbetert, dan krijg je compounded interest en zul je met 400% groeien. Door dingen 1 procent beter te doen!

Conclusie

In ieder bedrijf gaan dingen mis. Als je niet in processen denkt, dan kun je deze problemen moeilijker oplossen. Wanneer je een probleem tegenkomt, bedenk dan of het probleem ontstaat bij de input of de functie. Zo kun je voorkomen dat dit in de toekomst gebeurt.

Zorg dat je een duidelijk actieplan maakt voor de komende 3 maanden én dat je hier daadwerkelijk tijd voor vrijmaakt in je agenda. Let daarbij niet te veel op de 'shiny objects', maar zorg dat je problemen van je klanten oplost. Je vindt die problemen door te praten met je klanten, iedere maand weer.

De problemen die je vindt, kun je oplossen door systeemdenken in te zetten: ligt het probleem bij de input of in de functie? Zo kun je sneller problemen oplossen en daarmee harder groeien.

Zorg dat je deze 5 tips op orde hebt, voordat je gaat opschalen. Als je dat niet doet, zul je tegen terugkerende problemen aanlopen en gefrustreerd raken dat het niet lukt. De oorzaak is dat je geen systematische aanpak van groei hebt.

Meer van deze artikelen direct in je mailbox?

Name *
Name